Da li će nas roboti pojesti?

Ruski predsjednik Vladimir Putin zastrašen je pojavom i širenjem vještačke inteligencije, što je i izrazio u razgovoru sa direktorom ruskog internet giganta Yandex Arkadijem Voložom, upitaviši koliko će još vremena proći dok nas pametni roboti "ne pojedu".

Svijet 22.09.2017 | 15:04
Da li će nas roboti pojesti?
Putin i Volož su, tokom sastanka u sjedištu Yandex-a u Moskvi, razgovarali o naprednim mogućnostima vještačke inteligencije, kada je ruski predsjednik svom sagovorniku iznenada postavio to neočekivano pitanje.

Volož je na njega odgovorio: "Nadam se, nikad!"

Potom je objasnio Putinu da su mašine "bolje od ljudi" u nekim područjima, dajući kao primjer to da je bager bolji u kopanju od čovjeka sa ašovom.

"I pored toga, bageri nas nisu pojeli", rekao je Vorož. Putin nije bio impresioniran takvim odgovorom, pa je na to replicirao: "Ali oni ne razmišljaju."

Predsjednik Rusije je, početkom mjeseca, izjavio da vještačka inteligencija predstavlja budućnost ne samo za Rusiju, već i za čovječanstvo, kao i da uporedo sa "kolosalnim mogućnostima" koje nudi, ona donosi i "prijetnje koje je teško predvidjeti".

"Onaj ko postane lider u ovoj sferi, postaće vladar svijeta", dodao je Vladimir Putin, obećavši da će Rusija dijeliti saznanja od kojih dođe na ovom polju, kako bi se izbjegao tehnološki sukob.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar