Како бизнис спаја Човића и Русе

Бизнисмени из Хрватске повезани са руским обавјештајцима и сумњивим бизнисменима желе приватизовати мостарски Алуминиј и Рудник боксита Посушје, тако што ће своје погоне пребацити на гас који се увози из Русије. А у пећима на гас, према том плану, прерађивао би се нелегирани алумиј увезен из Русије, који би се потом извозио у - Русију!

Босна и Херцеговина 20.09.2017 | 20:56
Како бизнис спаја Човића и Русе
Хрватски часопис Национал објавио је „ексклузивну  причу“ о текстовима Журнала у којима смо, још у августу, документовали повезаност руских шпијуна и инвеститора са функционерима ХДЗ-а БиХ.

Оптужујући Журнал да је објавио причу по налогу ОСА-е БиХ и руководства СДА, новинари Национала свјесно избјегавају навести да је у истом тексту Журнал упозорио и да један од потпредсједника СДА сарађује са сумњивим руским инвеститорима. Но, текст Национала мање је битан од нових чињеница до којих смо дошли током нашег истраживања. 
 
САСТАНАК АМБАСАДОРА

За почетак – сви они који сумњају у повезаност кадрова ХДЗ-а БиХ са руским сумњивим инвеститорима, могу отићи на званичну страницу мостарског Алуминија.

А тамо пише да је 28.6. 2017. године, у Спољно-трговинској комори БиХ одржан састанак којем су присуствовали државни министри Вјекослав Беванда и Мирко Шаровић, те челници мостарског Алуминија.

„Министри стали иза иницијативе за укидањем царине на нелегирани алуминиј“, наслов је текста у којем се наведено да је управа Алуминија Мостар предложила укидање царине на увоз нелегираног алуминија из Русије.

У тексту је наведено да се на састанку обратио хрватски амбасадор Иван Дел Векио, а да је његов колега, руски амбасадор „Њ.Е Петр Иванцов већ упознао званичну Москву са Алуминијевом аргументацијом“.

Алуминијева аргументација детаљно је образложена у акту који је у јулу упућен  Влади Федерације. Између осталог, наведено је да је Алуминиј д.д. Мостар затражио ослобађање царине сировине коју ће увозити из Русије, те да се прерада „нелегираног Алуминија врши преко „љеваоничких пећи које покреће гас“. Никаква обавјештајна служба није потребна да се нађу ове двије чињенице. 

Као што није потребна обавјештајна служба да пронађе вијести које доказују да је све оно што смо објавили у августу тачно.

Дакле, на Журналу смо објавили да бизнисмени из Хрватске повезани са руским обавјештајцима и сумњивим бизнисменима желе приватизовати мостарски Алуминиј и Рудник боксита Посушје, тако што ће своје погоне пребацити на гас који се увози из Русије. А у пећима на гас, према том плану, прерађивао би се нелегирани алумиј увезен из Русије, који би се потом извозио у -  Русију!

КО ЈЕ ПОСРЕДНИК

Према информацијама Журнала,  посредник између руских инвеститора и кадрова Драгана Човића је загребачки бизнисмен Зоран Гобац. На wеб страници  ХРТ-а, да назначимо Националу, у понедјељак, 18. 9. 2017. године, објављена је вијест да је руски Газпром потписао десетогодишњи уговор са фирмом ППД Загреб о испоруци плина.

Иза компаније ППД Загреб, према писању загребачких медија, крије се предузетник Зоран Гобац.  Управо ову особу, хрватски медији доводили су у везу са руским капиталом. Али, идемо даље.

Журнал је у августу објавио да је на реализацији руског плана преузимања Алумија Мостар ангажован и бивши службеник хрватске обавјештајне службе Јосип Јурчевић, актуални директор компаније Плоче Енергија, гдје би требао бити складиштен руски плин намијењен за Алуминиј. Сједиште ове фирме је у близини луке Плоче, преко које би, према информацијама које смо објавили, требао бити дистрибуиран руски плин.

Прије пет дана, према званичном саопћењу из Кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ, без икаквог званичног повода, Драган Човић посјетио је луку Плоче, гдје је изразио „подршку јачању квалитети лучких услуга“.

ХРВАТСКО ПИТАЊЕ

Осим Гобца и Јурчевића,према информацијама Журнала, на јачању руско-ХДЗ-овских веза био је ангажиран и мостарски предузетник Здравко Марић. Он је власник компаније Марал која се бави дистрибуцијом нафте и која је пословала и са Газпромом и Алуминијем. Након што је актуализована прича о руском инвестирању у Алуминиј Мостар, син Здравка Марића, Дарио, постао је регионални директор руске Сбербанке.

