Трампов говор је 'псећи лавеж'

Сјевернокорејски министар спољних послова назвао је говор америчког предсједника Доналда Трампа у УН-у "псећим лавежом".

Свијет 21.09.2017 | 20:26
Трампов говор је 'псећи лавеж'
Обраћајући се Генералној скупштини УН-а у уторак, Трамп је рекао да ће "потпуно уништити" Сјеверну Кореју ако она буде представљала пријетњу за САД или њихове савезнике, извјештава ББЦ.

Изјава министра Ри Yонг-хоа први је службени одговор Сјеверне Кореје на Трампов говор.

- Постоји изрека која каже: пси лају, а караване пролазе. Ако је Трамп мислио да ће нас изненадити звуком псећег лавежа, онда сигурно сања - казао је Ри новинарима у сједишту УН-а у Њујорку.

На питање шта мисли о томе што је Трамп Ким Јонг-уна назвао "човјеком с ракетом на самоубилачкој мисији", Ри је одговорио: "Жао ми је његових сарадника."

Ри ће се УН-у обратити у петак.

Амерички предсједник Доналд Трамп у четвртак је објавио да ће Сједињене Америчке Државе увести додатне санкције против Сјеверне Кореје.

Како јавља Вашингтон Пост, Трамп је званично најавио потписивање извршне уредбе која ће министарству финансија дати додатне овласти да уведе економске санкције Сјеверној Кореји и земљама које послују с њом.

Предсједник је такођер казао да је кинески предсједник Xи Јинпинг наредио кинеским банкама да обуставе пословање са сјевернокорејским субјектима.

Трамп је тај потез назвао "веома одважним" и похвалио је Xија.

- Морам вам рећи да је оно што ми желимо комплетна денуклеаризација Сјеверне Кореје - изјавио је Трамп у кратком обраћању јавности након састанка с челницима Јужне Кореје и Јапана на којем се разговарало о стратегији за суочавање с Пјонгјангом због нуклеарних и балистичких тестова.

Он је додао да ће ова уредба министру финансија Стевеу Мнуцхину дати "овлаштење да казни сваку страну банку која свјесно омогућује одређене трансакције повезане с трговином са Сјеверном Корејом".

(Н1/Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар