Предмети СИПА-е на чекању

Ближи се прва годишњица мандата Гордане Тадић на челу Тужилаштва БиХ, а у том периоду је, похвалила се в. д. главне тужитељке прије неколико седмица, захваљујући резултатима те институције "потпуно стабилизовано цијело бх. правосуђе".

Босна и Херцеговина 15.09.2017 | 12:13
Предмети СИПА-е на чекању
Прије "потпуног стабилизовања бх. правосуђа", Тадић је радила на стабилизовању Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, којим је руководила од августа 2014. до преузимања функције од бившег главног тужиоца Горана Салиховића у септембру 2016. године. Нула предмета ратних злочина у биографији Гордане Тадић није спријечило Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ) БиХ да баш њој повјери руковођење Посебним одјелом за ратне злочине. Како га је "стабилизовала", можда понајбоље говори више од 800 извјештаја СИПА-е о почињеним кривичним дјелима ратног злочина који се и данас "киселе" у ладицама Тужилаштва БиХ. У некој фази истраге је "запело" више од 300 предмета који се односе на ратне злочине почињене у БиХ.

Вртоглави успон Гордане Тадић се подудара са успоном још једне доајенке бх. правосуђа, потпредсједнице ВСТВ-а Ружице Јукић. Поред тога што дијеле дјевојачко презиме Крешић и што долазе из колијевке бх. правосудног система, Пар Села крај Живиница, обје су у посљедњих пет година доживјеле процват каријере. Најприје је Јукић изабрана за чланицу ВСТВ-а, током које именује судије и тужиоце, а Тадић је од замјеника кантоналног тужиоца у кратком периоду "догурала" до данашње позиције.

Извјештаји СИПА-е нису били довољно кредибилни за приоритетно поступање Тужилаштва БиХ, али јесу пријаве извјесног Јосипа Шимића, нарочито оне засноване на фалсификованим документима. Кредибилан је, за разлику од СИПА-е, изненада постао и "експерт за тероризам" Џевад Галијашевић, чија је пријава против министра безједности Драгана Мектића и директора СИПА-е Перице Станића за наводне ратне злочине у Прњавору добила на важности тек након Мектићевих критика на рачун Тужилаштва БиХ. Кредибилна је и Шимићева пријава против истог двојца због "подривања правног система", баш као и анонимна пријава против Мектића због наводне улоге у запошљавању једне особе у Агенцији за рад БиХ.

- Господин Мектић има код нас формираних више предмета за различита кривична дјела – казала је Тадић крајем августа, нагласивши да ће због изјава о БиХ као "разваљеној земљи", те о потреби "уништавања Тужилаштва", Мектић морати дати појашњење Тужилаштву и то у својству оптуженог.

Похвалан заштитнички однос в. д. главне тужитељике према држави БиХ и институцији којом руководи, чини се, важи искључиво за министра Мектића. О намјерама да сличан позив упути у Бакинце крај Лакташа због епитета које Милорад Додик користи при описивању своје перцепције државе БиХ, Тадић не говори.

Име Милорада Додика је изостављено и из оптужнице Тужилаштва БиХ у случају "Референдум". Оптужница против четири члана Комисије за спровођење референдума у Републици Српској је одбијена и то најприје захваљујући поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ, који је оптужницу прилагодио томе да је сваки други епилог осим њеног одбијања једноставно немогућ.

Нема Додика ни у предмету "Бобар банка", с обзиром да Тужилаштво БиХ, са Горданом Тадић на челу, у пропасти банке и штете тешке 122,5 милиона КМ за 18 мјесеци истраге није препознало улогу предсједника Републике Српске. Слободан Павловић се више и не сјећа због чега је ухапшен прије 19 мјесеци. Предмет "Павловић банка" је, тврди Тадић, још у раду. Оптужнице нема, а када и ако дође, неће бити изненађење уколико у њој не буде име главног актера цијеле афере, Милорада Додика.

Своје мјесто у некој од ладица Тужилаштва БиХ је нашао и извјештај против Драгана Савића, возача бившег замјеника директора ОСА-е, који је уредно из те агенције украо документ и пласирао га у јавност. Да је извјештај у Тужилаштво донио Јосип Шимић, а не ОСА, вјероватно би већ резултирао оптужницом. Не смета Тужилаштву БиХ ни то што по свадбама куковима њише одбјегли генерал ХВО-а Златан Мијо Јелић. На питање да ли је за њим расписана међународна потјерница, из Тужилаштва БиХ одговарају шутњом. Потјернице нема ни за СНСД-овим Синишом Додиком. Биће је, увјерава нас в.д. главна тужитељка, када се за то испуне услови.

Од спектакуларне "Пандоре" је настала "касица прасица". Криминал тежак двије милијарде КМ је Тужилаштво БиХ са Тадић на челу успјело претворити у оптужницу вриједну 1,7 милиона КМ. Исказ Кемала Чаушевића о улози Драгана Човића у нелегалној куповини зграде у Мостару за потребе УИО-а је, по већ устаљеној пракси, вјероватно изгубљен у превозу.

Ако се бх. правосуђе стабилизиије игнорисањем предмета у којима су актери они који контролишу ВСТВ, те фаворизовањем маргиналних предмета с циљем билдања статистике којом ће се украсити извјештај о раду Тужилаштва БиХ за 2017. годину, Гордана Тадић је, признајемо, на правом путу.

(Фактор)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Е

15.09.2017 10:31

КОЛИКО ВАС ЈЕ КОРУПТЕРА И ПРЕВАРАНАТА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пар Село

15.09.2017 10:50

Обицне сељанкуре из обицног босанског села Пар Села код Тузле.Фуууууујјј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИЈУКС

15.09.2017 10:58

ТРЕБА ПРЕКИНУТИ КОМЕДИЈУ, А ПОРАДИТИ НА ВЛАДАВИНИ ПРАВА ПУТЕМ ИМЕНОВАЊА ДАЛИДЕ БУРЗИЦ УМЈЕСТО ГОРДАНЕ ТАДИЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дил

15.09.2017 13:48

Ста је са кривицним пријавама за руководецу мафију из криминалне УИО,засто се купи прасина и нико ниста не подузима.

Name

@&@

15.09.2017 14:53

Такодје, ста је са кривицним пријавама ради незаконитог запосљавања у Електропренос БиХ?

Name

Мишљење

15.09.2017 12:22

Само напоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антибиотик

15.09.2017 12:47

Мектићу, ове двије, заједно са Салиховићем мораш истјерати из Тужилаштва, имаш рок до краја ове године. доведи ту Бурзићку или неког сличног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.09.2017 06:27

Конопља