Predmeti SIPA-e na čekanju

Bliži se prva godišnjica mandata Gordane Tadić na čelu Tužilaštva BiH, a u tom periodu je, pohvalila se v. d. glavne tužiteljke prije nekoliko sedmica, zahvaljujući rezultatima te institucije "potpuno stabilizovano cijelo bh. pravosuđe".

Bosna i Hercegovina 15.09.2017 | 12:13
Predmeti SIPA-e na čekanju
Prije "potpunog stabilizovanja bh. pravosuđa", Tadić je radila na stabilizovanju Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, kojim je rukovodila od avgusta 2014. do preuzimanja funkcije od bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića u septembru 2016. godine. Nula predmeta ratnih zločina u biografiji Gordane Tadić nije spriječilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH da baš njoj povjeri rukovođenje Posebnim odjelom za ratne zločine. Kako ga je "stabilizovala", možda ponajbolje govori više od 800 izvještaja SIPA-e o počinjenim krivičnim djelima ratnog zločina koji se i danas "kisele" u ladicama Tužilaštva BiH. U nekoj fazi istrage je "zapelo" više od 300 predmeta koji se odnose na ratne zločine počinjene u BiH.

Vrtoglavi uspon Gordane Tadić se podudara sa usponom još jedne doajenke bh. pravosuđa, potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić. Pored toga što dijele djevojačko prezime Krešić i što dolaze iz kolijevke bh. pravosudnog sistema, Par Sela kraj Živinica, obje su u posljednjih pet godina doživjele procvat karijere. Najprije je Jukić izabrana za članicu VSTV-a, tokom koje imenuje sudije i tužioce, a Tadić je od zamjenika kantonalnog tužioca u kratkom periodu "dogurala" do današnje pozicije.

Izvještaji SIPA-e nisu bili dovoljno kredibilni za prioritetno postupanje Tužilaštva BiH, ali jesu prijave izvjesnog Josipa Šimića, naročito one zasnovane na falsifikovanim dokumentima. Kredibilan je, za razliku od SIPA-e, iznenada postao i "ekspert za terorizam" Dževad Galijašević, čija je prijava protiv ministra bezjednosti Dragana Mektića i direktora SIPA-e Perice Stanića za navodne ratne zločine u Prnjavoru dobila na važnosti tek nakon Mektićevih kritika na račun Tužilaštva BiH. Kredibilna je i Šimićeva prijava protiv istog dvojca zbog "podrivanja pravnog sistema", baš kao i anonimna prijava protiv Mektića zbog navodne uloge u zapošljavanju jedne osobe u Agenciji za rad BiH.

- Gospodin Mektić ima kod nas formiranih više predmeta za različita krivična djela – kazala je Tadić krajem avgusta, naglasivši da će zbog izjava o BiH kao "razvaljenoj zemlji", te o potrebi "uništavanja Tužilaštva", Mektić morati dati pojašnjenje Tužilaštvu i to u svojstvu optuženog.

Pohvalan zaštitnički odnos v. d. glavne tužiteljike prema državi BiH i instituciji kojom rukovodi, čini se, važi isključivo za ministra Mektića. O namjerama da sličan poziv uputi u Bakince kraj Laktaša zbog epiteta koje Milorad Dodik koristi pri opisivanju svoje percepcije države BiH, Tadić ne govori.

Ime Milorada Dodika je izostavljeno i iz optužnice Tužilaštva BiH u slučaju "Referendum". Optužnica protiv četiri člana Komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj je odbijena i to najprije zahvaljujući postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji je optužnicu prilagodio tome da je svaki drugi epilog osim njenog odbijanja jednostavno nemoguć.

Nema Dodika ni u predmetu "Bobar banka", s obzirom da Tužilaštvo BiH, sa Gordanom Tadić na čelu, u propasti banke i štete teške 122,5 miliona KM za 18 mjeseci istrage nije prepoznalo ulogu predsjednika Republike Srpske. Slobodan Pavlović se više i ne sjeća zbog čega je uhapšen prije 19 mjeseci. Predmet "Pavlović banka" je, tvrdi Tadić, još u radu. Optužnice nema, a kada i ako dođe, neće biti iznenađenje ukoliko u njoj ne bude ime glavnog aktera cijele afere, Milorada Dodika.

Svoje mjesto u nekoj od ladica Tužilaštva BiH je našao i izvještaj protiv Dragana Savića, vozača bivšeg zamjenika direktora OSA-e, koji je uredno iz te agencije ukrao dokument i plasirao ga u javnost. Da je izvještaj u Tužilaštvo donio Josip Šimić, a ne OSA, vjerovatno bi već rezultirao optužnicom. Ne smeta Tužilaštvu BiH ni to što po svadbama kukovima njiše odbjegli general HVO-a Zlatan Mijo Jelić. Na pitanje da li je za njim raspisana međunarodna potjernica, iz Tužilaštva BiH odgovaraju šutnjom. Potjernice nema ni za SNSD-ovim Sinišom Dodikom. Biće je, uvjerava nas v.d. glavna tužiteljka, kada se za to ispune uslovi.

Od spektakularne "Pandore" je nastala "kasica prasica". Kriminal težak dvije milijarde KM je Tužilaštvo BiH sa Tadić na čelu uspjelo pretvoriti u optužnicu vrijednu 1,7 miliona KM. Iskaz Kemala Čauševića o ulozi Dragana Čovića u nelegalnoj kupovini zgrade u Mostaru za potrebe UIO-a je, po već ustaljenoj praksi, vjerovatno izgubljen u prevozu.

Ako se bh. pravosuđe stabiliziije ignorisanjem predmeta u kojima su akteri oni koji kontrolišu VSTV, te favorizovanjem marginalnih predmeta s ciljem bildanja statistike kojom će se ukrasiti izvještaj o radu Tužilaštva BiH za 2017. godinu, Gordana Tadić je, priznajemo, na pravom putu.

(Faktor)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

E

15.09.2017 10:31

KOLIKO VAS JE KORUPTERA I PREVARANATA !

ODGOVORITE
Name

Par Selo

15.09.2017 10:50

Obicne seljankure iz obicnog bosanskog sela Par Sela kod Tuzle.Fuuuuuujjj!!!

ODGOVORITE
Name

SIJUKS

15.09.2017 10:58

TREBA PREKINUTI KOMEDIJU, A PORADITI NA VLADAVINI PRAVA PUTEM IMENOVANJA DALIDE BURZIC UMJESTO GORDANE TADIC.

ODGOVORITE
Name

Dil

15.09.2017 13:48

Sta je sa krivicnim prijavama za rukovodecu mafiju iz kriminalne UIO,zasto se kupi prasina i niko nista ne poduzima.

Name

@&@

15.09.2017 14:53

Takodje, sta je sa krivicnim prijavama radi nezakonitog zaposljavanja u Elektroprenos BiH?

Name

Mišljenje

15.09.2017 12:22

Samo napolje.

ODGOVORITE
Name

Antibiotik

15.09.2017 12:47

Mektiću, ove dvije, zajedno sa Salihovićem moraš istjerati iz Tužilaštva, imaš rok do kraja ove godine. dovedi tu Burzićku ili nekog sličnog.

ODGOVORITE
Name

А

16.09.2017 06:27

Конопља