Trampov govor je 'pseći lavež'

Sjevernokorejski ministar spoljnih poslova nazvao je govor američkog predsjednika Donalda Trampa u UN-u "psećim lavežom".

Svijet 21.09.2017 | 20:26
Trampov govor je 'pseći lavež'
Obraćajući se Generalnoj skupštini UN-a u utorak, Tramp je rekao da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju ako ona bude predstavljala prijetnju za SAD ili njihove saveznike, izvještava BBC.

Izjava ministra Ri Yong-hoa prvi je službeni odgovor Sjeverne Koreje na Trampov govor.

- Postoji izreka koja kaže: psi laju, a karavane prolaze. Ako je Tramp mislio da će nas iznenaditi zvukom psećeg laveža, onda sigurno sanja - kazao je Ri novinarima u sjedištu UN-a u Njujorku.

Na pitanje šta misli o tome što je Tramp Kim Jong-una nazvao "čovjekom s raketom na samoubilačkoj misiji", Ri je odgovorio: "Žao mi je njegovih saradnika."

Ri će se UN-u obratiti u petak.

Američki predsjednik Donald Tramp u četvrtak je objavio da će Sjedinjene Američke Države uvesti dodatne sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Kako javlja Vašington Post, Tramp je zvanično najavio potpisivanje izvršne uredbe koja će ministarstvu finansija dati dodatne ovlasti da uvede ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji i zemljama koje posluju s njom.

Predsjednik je također kazao da je kineski predsjednik Xi Jinping naredio kineskim bankama da obustave poslovanje sa sjevernokorejskim subjektima.

Tramp je taj potez nazvao "veoma odvažnim" i pohvalio je Xija.

- Moram vam reći da je ono što mi želimo kompletna denuklearizacija Sjeverne Koreje - izjavio je Tramp u kratkom obraćanju javnosti nakon sastanka s čelnicima Južne Koreje i Japana na kojem se razgovaralo o strategiji za suočavanje s Pjongjangom zbog nuklearnih i balističkih testova.

On je dodao da će ova uredba ministru finansija Steveu Mnuchinu dati "ovlaštenje da kazni svaku stranu banku koja svjesno omogućuje određene transakcije povezane s trgovinom sa Sjevernom Korejom".

(N1/Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar