Stop napadima na novinare!

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je javni protest Federalnoj upravi policije zbog verbalnih prijetnji i neprofesionalnog ponašanja policije prema novinarskoj ekipi Radija Slobodna Evropa – TV Liberty (RSE), kojoj je zabranjeno snimanje protesta demobiliziranih boraca isped zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 23.09.2017 | 10:38
Stop napadima na novinare!
"Novinarka Marija Arnautović i snimatelj Mithat Poturović su prošlog četvrtka pokušali snimiti proteste ispred Parlamenta Federacije, ali su ih u tome, na grub i primitivan način, te uz prijetnje „batinama“, spriječili pripadnici policije koja radi na osiguranju zgade Parlamenta", podsjeća UO BH novinara.

UO BH novinara smatra kako je ponašanje pripadnike FUP – a kršenje prava na slobodu izražavanja, slobodnog pristupa novinara i izvješavanja o događaju od značaja za javnost. Ovakvo ponašanje je suprotno i OSCE smjernicama za rad policije sa novinarima, u kojima se izričito navodi kako se policija „ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“ te naglašava da "novinari imaju pravo fotografisati, snimati, praviti bilješke, posmatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

UO BH novinara zahtijeva od FUP- a i rukovodstva jedinice policije na osiguranju Parlamenta FBiH hitnu istragu o ovom slučaju i sankcioniranje policajaca koji su neprofesionalno postupali prema novinarskoj ekipi Radija Slobodna Evropa.

"Istovremeno, očekujemo kažnjavanje i osoba koje su naredile zabranu snimanja protesta demobiliziranih borca, jer su morale znati da je takva zabrana u suprotnosti sa međunarodnim standardima zaštite slobode medija i sigurnosti novinara", navodi se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH BH novinari.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Hrsuz

23.09.2017 09:31

Svi imaju svoga Dragana Lukača.

ODGOVORITE
Name

kameleon

23.09.2017 09:36

Dno dna... Naučili su od Lukača kako se treba ponašati.

ODGOVORITE
Name

Jolpaz

23.09.2017 11:43

A ja mislio, u Federaciji su demokratičniji.

ODGOVORITE
Name

Brzi

23.09.2017 14:20

Nemojte Tako,novinari su bogom dati oni smiju da pisu sta hoce:KO u to ne veruje nemora ni citat.