Министар купује нови аутомобил

Тренду набавке нових аутомобила нису одољели ни у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите РС које је расписало тендер за набавку новог службеног возила вриједног 70. 000 КМ без ПДВ-а, односно око 82. 000 КМ са ПДВ-ом, преноси портал ЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 22.09.2017 | 10:05
Министар купује нови аутомобил
Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић потврдио је за ЦАПИТАЛ да купује нови аутомобил, правдајући се да су од четири возила која министарство има, два неупотребљива.

„Ја имам два возила која су неупотребљива јер су стара и прешла су много километара, тако да њихово одржавање кошта више него они. Због тога нам је потребан нови аутомобил, јер је за овај ресор, што директно што индиректно, везано готово 700.000 људи. Овај пут смо ишли на нешто скромније возило, уважавајући став јавности“, рекао је Савановић и додао да ће нови аутомобил вјероватно бити марке „шкода“ или „пасат“ у зависности од понуда које стигну.

Казао је и да ће „ауди“ који је прешао готово милион километара вјероватно поклонити Музеју РС који ће даље бити задужен за одржавање. Поред овог, како је рекао, министарство има и „шкоду октавију“ која је прешла 700.000 километра и она је ван употребе.

„Поред тога, имамо „шкоду суперб“ коју ја користим и „шкоду рапид“. Нисам оптерећен луксузним возилима, али морамо имати у виду и безбједност“, казао је Савановић.

Министар рада овом набавком само се придружило бројним министрима који су то учинили прије њега, а убједљиво најнескромнији био је министар просвјете и културе РС Дане Малешевић који се о трошку народа почастио новим четвороточкашем вриједним око 113.000 КМ који има специјалну луксузну опрему.

Малешевић је познат и по томе што је као разлог куповине луксузне лимузине навео и да је то „на неки начин статусни симбол“.

Такође, Министарство трговине и туризма РС ове године купило је више возила чија је укупна вриједност око 200.000 КМ. У Министарству су раније рекли да су на основу задњег тендера купили једно теретно возило вриједно 48.326 КМ и један путнички аутомобил вриједан 46.374 КМ, а који су намијењени за Угоститељски сервис за потребе републичких органа РС и објеката. Прије овог, Министарство трговине и туризма РС, на чијем се челу налази Предраг Глухаковић, је током јуна купило три аутомобила за 114.262 КМ.

Тренд набавке нових аутомобила прати и ресор министра управе и локалне самоуправе Лејле Решић која је за набавку новог возила издвојила 75.447 КМ са ПДВ-ом.

И Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС недавно је расписало тендер за куповину нове службене лимузине за потребе министра Златана Клокића, која ће из буџетске касе бити плаћена око 80.000 КМ.

Извор: Цапитал.ба