Шпанце не занима Евролига, сви да играју квалификације!

Кошаркашки савез Шпаније неће правити уступке клубовима и Евролиги уколико се термини утакмица овог такмичења буду поклапали са репрезентативним акцијама.

Кошарка 24.09.2017 | 17:30
Шпанце не занима Евролига, сви да играју квалификације!
Председник шпанског савеза Хорхе Гарбахоса рекао је да ће за национални тим бити позивани најбољи играчи, без обзира на то да ли имају обавезе у најелитнијем европском такмичењу.

“Покушаћемо да оформимо репрезентацију Шпаније са најбољим доступиним играчима и уврстићемо играче који играју Евролигу. Као и обично, покушаћемо да изаберемо најјачи могући састав”, почео је причу Гарбахоса и додао:

“Евролига је приватно и јавно истакла да неће задржавати играче и да ће они моћи да бирају где желе да играју. Ми смо у обавези да бранимо сопствене интересе и интересе шпанске кошарке”.

Проблем је настао због такозванихи “ФИБА прозора”, односно термина резервисаних за репрезентативне акције који ће бити усред сезоне, а Гарбахоса има јасан став по том питању.

“ФИБА, са свим својим успесима и грешкама, брани укупни интерес кошарке широм свету. Тешко је претпоставити да мали број клубова, који су веома важни, наметну своју вољу осталима из Шпаније, Европе и света. Није могуће да покушају да неке тимове поставе изнад ФИБА због личних и финансијских интереса. Заједнички интерес не сме бити испод личног – то се зове разум. Био бих срећан када би се Евролига и ФИБА договориле, али ће бити тешко пронаћи решење до новембра (када почиње први прозор). Надам се да грешим. Решење се може пронаћи једино дијалогом и, уколико се до њега не дође, бранићемо интересе шпанске репрезентације”.

Он је истакао да увек екипе које представљају своје земље морају да имају предност над клубовима.

“Рад клубова и регионалних савеза је веома важан, али права водиља шпанске кошарке јесте А селекција и ТВ преноси то потврђују”.

Прави рат између две највеће кошаркашке организације траје већ неко време, па је, логично, резултат најмање погодан за обе стране – решење морају да пронађу и ФИБА и Евролига.

“Нисам разговарао са осталим савезима по овом питању, али мислим да ће и они звати своје најбоље кошаркаше – неки од њих играју у шпанској лиги. Нови календар ФИБА је одређен пре него што је дошло до проширења Евролиге. Ко је ту коме упао у термин? Према правилима, када је играч уврштен у национални тим, има обавезу да се појави. Наша обавеза је да зовемо најбоље због навијача и спонзора”.

Некадашњи репрезентативац ‘Црвене фурије’ сматра да је одлазак на Мундобаскет 2019. године императив.

“Морамо да се пласирамо на следеће ФИБА Светско првенство јер ће оно бити квалификационо за Олимпијске игре у Токију 2020. године. Ако не успемо да ‘оверимо карту’ за Мундобаскет, шпанска кошарка ће бити у озбиљном проблему”.

Због тога им је потребна подршка свих владајућих тела.

“Надамо се да ћемо добити поптуну подршку Врховног савета за спорт (ЦСД) и да ће он помоћи играчима да имају слободу играња за репрезентације. Никада нећемо наштетити играчима, али закон спорта штити нас и убеђен сам да ће ЦСД бранити ушешће оних који су позвани у национални тим Шпаније јер се тренутно сви налазимо у веома непријатној ситуацији”, закључио је Гарбахоса.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар