Стоп нападима на новинаре!

Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари упутио је јавни протест Федералној управи полиције због вербалних пријетњи и непрофесионалног понашања полиције према новинарској екипи Радија Слободна Европа – ТВ Либертy (РСЕ), којој је забрањено снимање протеста демобилизираних бораца испед зграде Парламента Федерације БиХ у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 23.09.2017 | 10:38
Стоп нападима на новинаре!
"Новинарка Марија Арнаутовић и сниматељ Митхат Потуровић су прошлог четвртка покушали снимити протесте испред Парламента Федерације, али су их у томе, на груб и примитиван начин, те уз пријетње „батинама“, спријечили припадници полиције која ради на осигурању згаде Парламента", подсјећа УО БХ новинара.

УО БХ новинара сматра како је понашање припаднике ФУП – а кршење права на слободу изражавања, слободног приступа новинара и извјешавања о догађају од значаја за јавност. Овакво понашање је супротно и ОСЦЕ смјерницама за рад полиције са новинарима, у којима се изричито наводи како се полиција „не може мијешати или казнити новинаре током обављања њихових професионалних задатака“ те наглашава да "новинари имају право фотографисати, снимати, правити биљешке, посматрати, радити интервјуе и/или правити извјештаје а да при том не морају тражити дозволу од власти или полиције", наводи се у саопштењу овог удружења.

УО БХ новинара захтијева од ФУП- а и руководства јединице полиције на осигурању Парламента ФБиХ хитну истрагу о овом случају и санкционирање полицајаца који су непрофесионално поступали према новинарској екипи Радија Слободна Европа.

"Истовремено, очекујемо кажњавање и особа које су наредиле забрану снимања протеста демобилизираних борца, јер су морале знати да је таква забрана у супротности са међународним стандардима заштите слободе медија и сигурности новинара", наводи се у саопштењу Управног одбора Удружења/удруге БХ БХ новинари.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хрсуз

23.09.2017 09:31

Сви имају свога Драгана Лукача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

23.09.2017 09:36

Дно дна... Научили су од Лукача како се треба понашати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јолпаз

23.09.2017 11:43

А ја мислио, у Федерацији су демократичнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

23.09.2017 14:20

Немојте Тако,новинари су богом дати они смију да пису ста хоце:КО у то не верује немора ни цитат.