'На лијечење немамо право, частили нас здравствени радници'

Здравствено стање радника Жељезница РС који су ушли у осми дан штрајка глађу у Бањалуци све је теже. У посљедња два дана било је осам интервенција хитне помоћи. Управа и влада и даље не желе да разговарају са радницима који штрајкују јер им се не исплаћују превоз и топли оброци уз плату и немају право на лијечење.

Република Српска 18.09.2017 | 15:57
'На лијечење немамо право, частили нас здравствени радници'
Борис Шукало каже даје здравствено стање 12 штрајкача глађу све горе.

„Током викенда нас седам је завршило у хитној, а један је имао и хируршку интервенцију. Најлошије здравствено стање је нашег колеге Ружичића. Данас је трећи пут одвезен у болницу. Јуче су хтјели да га задрже у болници, али он није желио остати већ се вратио на жељезничку станицу у Бањалуци да настави штрајк“, каже Шукало.

На породице радника у штрајку управа и даље врши невиђени притисак стално их зову телефонима док с нама и даље нико не жели да разговара, каже Златко Марин чија породица је данас дошла да му да подршку (супруга, син и унук).

„Ово што се нама овдје дешава је доказ да су Управаи Влада РС спремни да ми помремо овдје, а неће дозволити да докажемо да радници имају нека права. На лијечење немамо право и ово што су штрајкачи ишли у хитну частили су нас здравствени радници који су у истој ситуацији. Операцију ћемо морати платити. У хитој служби су нам рекли да од јануара нису уплаћени доприноси за здравство иако на нашим платним листама пише да је то урађено“, каже Марин .

Подршку штрајкачима данас ду дошли дати и представници удружења грађана Рестарт Српска који кажу да радници поред ионако малих примања имају право да добију и топли оброк и превоз према закону.

Управа ЖРС радницима тренутно дугује четири превоза и три топла оброка.

Међутим и даље изостаје подршка свих других синдиката на жељезници као и других синдиката у овом ентитету кажу штрајкачи.

Без обзира на то Борис Шукало каже да штрајкачи немају намјеру одустати па и по цијену својих живота, посебно након што су у петак добили потврду у Министарству рада да је њихов штрајк законит.

Штрајкачи истичу да ово није само борба против безакоња већ и за све раднике у овом ентитету. Кажу "ако послодавци и ова власт нас сломи, радници у РС биће претворени у робове."

Радницима управа жељезница РС дугује четири превоза и два топла оброка а сваком од радника по судским пресудама из ранијег периода у просјеку дугује се око 10 хиљада марака.

(РСЕ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БАЈА

18.09.2017 14:09

И ја цу да вас цастити сцим се вратим из Турске издрзите јос мало вас Преседник..

ОДГОВОРИТЕ
Name

@..

18.09.2017 15:19

Срам вас било страјкаци, не дозвољавате предсједнику РЕПУБЛИКЕ да на миру погледа косарку, репрезентације у цијој земљи пазе на његову вилу на Дедињу.

Name

АТР

18.09.2017 14:30

ПОДРЗАВАМ ВАС АЛИ КАКО ДА ВАС ЦАСТЕ ЗДРАСТВЕНИ РАДНИЦИ.ПА НИСУ ЊИХОВИ ПРИВАТНИ ДОМОВИ ЗДРАВЉА И БОЛНИЦЕ.ЈОС МОГУ И ДА ОСТАНУ БЕЗ ПОСЛА ако су то урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекордери

18.09.2017 17:41

Ми радници радимо 14 година, а никад динара нисмо добили.

Name

зељкица

18.09.2017 14:56

Фактицки,ви сте у праву,ал ипак мислим да иxа свега стоји сорос.и америцка амбасада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

18.09.2017 17:37

Заведени од Сороса!

Name

Баја Мрчевци

18.09.2017 15:03

САМО ЈАКО, небески жељезничари, Поздрав с Босфора. До побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

%

18.09.2017 17:38

Прецеднице могу ли страјкаци појести по сендвиц, па опет наставити са страјком?

Name

диверзанти и хероји

18.09.2017 15:54

Они на власти су диверзанти који руше жељезничку инфраструктуру а медицинари што лијече штрајкаче бесплатно су хероји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

директор

18.09.2017 19:08

Дирекотре опростите 6. мјесеци нисам добио плату. Директор: опростено ти је

ОДГОВОРИТЕ