Недуго након тога, компанија Алуминиј почиње пословати управо преко рачуна те банке, а руски амбасадор Петр Иванцев преко ноћи почиње, у Вечерњем листу, инсистирати на „хрватском питању у БиХ“. 

(зурнал.инфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

блбл

20.09.2017 19:08

То је питање "опстанка хрватског народа" у БиХ и ако остале странке не подрзе ово десит це се рубикон. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2017 19:43

Нема га висе умирио се а био је сваки дан по новинама...

Name

ре блбл

20.09.2017 20:05

мајоризација.

Name

% мањина у нестанку

21.09.2017 13:48

"Носитељи еуропских вриједности" фини неки људи, инаце за дом спремни!

Name

Драгутин

20.09.2017 19:43

Шта ове Русе брига уопште хрватско питање у БиХ?Тако исто и Додик помаже Човићу да реши хрватско питање у БиХ?Не знам зашто се Срби стално петљају у ствари које их се не тичу???Шта ћемо ми Срби да добијемо од тога што ће хрвати успешно да реше своје национално питање у БиХ па и на крају крајева да добију ту своју Херцег-Босну? За сада Човић добро игра састаје се и са Русима и са Трампом,опасан ЛИСАЦ овај Човић,како је кренуо превеслаће бошњаке нема шта!!!Узеће хрвати бошњацима део БиХ као ништа,е бошњаци,бошњаци,ал вас одрадише хрвати,а ви мислили да су вам они пријатељи,а они сад траже свој део БиХ??? Сигурно ће хрвати превеслати ове бошњаке по козна који пут,то ће бити тотални крах бошњака у БиХ!Наслов књиге за бошњачко-хрватске односе би гласио:Како је УВЕНУЛО хрватско цвијеће у БиХ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2017 20:00

Хајд Драгутине не сери..лупаш без везе.

Name

ре

20.09.2017 20:01

Јашта ће нас превеслати и башка мислимо да су нам пријатељи, нити је '92. нити је '93, могу само да плачу Колинди. БТW данашње хрватско цвијеће у БиХ су Срби. Ипак је Додик прогласио Човића заштитником Срба у Сарајеву, зар не?

Name

Ре

20.09.2017 20:04

Хехехе а ни терапија ти не помазе стета...

Name

Вук

20.09.2017 20:09

нажалост, једини који ће бити превеслани смо ми Срби !! запамти шта сам ти рекао, настави ли се Баја дружит са Човићем и ЗА ДОМ СПРЕМНИМ ХДЗ-ом, црно нам се пише

Name

Дино

21.09.2017 03:49

Небрини пријатељу. Знају Бошњаци да они немају пријатеља ни код Срба ни Хрвата. Вјековна мрзња Срба и Хрвата се по ко зна који пут показала у рату у Хрватској, али такодје и вијековни снови и о подјели Босне од стране наведених. Није висе ни Босњак наиван.

Name

ре дино

21.09.2017 08:48

Дино, није бошњо наиван али ће бити немоћан. Заиграли на само, па вас натјераше са хрватима заставе у чвор, па се сад дијелите. Ми имамо своје ваше вам не треба па ћемо се некад и ми одијелити од БиХ. Свако својим путем и вјеруј ми да ћемо се боље и дружити и сарађивати. У овом стању политичари нас само препадају по националној и то увијек најжешће пред изборе. Чувају се међусобно, друже, троше немилице наше паре а нас хушкају да морамо једни од других бранити своје. Зато треба свако своје да огради па ће се комшије у том смислу и помагати. Лијеп поздрав Дино.

Name

СРПСКИ СОКО

20.09.2017 19:45

РУСИМА ТРЕБА МНОГО АЛУ ЛЕГИРАНИХ МАТЕРИЈАЛА ЗА РАЗВОЈ АВИО ИНДУСТРИЈЕ,,НИЈЕ ЦУДО СТО ЈЕ ЈУГА УНИСТЕНА КАД СРБИМА ДА БУДЕ ЈАСНО..РУСИМА НИЈЕ ОДГОВАРАЛА ЈУГА ,,ЊИМА ТРЕБАЈУ СЛУГЕ И СИРОВИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

21.09.2017 22:14

Цитам коментаре који ме подсјецају на сценарио два дједа у болници у гипсу како један другом пријете батинањем и изругују се озљедама. Од оне земље је само остала карикатура дрцних сектаски подјељених племена који само један другом могу загорцати зивот. Хаалоо глупани падате заједно у провалију и туце те се ко це задњи ударити од тло. Мој проблем је сто сам се промјенио тако сто се нисам промјенио. Остао закован у 1985 години па као да преко екрана гледам лосе исценирани и одглумљени филм са глупим крајем по глупе протагонисте..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љутко

22.09.2017 07:41

Сад је пригода стрпати га тамо гдје је са Етком требао бити вец 15 година.