Клима-уређај без електричне енергије

Клима уређаји могу допринијети глобалном загријавању, али у неким земљама, попут Индије, они су једноставно неопходни током љетних врућина.
Стога је дизајнерска компанија Ант Студио, са сједиштем у Неw Делхију, успјела изградити структуру која расхлађује ваздух без кориштења електричне енергије.

Занимљивости 23.09.2017 | 10:12
Клима-уређај без електричне енергије
Поред тога што одлично ради, структура Ант Студиа изгледа као модерна умјетничка инсталација.

Приликом израде ове јединствене структуре за расхлађивање, Ант Студио је сарађивао и са Деки Елецтроницс, компанијом која је такођер смјештена у главном граду Индије. Структура је изграђена од стотина глинених цијеви које стварају кошницу унутар кружног металног оквира.



Када се комплетна кошница напуни водом, глинене цијеви апсорбују воду и испаравају хладне вјетрове док кроз њих пролази топао ваздух. Ова структура је јако економична због ниске цијене и велике доступности глине широм Индије. Такођер, није нездрава за околину попут осталих електронских клима уређаја.

"Као архитекта, желио сам пронаћи рјешење које је еколошки прихватљиво те умјетнички настројено, а при томе да развија и традиционалне занате", рекао је Монисх Сирипурап, оснивач Ант Студиа.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пуно једноставнији

28.09.2017 15:33

Празне боце безз дна у уредјају градјанина Бангладеса. Прло интересантно- yоутубе.

ОДГОВОРИТЕ