Svečano ustoličen vladika Fotije

U Sabornom hramu Presvete Bogorodice nakon svete arhijerejske liturgije, patrijarh srpski Irinej sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda, obavio je svečano ustoličenje episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Republika Srpska 17.09.2017 | 11:45
Svečano ustoličen vladika Fotije
Ovom događaju prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, u ime Vlade Republike Srpske ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i ministar finansija Zoran Tegeltija, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, te pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i druge zvanice, te sveštenstvo, predstavnici lokalne vlasti i brojni vjernici.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom zasjedanju 25. maja izabrao je episkopa Fotija za episkopa zvorničko-tuzlanskog sa sjedištem u Bijeljini.



Vladika Fotije je na tom mjestu naslijedio vladiku Hrizostoma, koji je 3. septembra ustoličen za mitropolita dabrobosanskog.

Vladika Fotije /Sladojević/ rođen je 1. februara 1961. godine u Dujakovcima u Banjaluci. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Srednju tehničku školu u Novom Sadu.

On 1983. godine upisuje Bogoslovski fakultet u Beogradu na kojem je 1988. diplomirao. Potom dvije godine provodi na postdiplomskim studijama u Erlangenu u Njemačkoj.



Po povratku iz Njemačke na praznik Svetog Dimitrija 1990. godine prima monaški čin u manastiru Kovilj u Eparhiji bačkoj i iste godine na praznik Arhangela Mihaila episkop bački Irinej /Bulović/ rukopolaže ga za jerođakona, a zatim na praznik Svetog Save 1991. godine za sveštenomonaha.

Od 1992. do 1993. jeromonah Fotije provodi kao sveštenoslužitelj u manastiru Bođani, a narednih pet godina /1993-1998/ radi kao profesor u Bogosloviji Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, gdje ga i zatiče izbor za episkopa dalmatinskog.

Episkop Fotije je hirotonisan 1999. na Duhove u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, a za episkopa dalmatinskog ustoličen je na praznik Svetog apostola Luke i Svetog Petra Cetinjskog, 31. oktobra iste godine u Sabornoj crkvi u Šibeniku.

Prema odluci Svetog arhijerejskog sabora, episkop Fotije je postavljen za v.d. rektora obnovljene Bogoslovije "Sveta Tri Јerarha" u manastiru Krka 2002. godine.

Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao je episkopa Fotija 25. maja za episkopa zvorničko-tuzlanskog sa sjedištem u Bijeljini.

Izvor: Srna