Да ли ће нас роботи појести?

Руски предсједник Владимир Путин застрашен је појавом и ширењем вјештачке интелигенције, што је и изразио у разговору са директором руског интернет гиганта Yандеx Аркадијем Воложом, упитавиши колико ће још времена проћи док нас паметни роботи "не поједу".

Свијет 22.09.2017 | 15:04
Да ли ће нас роботи појести?
Путин и Волож су, током састанка у сједишту Yандеx-а у Москви, разговарали о напредним могућностима вјештачке интелигенције, када је руски предсједник свом саговорнику изненада поставио то неочекивано питање.

Волож је на њега одговорио: "Надам се, никад!"

Потом је објаснио Путину да су машине "боље од људи" у неким подручјима, дајући као примјер то да је багер бољи у копању од човјека са ашовом.

"И поред тога, багери нас нису појели", рекао је Ворож. Путин није био импресиониран таквим одговором, па је на то реплицирао: "Али они не размишљају."

Предсједник Русије је, почетком мјесеца, изјавио да вјештачка интелигенција представља будућност не само за Русију, већ и за човјечанство, као и да упоредо са "колосалним могућностима" које нуди, она доноси и "пријетње које је тешко предвидјети".

"Онај ко постане лидер у овој сфери, постаће владар свијета", додао је Владимир Путин, обећавши да ће Русија дијелити сазнања од којих дође на овом пољу, како би се избјегао технолошки сукоб.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар