'Na liječenje nemamo pravo, častili nas zdravstveni radnici'

Zdravstveno stanje radnika Željeznica RS koji su ušli u osmi dan štrajka glađu u Banjaluci sve je teže. U posljednja dva dana bilo je osam intervencija hitne pomoći. Uprava i vlada i dalje ne žele da razgovaraju sa radnicima koji štrajkuju jer im se ne isplaćuju prevoz i topli obroci uz platu i nemaju pravo na liječenje.

Republika Srpska 18.09.2017 | 15:57
'Na liječenje nemamo pravo, častili nas zdravstveni radnici'
Boris Šukalo kaže daje zdravstveno stanje 12 štrajkača glađu sve gore.

„Tokom vikenda nas sedam je završilo u hitnoj, a jedan je imao i hiruršku intervenciju. Najlošije zdravstveno stanje je našeg kolege Ružičića. Danas je treći put odvezen u bolnicu. Juče su htjeli da ga zadrže u bolnici, ali on nije želio ostati već se vratio na željezničku stanicu u Banjaluci da nastavi štrajk“, kaže Šukalo.

Na porodice radnika u štrajku uprava i dalje vrši neviđeni pritisak stalno ih zovu telefonima dok s nama i dalje niko ne želi da razgovara, kaže Zlatko Marin čija porodica je danas došla da mu da podršku (supruga, sin i unuk).

„Ovo što se nama ovdje dešava je dokaz da su Upravai Vlada RS spremni da mi pomremo ovdje, a neće dozvoliti da dokažemo da radnici imaju neka prava. Na liječenje nemamo pravo i ovo što su štrajkači išli u hitnu častili su nas zdravstveni radnici koji su u istoj situaciji. Operaciju ćemo morati platiti. U hitoj službi su nam rekli da od januara nisu uplaćeni doprinosi za zdravstvo iako na našim platnim listama piše da je to urađeno“, kaže Marin .

Podršku štrajkačima danas du došli dati i predstavnici udruženja građana Restart Srpska koji kažu da radnici pored ionako malih primanja imaju pravo da dobiju i topli obrok i prevoz prema zakonu.

Uprava ŽRS radnicima trenutno duguje četiri prevoza i tri topla obroka.

Međutim i dalje izostaje podrška svih drugih sindikata na željeznici kao i drugih sindikata u ovom entitetu kažu štrajkači.

Bez obzira na to Boris Šukalo kaže da štrajkači nemaju namjeru odustati pa i po cijenu svojih života, posebno nakon što su u petak dobili potvrdu u Ministarstvu rada da je njihov štrajk zakonit.

Štrajkači ističu da ovo nije samo borba protiv bezakonja već i za sve radnike u ovom entitetu. Kažu "ako poslodavci i ova vlast nas slomi, radnici u RS biće pretvoreni u robove."

Radnicima uprava željeznica RS duguje četiri prevoza i dva topla obroka a svakom od radnika po sudskim presudama iz ranijeg perioda u prosjeku duguje se oko 10 hiljada maraka.

(RSE)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

BAJA

18.09.2017 16:09

I ja cu da vas castiti scim se vratim iz Turske izdrzite jos malo vas Presednik..

ODGOVORITE
Name

@..

18.09.2017 17:19

Sram vas bilo strajkaci, ne dozvoljavate predsjedniku REPUBLIKE da na miru pogleda kosarku, reprezentacije u cijoj zemlji paze na njegovu vilu na Dedinju.

Name

ATR

18.09.2017 16:30

PODRZAVAM VAS ALI KAKO DA VAS CASTE ZDRASTVENI RADNICI.PA NISU NJIHOVI PRIVATNI DOMOVI ZDRAVLJA I BOLNICE.JOS MOGU I DA OSTANU BEZ POSLA ako su to uraditi.

ODGOVORITE
Name

Rekorderi

18.09.2017 19:41

Mi radnici radimo 14 godina, a nikad dinara nismo dobili.

Name

zeljkica

18.09.2017 16:56

Fakticki,vi ste u pravu,al ipak mislim da ixa svega stoji soros.i americka ambasada.

ODGOVORITE
Name

RE

18.09.2017 19:37

Zavedeni od Sorosa!

Name

Baja Mrčevci

18.09.2017 17:03

SAMO JAKO, nebeski željezničari, Pozdrav s Bosfora. Do pobjede.

ODGOVORITE
Name

%

18.09.2017 19:38

Precednice mogu li strajkaci pojesti po sendvic, pa opet nastaviti sa strajkom?

Name

diverzanti i heroji

18.09.2017 17:54

Oni na vlasti su diverzanti koji ruše željezničku infrastrukturu a medicinari što liječe štrajkače besplatno su heroji.

ODGOVORITE
Name

direktor

18.09.2017 21:08

Direkotre oprostite 6. mjeseci nisam dobio platu. Direktor: oprosteno ti je

ODGOVORITE