И Хрвати би били строжији од УЕФА-е!

Европска фудбалска унија (УЕФА) казнила сплитски Хајдук само новчано. Необјашњива одлука "дисциплинаца" УЕФА, који очигледно имају двоструке аршине.

Фудбал 22.09.2017 | 23:07
И Хрвати би били строжији од УЕФА-е!
Партизан или Звезда на неком европском гостовању...

Гробари или Делије из чиста мира улећу на терен на гостовању у Енглеској, бију се са редарима и прекидају утакмицу на одређено време. Обезбеђење некако успева да смири хулигане из Србије и меч се једва приводи крају.

Сви знамо, чека нас озбиљна казна УЕФА.

Неколико недеља касније наше стрепње се показују потпуно оправданим. Новачану казну ћемо некако да преболимо и платимо, али вишегодишње избацивање из Европе - тешко.

Да, чини се да би управо таква санкција сачекала "вечите" да ураде нешто слично што је Торцида у Ливерпулу на утакмици против Тотенхема. Уосталом, УЕФА је пре десет година "избацила" Партизан из Лиге Европе јер су се Гробари побили са обезбеђењем и домаћим навијачима у Мостару.

Партизан се и ове сезоне суочио са казном УЕФА и две утакмице суспензије трибина стадиона у Хумској (прву је одрадио против Видеотона, а другу ће против Динама из Кијева), јер су навијачи црно-белих правили далеко мање инциденте него што су хулигани из Сплита у Енглеској.

Додуше, партизановци су на утакмицама против Будућности и Олимпијакоса блокирали пролазе на трибинама, а то је, признаћете, много већи грех него некога ударити, поломити столицу, разбити главу редару или навијачу супарничког тима...

Убеђена је УЕФА. Уосталом и њене одлуке нас наводе да тако мислимо.

Сцене са "Гудисон парка" обишле су свет пре неколико недеља, када је Торцида дивљала у првом мечу плеј-офа за Лигу Европе. Казна УЕФА данас изазива пажњу и неверицу: Хајдук мора да плати "чак" 40.000 евра, да контактира клуб из Ливерпула и да у договору са челницима Евертона плати штету коју су направили хулигани.

Кажњен је и Евертон са 10.000 евра.

Страшно, понижавајуће за Хајдук. Замислите, МОРАЈУ да плате штету Евертону!

УЕФА је, ипак, имала милости према Сплићанима јер су навијачи некадашњег првака Југославије и Хрватске показали добру вољу. Овај пут нису истицали фашистичке свастике, усташка обележја, нити певали да има довољно врба за Србе, што је очигледан напредак, тако да је и казна блажа. Награда је на месту.

Подсетимо, иста та УЕФА је овог лета већ помиловала своје пријатеље из Сплита, када им је укинула суспензију трибина Пољуда и дозволила навијачима да присуствују утакмици против Брондбија.

Истина је и да је Хајдукова прошлост у дисциплинском нотесу УЕФА танка и да је та архива била такође олакшавајућа околност за Хрвате, јер ко још памти сузавац против Марсеја...

Вест о казни за Хајдук преносе хрватски медији, који су такође изненађени: "Хајдук је прошао изванредно", "Бијели су заправо добро прошли" итд.

А сада без сарказма...

УЕФА је по ко зна који пут потврдила своју дволичност и селективност.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар