Поступци власти нису били демократски

Свакоме ко прати и иоле разумије политичку праксу у РС и БиХ јасно је да су власт и опозиција одиграли само једну од рунди у свом политичком обрачуну, размјењујући ударце какве су знали и на које су били принуђени, истакао је у разговору за Вијести. ба професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић. "Реакције опозиције испровоциране на поступке власти чији поступци нису били демократски", сматра Вуковић.  

Република Српска 15.09.2017 | 08:04
Поступци власти нису били демократски
То што су ти ударци примитивни, вулгарни, беспризорни, на жалост, каже Вуковић, није никаква новина у нашој култури.

"Можда се чини да је ова рунда преломна, пресудна, али то ће зависити од наредних потеза обје стране", нагласио је он.

Што се тиче дешавања у Народној скупштини Републике Српске, Вуковић каже да га много више изненађују реакције јавности на та дешавања, него оно што се одигравало у тој "дводневној драми" у парламенту Српске.

"Сви ови изливи забринутости за културу парламентаризма и демократске вриједности, рафали умовања и моралисања, позивања на одговорност и згражавања због метода којима су се послужили једни или други, свједочи нам о политичкој хипокризији, двоструком моралу, масовном цинизму и потпуној дезоријентисаности, да не кажем и колективном сљепилу и незнању који преплављују јавну сферу. Истовремено, очигледне су злурадост и навијачке еуфорије код мање више свих који се оглашавају поводом овог догађаја", рекао је Вуковић.

Сматра да свакоме ко прати и иоле разумије политичку праксу у РС и БиХ јје асно да су власт и опозиција одиграли само једну од рунди у свом политичком обрачуну, размјењујући ударце какве су знали и на које су били принуђени.

"То што су ти ударци примитивни, вулгарни, беспризорни, на жалост није никаква новина у нашој култури. Можда се чини да је ова рунда преломна, пресудна, али то ће зависити од наредних потеза обје стране", рекао је Вуковић.

Подсјећајући да се то могло видјети и раније и да је то видно и у многим парламентима по свијету, а поготово оним из нашег окружења, Вуковића се пита шта је онда то толико изненадило или запрепастило јавност.

"Понашање власти или опозиције? За кога мислимо да је претјерао? До сада се тврдило да је опозиција превише млака и млитава, да трпећи саучествује у политици актуелне власти. Сада када је показала зубе и одлучила се да се са режимом обрачунава његовим методама, испада да су нестрпљиви за промоцију другачијег политичког стила и темељне промјене политичке културе", рекао је Вуковић.

Коментаришући оптужбе које власт и опозиција размјењују ових дана, Вуковић каже да је то уобичајени политички фолклор, некад манифестација немоћи, некад бахатости, а увијек мањка политичке толеранције и демократског потенцијала.

"Те екстремне квалификације у којима се једни оптужују да руше парламент а други да изводе обојене револуције такође нису ништа ново. Осим што додатно отежавају разумијевање политичких процеса, одвраћају пажњу јавности са провјерљивих чињеница и манипулишу јавним мњењем уносећи страх и неповјерење, дугорочне посљедице су још веће и опасније а оне погађају и власт и опозицију, а највише грађане и државу. Али због краткорочних ефеката нико није спреман да размишља о перспективама. Послије се питамо зашто се људи згражавају политиком, не вјерују никоме и ни у шта, зашто млади бјеже главом без обзира и сл", сматра професор Факултета политичких наука.

Сматра да су реакције опозиције испровоциране на поступке власти чији поступци нису били демократски.

