Трново: Сукоби СДС-а и СНСД-а

Скупштинска већина општине Трново, предвођена СДС-ом, донијела је недавно одлуку да формира Комунално предузеће које ће се бавити одвозом и депоновањем отпада и водоснабдјевањем. Тренутно тај посао у општини Трново обављају комунална предузећа из Источног Новог Сарајева.
Опозициони СНСД противи се тој одлуци и сматра да се ради о предизборном потезу јер су у недељу 24. септембра избори за начелника општине.

Република Српска 16.09.2017 | 21:58
Трново: Сукоби СДС-а и СНСД-а
Скупштинска већина у општини Трново на сједници 12.септембра ове године донијела је одлуку о оснивању јавног комуналног предузећа. Именовано је и провремено руководство фирме, предузеће је уписано у судски регистар и ових дана требало би почети са радом.

Међутим то се није допало опозиционом СНСД-у чији су одборници напустили скупштинско засједање,тврдећи да се комуналним дјелатностима на подручју Трнова требају бавити предузећа из општине Источно Ново Сарајево.

,,То су криминалне радње и јефтини политички трикови'',тврди шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Трново Вељко Влашки и додаје да ће,када 24. септембра побиједи њихов кандидат за начелника, СНСД стопирати ту одлуку.

Одлуци о формирању комуналног предузећа Трново противи се и руководство општине Источно Ново Сарајево као и комунална предузећа из те општине.

Директор Јавног предузећа,,Водовод и канализација''Источно Сарајево Јован Катић поручује да ће своја права тражити путем суда.

,,Мислим да је у питању само политика.Трново нема капацитета да оснује самостално предузеће'',каже Катић.

И начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић пријети судом.

,,Свим правним средствима ћемо заштити нашу позицију и имовину коју наша предузећа имају у Трнову.Све ми ово мирише на политичку битку која ће се врло брзо завршити па ћемо наставити разговарати на другачији начин'',истиче Ћосић.

Вршилац дужности начелника општине Трново Ненад Мишовић колеги из Источног Новог Сарајева поручује да не говори истину али да може да покрене тужбу.

,,Међутим нека размисли да ли му се исплати општински буџет излагати трошку.Изгубили сте тужбу када је општина Источна Илиџа основала своје комунално предузеће, а изгубићете и сада јер чињенице су на страни општине Трново'', каже Мишовић и додаје да је општина Трново власник водоводне и канализационе мреже,управне зграде, пријератног комуналног предузећа као и депоније смећа.

Мишовић подсјећа да је општина Трново прије 20 година,када су формирана комунална предузећа ,,Рад,, и ,,Водовод,, Источно Сарајево,унијела у њих дио капитала али од тога сада становници Трнова немају никакву корист.

,,2015.године покренута је иницијатива о формирању комуналног предузећа у Трнову али је то и тада блокирао СНСД сматрајући да природне ресурсе општине Трново треба да користе предузећа и општина на чијем је челу СНСД.Тога више неће бити без обзира био ја начелник или не.Мислим да је овај народ препознао шта се ради.Нема више џаба воде из Трнова'',упозорава Мишовић и додаје:

,,Ми имамо два изворишта.Љуштра која снабдијева водом Трново и Грабске Млине из којих ће се се снабдијевати дио Источне Илиџе али и дио федералног Сарајева.Сви ти ресурси су у власништву општине Трново али друга предузећа и друге општине су то користили и убирали приходе''.

Ко ће убирати приходе од природних ресурса Трнова знаће се вјероватно тек након избора новог начелника општине 24.септембра ове године.
Кандидати су Ненад Мишовић из СДС-а и Драгомир Гаговић из СНСД-а.



(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

хм

16.09.2017 19:49

ЈА БУДАЛА ; ОПРОСТИ НАМ БОЗЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

17.09.2017 13:26

Па И ви сте то опљацкали и основали комунално, па нека и Трново добије јос понеког директора. Једино нема довољно становника

Name

Трновљак

16.09.2017 19:56

Браво Ненаде, градјани Трнова ду уз тебе. Само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борц без права

17.09.2017 03:47

Треба новца да се млада дјевојка задржи није ни нацелнику Мисовицу лако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.09.2017 05:58

будале оног ћосића да је већи шта би јада направио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

17.09.2017 12:06

Све сто је добро за Трново ови из СНСД-а гледају да унапрједосуде на пропаст. Ту пропаст им предвидјам и 24.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небитни грађанин

17.09.2017 15:04

Трново итекако има капацитете да оснује самостално предузеће и требало је то још и прије да се уради, а не да општина Источно Ново Сарајево бесплатно користи ресурсе општине Трново (вода, канализациона мрежа, депонија) а да грађани Трново при томе немају ама баш никакве користи од тога. Јасно је чије интересе штити СНСД - лично своје наравно, а чије би друге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајстор

17.09.2017 15:13

Трново је напокон направило прави потез.Честитам одборницима и Ненаду јер су отргли Трново од утицаја Новог Сарајева,које је без икакве накнаде убирало приходе од Трнова.Савез за Трново ради за народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Вељка Влашког

17.09.2017 19:41

Вељко, живим за дан кад ћеш бити ухапшен! Вјеруј тај дан је све ближи! Нико ти неће помоћи! Како си сијао, тако ћеш и жњети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.09.2017 17:23

Из које странке му је млада девојка?

ОДГОВОРИТЕ