Klima-uređaj bez električne energije

Klima uređaji mogu doprinijeti globalnom zagrijavanju, ali u nekim zemljama, poput Indije, oni su jednostavno neophodni tokom ljetnih vrućina.
Stoga je dizajnerska kompanija Ant Studio, sa sjedištem u New Delhiju, uspjela izgraditi strukturu koja rashlađuje vazduh bez korištenja električne energije.

Zanimljivosti 23.09.2017 | 10:12
Klima-uređaj bez električne energije
Pored toga što odlično radi, struktura Ant Studia izgleda kao moderna umjetnička instalacija.

Prilikom izrade ove jedinstvene strukture za rashlađivanje, Ant Studio je sarađivao i sa Deki Electronics, kompanijom koja je također smještena u glavnom gradu Indije. Struktura je izgrađena od stotina glinenih cijevi koje stvaraju košnicu unutar kružnog metalnog okvira.



Kada se kompletna košnica napuni vodom, glinene cijevi apsorbuju vodu i isparavaju hladne vjetrove dok kroz njih prolazi topao vazduh. Ova struktura je jako ekonomična zbog niske cijene i velike dostupnosti gline širom Indije. Također, nije nezdrava za okolinu poput ostalih elektronskih klima uređaja.

"Kao arhitekta, želio sam pronaći rješenje koje je ekološki prihvatljivo te umjetnički nastrojeno, a pri tome da razvija i tradicionalne zanate", rekao je Monish Siripurap, osnivač Ant Studia.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Puno jednostavniji

28.09.2017 15:33

Prazne boce bezz dna u uredjaju gradjanina Bangladesa. Prlo interesantno- youtube.

ODGOVORITE