"Ако за њих и могу наћи упоришта у неким актима и маневрима, свакако немају легитимитет и не користе јавном интересу. Овај пут су отишли предалеко и нереално је очекивати да се политичка борба врати у досадашњи оквир, али је важно да не прерасте у физичко насиље које никоме у БиХ не може донијети ништа добро, а грађанима понајмање", закључује Вуковић.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

НОВО

15.09.2017 06:11

УПЛИТАЊЕ ПОЛИЦИЈЕ У РАД НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ ЈЕ ДНО ДНА. ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ И МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ МОРАЈУ ПОДНИЈЕТИ ОСТАВКУ. У ТОМЕ ОПОЗИЦИЈА МОРА ИСТРАЈАТИ ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ. АКО У ТОМЕ НЕ ИСТРАЈУ НИСУ ЗАСЛУЖИЛИ ДА ПОСТАНУ ВЛАСТ. НАРАВНО, НАРОД ИХ У ТОМЕ ТРЕБА ПОДРЖАТИ, РАДИ БУДУЋНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесу

15.09.2017 06:25

Јесу у реду.

Name

нада

15.09.2017 06:32

Улазак полиције у парламент је не опростив чин.

Name

Како

15.09.2017 06:35

Мислиш да их натјераш да поднесу оставке мајке ти?Видиш да неће ни дневни ред да усвоје па ником ништа.

Name

Лакташи

15.09.2017 06:35

БРАВО ЗА КОМЕНТАЕ!!!!!!!

Name

ВРС

15.09.2017 07:13

Тацно тако!!! Уколико опзиција не истраје на својим захтјевима никад нетребају постати власт!!! Имате половину становниства незадовољниг па нека полиција удари на оне који зиве од истог тог народа, а не од појединаца који су себе ставили изнад народа. Ову Републику и НСРС е нико несмије приватизовати и није ниција цацевина и сам министар је није створио ( како реце) без нас који немислимо као он, он има право да казе да је стварао, али има нас јос мозда и заслузни од њега, а постали смо биједа, а он је свој уцесце у рату уновцио добро за ови пар година. Бице запамцен као министар који је први увео полицију у НС, питам га због цега постоји Скупстинско обезбједјење???

Name

СРДЈО

15.09.2017 07:20

То уплитање полиције показује да је Опозиција успела да Милета притера уз зид. А ако полиција претера , могли би и Амери и ЕУ да се умесају са својом силом, а Миле је онда готов.

Name

резиме

15.09.2017 06:12

Све у свему брод лагано тоне. Вода се вец прелива преко прозорског окна и напредује према горе. Морацемо се припремити за напорне рунде пливања због презивљавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

15.09.2017 06:53

А шта каже Вучић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммммм

15.09.2017 07:13

Само забранити директно емитовање засједања и извјестаје са засједања и миран парламент..Објави у службеном гласнику закон и то је то..Овак из разноразних забити Републике Српдке додју папци доцепају се микрофона/Бореновиц,Видаковиц,ГОВЕДАрица,Чубриловић/и мисле паметни..Немојте 3 мјесеца извјеставати,народ ће да заборави све те ликове..Ко је прије рата знао ко је командир станице,нико јер га није интересовало,није било на тв и у новине..То је проблем проблем..Погледајте хистерију ГОВЕДАрице синоц и све јасно,да није на тв био тамо иза кулиса они сједну и договоре се овако представа за народ..Знате ли који је скок из Гацка у БЛ па још предсједник,Бореновиц из Санског моста у БЛ па још предсједник,губе се ти момци лагано,убија њих провинција из које су досли...Они из Гацка и С.моста некад али провинција из њих никад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хало

15.09.2017 07:50

Не пр*и богати полтрончино, јели ово једнопартиски систем и једноумље, па не треба народ да зна.

Name

РЕ

15.09.2017 07:57

Не с...!

Name

ГАНДИ

15.09.2017 07:47

Ако хоце подрску Народа нека обецају народу несто сто ваља.Некакве законе да Опозиција неце бити иста као власт.Да це покрадене паре бити врацене у будзет па врацене народу.У овом времену свако гледа себе.Засто дзаба протестоват кад се нема користи.Макар да има Пиве,Меса,грицкалица. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

15.09.2017 11:14

Погледах ове коментаре и сконтах да сам упао у септицку јаму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

15.09.2017 17:57

Па псловнику послије двије опомене пресједавајучег слиједи избацивањаТако да је ово само терор власти која нема одговора за економска питања и губи се у поразуБит че још горе идучих мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