И Влада дистрикта искочила из шина

Брука настала послије министарског састанка у Трсту на коме је БиХ добила кредитну линију од 46 милиона евра за пројекте инфраструктуре и натезања која су процедуре барем за сада довела до краја, уз накнадну памет Бошњака у Влади дистрикта о кредитном задужењу за ревитализацију Луке, једној од четири велике инвестиције, стигла је данас из Брчког: сједница Владе је прекинута јер су предстравници овог народа одбили да се у дневни ред уврсти расправа и изјашњавање о задужењу, јавио је дописник БН телевизије.

Босна и Херцеговина 20.09.2017 | 16:45
И Влада дистрикта искочила из шина
"Умјесто тога суочени смо с неком врстом уцјене па сам прекинуо засједање на коме је требало да потврдимо оно што је раније већ било договорено. Позвао сам представнике свих странака у власти да хитно обаве нове консултације јер би могли доћи у ситуацију да кредит и грант који га прати, као и друга три пројекта у БиХ, доведемо у питање, јер је комесар ЕУ такву могућност најавио у писму Савјету министара у коме је рок за отклањање свих препрека 30. септембар“, рекао је након сједнице градоначелник Брчког Синиша Милић.

Промјену става Бошњака у власти дистрикта предсједник СДА и предсједник Скупштине Есед Кадрић образлаже уз тврдњу да нису против ревитализације „Луке Брчко“, али да су средства о којима је ријеч „најмање везана за Луку“.  

„То је само прича која се провлачи мјесецима, а колико је појединци и групе форсирају, стичем утисак и да се ради о интересима који не доносе ништа добро дистрикту. Уосталом, о пројектима који немају везе с Луком и у овом тренутку нису оправдани и приоритетни, нико није тражио нити добио политичку сагласност. Све то, као и ко је и у чије име и за чији интерес преговарао у име дистрикта, треба објаснити посланицима Скупштине који коначно одлучују о кредиту“, каже Кадрић и додаје – кућа се не гради од крова а Савјет министара би требао да се позабави пловним путем ријеке Саве па тек онда улагањима у ревитализацију Луке“.

Ти сувишни пројекти о којима Кадрић говори су измјештање лучког колосијека из центра града који пролази кроз стамбене блокове и озбиљно угрожава и људе и објекте, изградња нове трасе колосијека до лучког платоа, путева до Луке без проблема и честих застоја у саобраћају, уређење лучког платоа и обале Саве. У јулу прошле године Влада је обавијестила Савјет министара да прихвата кредитно задужење код ЕБ а документ о томе потписао је тада замјеник градоначелника - Есед Кадрић.

„Не стоји нигдје мој потпис, то није тачно. Тачно је само да је Влада прихватила иницијативу да се преговара с Европском банком о кредиту а мене никада и нико није обавијестио о наставку тих активности и пројектима који ће се финасирати “, тврди Кадрић.  

БН ТВ има у посједу закључак Владе о прихватању иницијативе за кредитно задужење с читким потписом Еседа Кадрића који је остао затечен када смо му исти ставили на увид. А затечени су и у пословодству Луке: након што је због ниског водостаја претовар мјесецима био блокиран јак вјетар је  ових дана скинуо с колосијека дизалице старе више од 50 година.

„То су проблеми који нам доносе дневне губитке у пословању веће од 10.000 КМ, а ова хаварија је највећи аргумент за улагања у обнову „Луке Брчко“ чији су претоварни плато и дизалице одслужили и више од радног вијека. Несхтаљиво је да се, из ко зна којих разлога, одбија грант од 3,1 милион евра који је, уз прихватање врло повољног кредита од седам милиона, усмјерен управо за куповину нове дизалице“, каже директор овог Јавног предузећа које је, подсјећамо, званично на списку стратешких за БиХ, Маринко Виљушић.   

С обзиром да је коришћење кредита и грантова у висини од 46 милиона евра условљено код Савјета министара испуњавањем свих обавеза до 30. септембра, у овом тренутку није јасно да ли ће, ако Бошњаци у Брчком наставе с блокадом рада Владе, средства бити, како је најавио комесар ЕУ, преусмјерена у неку другу земљу.

(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Калабиц

20.09.2017 15:01

Нешто ми говори да ови из СНСД када виде кредит и паре напросто се повампире. Мислим да и у овом случају, а пратим десавања, ове паре најмање це се користити за луку. Циљ је да се измести пруга и ослободи земљиште које је види случајности покуповали ови из СНСД те да кад измјесте пругу то земљиште могу продати као грађевинско. Заборавили су један детаљ Брчко није РС Да Додиковци могу радити ста хоће. Народе под хитно глогов колац у руке ове вампире треба уништавати док још имамо имало крви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муљ

20.09.2017 17:44

Паре су већ распоредјене, чека се само да легну на рачун. Мало тога иде за реконструкцију Луке како би требало.

Name

Шамац

20.09.2017 15:04

Прије рата Сава је била пловна до Сиска. Послије рата су обновљене луке у Брчком и Шамцу али слабо нешто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2017 15:43

Па умјесто бродова кориштени су трактори ...

Name

Дзеки Цен

20.09.2017 16:07

Ниси у праву,у Брцанску луку долазе бродови цак из Хонг Конга.

Name

Ре

20.09.2017 17:45

Ста хоће ови муслимани. Немојте нам љутит председника да нам направи исту овакву луку у Требињу.