I Hrvati bi bili strožiji od UEFA-e!

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila splitski Hajduk samo novčano. Neobjašnjiva odluka "disciplinaca" UEFA, koji očigledno imaju dvostruke aršine.

Fudbal 22.09.2017 | 23:07
I Hrvati bi bili strožiji od UEFA-e!
Partizan ili Zvezda na nekom evropskom gostovanju...

Grobari ili Delije iz čista mira uleću na teren na gostovanju u Engleskoj, biju se sa redarima i prekidaju utakmicu na određeno vreme. Obezbeđenje nekako uspeva da smiri huligane iz Srbije i meč se jedva privodi kraju.

Svi znamo, čeka nas ozbiljna kazna UEFA.

Nekoliko nedelja kasnije naše strepnje se pokazuju potpuno opravdanim. Novačanu kaznu ćemo nekako da prebolimo i platimo, ali višegodišnje izbacivanje iz Evrope - teško.

Da, čini se da bi upravo takva sankcija sačekala "večite" da urade nešto slično što je Torcida u Liverpulu na utakmici protiv Totenhema. Uostalom, UEFA je pre deset godina "izbacila" Partizan iz Lige Evrope jer su se Grobari pobili sa obezbeđenjem i domaćim navijačima u Mostaru.

Partizan se i ove sezone suočio sa kaznom UEFA i dve utakmice suspenzije tribina stadiona u Humskoj (prvu je odradio protiv Videotona, a drugu će protiv Dinama iz Kijeva), jer su navijači crno-belih pravili daleko manje incidente nego što su huligani iz Splita u Engleskoj.

Doduše, partizanovci su na utakmicama protiv Budućnosti i Olimpijakosa blokirali prolaze na tribinama, a to je, priznaćete, mnogo veći greh nego nekoga udariti, polomiti stolicu, razbiti glavu redaru ili navijaču suparničkog tima...

Ubeđena je UEFA. Uostalom i njene odluke nas navode da tako mislimo.

Scene sa "Gudison parka" obišle su svet pre nekoliko nedelja, kada je Torcida divljala u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope. Kazna UEFA danas izaziva pažnju i nevericu: Hajduk mora da plati "čak" 40.000 evra, da kontaktira klub iz Liverpula i da u dogovoru sa čelnicima Evertona plati štetu koju su napravili huligani.

Kažnjen je i Everton sa 10.000 evra.

Strašno, ponižavajuće za Hajduk. Zamislite, MORAJU da plate štetu Evertonu!

UEFA je, ipak, imala milosti prema Splićanima jer su navijači nekadašnjeg prvaka Jugoslavije i Hrvatske pokazali dobru volju. Ovaj put nisu isticali fašističke svastike, ustaška obeležja, niti pevali da ima dovoljno vrba za Srbe, što je očigledan napredak, tako da je i kazna blaža. Nagrada je na mestu.

Podsetimo, ista ta UEFA je ovog leta već pomilovala svoje prijatelje iz Splita, kada im je ukinula suspenziju tribina Poljuda i dozvolila navijačima da prisustvuju utakmici protiv Brondbija.

Istina je i da je Hajdukova prošlost u disciplinskom notesu UEFA tanka i da je ta arhiva bila takođe olakšavajuća okolnost za Hrvate, jer ko još pamti suzavac protiv Marseja...

Vest o kazni za Hajduk prenose hrvatski mediji, koji su takođe iznenađeni: "Hajduk je prošao izvanredno", "Bijeli su zapravo dobro prošli" itd.

A sada bez sarkazma...

UEFA je po ko zna koji put potvrdila svoju dvoličnost i selektivnost.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar