Kako sam razotkrio FIFA-u!

Novinar britanskog "Sandej tajmsa" Džonatan Kalvert pričao o razotkrivanju najvećeg skandala u istoriji FIFA, šta su on i njegove kolege sve radile da bi došli do informacija, kako je radio kao prerušen. . .

Fudbal 24.09.2017 | 23:30
Kako sam razotkrio FIFA-u!
Istraživačko novinarstvo je san, ali i zadatak svakog novinara, glas i oči javnosti, koji treba da ukazuje i pokazuje na sve negativne pojave, loše stvari.

Dobro zvuči u teoriji.

U praksi je to malo teže izvodljivo. Za to je potrebno da postoje dobre osnove, preduslovi, pre svega da mediji budu slobodni u svom radu, finansijski obezbeđeni, da budu pod zaštitom države u smislui bezbednosti. I, naravno, da redakcija ima dobre novinare.

Sve ovo imaju, na primer, engleski mediji. Konkretno "Sandej tajms", čiji su novinari razotkrili najveći korupcionaški skandal u istoriji FIFA, najmoćnije i najveće fudbalske organizacije (neki će reći i najbogatije sportske organizacije), koja je dovekla do ostavke moćnog Švajcarca Sepa Blatera, a onda i do domino efekta, hapšenja i istrage kriminalnih aktivnosti grupe visokih zvaničnika FIFA.

Na Weekend media festivalu u Rovinju je o ovome govorio novinar Džonatan Kalvert, koji je sa svoijim kolegama započeo istragu o korupciji u vrhu FIFA i na tome su radili punih osam godina. Tokom istrage došli su u posed hiljada dokumenata, koje su pročitali, radili su kao prerušeni i na taj način dolazili do novih optužujućih informacija po čelnike FIFA, koji su dobijali novac od pojedinih zemalja kako bi podržali njihove kandidature za domaćine svetskih prvenstava, a pre svega je reč o Kataru.

Ali, ono što je važno znati jeste da u tom poslu nisu bili sami. Još kad su dobili prve dokumente koji su izazivali sumnju u poštenje ljudi iz vrha FIFA obratili su se donjem domu britanskog parlamenta, čije je telo prekontrolisalo sve i potom dalo "zeleno svetlo" da nastave istragu. Potom im se javio i "insajder" iz FIFA, koji je dao nove informacije...

"FIFA se ponašala nadobudno, nadala se da će oluja proći, a Blater nas je nazivao rasistima, jer je veliki novac dat zvaničnicima FIFA iz afričkih zemalja koji su tako bili potkupljeni prilikom glasanja", kaže Kalvert.

Na ovoj priči najpre su radila dvojica novinara, a potom njih 17. Godinama su u izdvojenom objektu, van redakcije, pregledali dokumenta, razgovarali sa raznim ljudima, prerušavali se i to tajno snimali...

"Istraživačko novinarstvo često zahteva tajne zadatke i dobro organizovano prerušavanje", kaže ovaj britanski novinar.

Tokom karijere, prerurašavanje nije bilo strano Kalvertu. Bio je fudbalski agent, čovek koji želi da kupi dete sa Balkana, kada je radio priču o organizovanoj prodaji dece iz Bugarske u zapadnim zemljama.... Sve u cilju dobre i proverene priče.

"Takav način rada (prerušavanje) se radi kada postoji javni interes za neku temu, kada ne postoji drugi načiin da dođete do informacije i kad je osnova za tako nešto zaista čvrsta, a ne "pecanje"", kaže Kalvert.

Kada se tako prerušavao vežbao je da uđe u dati lik, ulogu ali je potrebna i dobra logistika, na primer napraviti lažni sajt, laže vizit karte ili naučiti kako nositi jedva vidljivu kameru na kravati, što nam je demonstrirao.

Dešavale su mu se i neobične stvari, pa je tako, dok je radio na priči o kupovini dece iz Bugarske, "naleteo" na bugarske kolege koje su radile istu tu priču. A mislio je da zaista razgovara sa prodavcem dece!

Kalvert je pričao i o tome kako su radili na otkrivanju dopinga u sportu, pogotovo u atletici.

"Tek nas, verujem, čeka veliki doping skandal u fudbalu, a nivo dopinga u atletici je ogroman. Ako ste pametni nikada vas neće uhvatiti", kaže ovaj britanski novinar.

Upitan da li će možda ići u Katar na Mundijal 2022, Kalvert se nasmejao i odgovorio: "Nadam se da ne. Zapravo, nadam se da će toj zemlji biti oduzeto to takmičenje, jer postoje svi dokazi da je glasanje bilo namešteno, a mnogi zvaničnici FIFA potkupljeni. Dobili su po milion evra da glasaju tako. Nije postojao nijedan drugi razlog da ta zemlja dobije domaćinstvo, jer nema fudbalsku tradiciju, a i izuzetno je toplo i teško je igrati fudbal u takvim uslovima", rekao je Kalvert.

A da li su fudbaleri i velika imena fudbala svesni korupcije u ovoj igri, u FIFA?

"Veliki Zinedin Zidan je dobio dva miliona evra da snimi promotivni spot za Katar. Ne verujem da je bio upoznat sa svim ovim i koliki je tu bio nivo korupcije, ali, svakako, ni on nije gadljiv na novac, čim je tako nešto uradio".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar