Како сам разоткрио ФИФА-у!

Новинар британског "Сандеј тајмса" Џонатан Калверт причао о разоткривању највећег скандала у историји ФИФА, шта су он и његове колеге све радиле да би дошли до информација, како је радио као прерушен. . .

Фудбал 24.09.2017 | 23:30
Како сам разоткрио ФИФА-у!
Истраживачко новинарство је сан, али и задатак сваког новинара, глас и очи јавности, који треба да указује и показује на све негативне појаве, лоше ствари.

Добро звучи у теорији.

У пракси је то мало теже изводљиво. За то је потребно да постоје добре основе, предуслови, пре свега да медији буду слободни у свом раду, финансијски обезбеђени, да буду под заштитом државе у смислуи безбедности. И, наравно, да редакција има добре новинаре.

Све ово имају, на пример, енглески медији. Конкретно "Сандеј тајмс", чији су новинари разоткрили највећи корупционашки скандал у историји ФИФА, најмоћније и највеће фудбалске организације (неки ће рећи и најбогатије спортске организације), која је довекла до оставке моћног Швајцарца Сепа Блатера, а онда и до домино ефекта, хапшења и истраге криминалних активности групе високих званичника ФИФА.

На Wеекенд медиа фестивалу у Ровињу је о овоме говорио новинар Џонатан Калверт, који је са своијим колегама започео истрагу о корупцији у врху ФИФА и на томе су радили пуних осам година. Током истраге дошли су у посед хиљада докумената, које су прочитали, радили су као прерушени и на тај начин долазили до нових оптужујућих информација по челнике ФИФА, који су добијали новац од појединих земаља како би подржали њихове кандидатуре за домаћине светских првенстава, а пре свега је реч о Катару.

Али, оно што је важно знати јесте да у том послу нису били сами. Још кад су добили прве документе који су изазивали сумњу у поштење људи из врха ФИФА обратили су се доњем дому британског парламента, чије је тело преконтролисало све и потом дало "зелено светло" да наставе истрагу. Потом им се јавио и "инсајдер" из ФИФА, који је дао нове информације...

"ФИФА се понашала надобудно, надала се да ће олуја проћи, а Блатер нас је називао расистима, јер је велики новац дат званичницима ФИФА из афричких земаља који су тако били поткупљени приликом гласања", каже Калверт.

На овој причи најпре су радила двојица новинара, а потом њих 17. Годинама су у издвојеном објекту, ван редакције, прегледали документа, разговарали са разним људима, прерушавали се и то тајно снимали...

"Истраживачко новинарство често захтева тајне задатке и добро организовано прерушавање", каже овај британски новинар.

Током каријере, прерурашавање није било страно Калверту. Био је фудбалски агент, човек који жели да купи дете са Балкана, када је радио причу о организованој продаји деце из Бугарске у западним земљама.... Све у циљу добре и проверене приче.

"Такав начин рада (прерушавање) се ради када постоји јавни интерес за неку тему, када не постоји други начиин да дођете до информације и кад је основа за тако нешто заиста чврста, а не "пецање"", каже Калверт.

Када се тако прерушавао вежбао је да уђе у дати лик, улогу али је потребна и добра логистика, на пример направити лажни сајт, лаже визит карте или научити како носити једва видљиву камеру на кравати, што нам је демонстрирао.

Дешавале су му се и необичне ствари, па је тако, док је радио на причи о куповини деце из Бугарске, "налетео" на бугарске колеге које су радиле исту ту причу. А мислио је да заиста разговара са продавцем деце!

Калверт је причао и о томе како су радили на откривању допинга у спорту, поготово у атлетици.

"Тек нас, верујем, чека велики допинг скандал у фудбалу, а ниво допинга у атлетици је огроман. Ако сте паметни никада вас неће ухватити", каже овај британски новинар.

Упитан да ли ће можда ићи у Катар на Мундијал 2022, Калверт се насмејао и одговорио: "Надам се да не. Заправо, надам се да ће тој земљи бити одузето то такмичење, јер постоје сви докази да је гласање било намештено, а многи званичници ФИФА поткупљени. Добили су по милион евра да гласају тако. Није постојао ниједан други разлог да та земља добије домаћинство, јер нема фудбалску традицију, а и изузетно је топло и тешко је играти фудбал у таквим условима", рекао је Калверт.

А да ли су фудбалери и велика имена фудбала свесни корупције у овој игри, у ФИФА?

"Велики Зинедин Зидан је добио два милиона евра да сними промотивни спот за Катар. Не верујем да је био упознат са свим овим и колики је ту био ниво корупције, али, свакако, ни он није гадљив на новац, чим је тако нешто урадио".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар