Свечано устоличен владика Фотије

У Саборном храму Пресвете Богородице након свете архијерејске литургије, патријарх српски Иринеј са члановима Светог архијерејског синода, обавио је свечано устоличење епископа зворничко-тузланског Фотија.

Република Српска 17.09.2017 | 11:45
Свечано устоличен владика Фотије
Овом догађају присуствовали су члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, у име Владе Републике Српске министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и министар финансија Зоран Тегелтија, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, те припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и друге званице, те свештенство, представници локалне власти и бројни вјерници.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на редовном засједању 25. маја изабрао је епископа Фотија за епископа зворничко-тузланског са сједиштем у Бијељини.



Владика Фотије је на том мјесту наслиједио владику Хризостома, који је 3. септембра устоличен за митрополита дабробосанског.

Владика Фотије /Сладојевић/ рођен је 1. фебруара 1961. године у Дујаковцима у Бањалуци. Основну школу завршио је у Чуругу, а Средњу техничку школу у Новом Саду.

Он 1983. године уписује Богословски факултет у Београду на којем је 1988. дипломирао. Потом двије године проводи на постдипломским студијама у Ерлангену у Њемачкој.



По повратку из Њемачке на празник Светог Димитрија 1990. године прима монашки чин у манастиру Ковиљ у Епархији бачкој и исте године на празник Архангела Михаила епископ бачки Иринеј /Буловић/ рукополаже га за јерођакона, а затим на празник Светог Саве 1991. године за свештеномонаха.

Од 1992. до 1993. јеромонах Фотије проводи као свештенослужитељ у манастиру Бођани, а наредних пет година /1993-1998/ ради као професор у Богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима, гдје га и затиче избор за епископа далматинског.

Епископ Фотије је хиротонисан 1999. на Духове у Саборној цркви у Сремским Карловцима, а за епископа далматинског устоличен је на празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског, 31. октобра исте године у Саборној цркви у Шибенику.

Према одлуци Светог архијерејског сабора, епископ Фотије је постављен за в.д. ректора обновљене Богословије "Света Три Јерарха" у манастиру Крка 2002. године.

Свети архијерејски сабор СПЦ изабрао је епископа Фотија 25. маја за епископа зворничко-тузланског са сједиштем у Бијељини.

Извор: Срна