Postupci vlasti nisu bili demokratski

Svakome ko prati i iole razumije političku praksu u RS i BiH jasno je da su vlast i opozicija odigrali samo jednu od rundi u svom političkom obračunu, razmjenjujući udarce kakve su znali i na koje su bili prinuđeni, istakao je u razgovoru za Vijesti. ba profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković. "Reakcije opozicije isprovocirane na postupke vlasti čiji postupci nisu bili demokratski", smatra Vuković.  

Republika Srpska 15.09.2017 | 08:04
Postupci vlasti nisu bili demokratski
To što su ti udarci primitivni, vulgarni, besprizorni, na žalost, kaže Vuković, nije nikakva novina u našoj kulturi.

"Možda se čini da je ova runda prelomna, presudna, ali to će zavisiti od narednih poteza obje strane", naglasio je on.

Što se tiče dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vuković kaže da ga mnogo više iznenađuju reakcije javnosti na ta dešavanja, nego ono što se odigravalo u toj "dvodnevnoj drami" u parlamentu Srpske.

"Svi ovi izlivi zabrinutosti za kulturu parlamentarizma i demokratske vrijednosti, rafali umovanja i moralisanja, pozivanja na odgovornost i zgražavanja zbog metoda kojima su se poslužili jedni ili drugi, svjedoči nam o političkoj hipokriziji, dvostrukom moralu, masovnom cinizmu i potpunoj dezorijentisanosti, da ne kažem i kolektivnom sljepilu i neznanju koji preplavljuju javnu sferu. Istovremeno, očigledne su zluradost i navijačke euforije kod manje više svih koji se oglašavaju povodom ovog događaja", rekao je Vuković.

Smatra da svakome ko prati i iole razumije političku praksu u RS i BiH jje asno da su vlast i opozicija odigrali samo jednu od rundi u svom političkom obračunu, razmjenjujući udarce kakve su znali i na koje su bili prinuđeni.

"To što su ti udarci primitivni, vulgarni, besprizorni, na žalost nije nikakva novina u našoj kulturi. Možda se čini da je ova runda prelomna, presudna, ali to će zavisiti od narednih poteza obje strane", rekao je Vuković.

Podsjećajući da se to moglo vidjeti i ranije i da je to vidno i u mnogim parlamentima po svijetu, a pogotovo onim iz našeg okruženja, Vukovića se pita šta je onda to toliko iznenadilo ili zaprepastilo javnost.

"Ponašanje vlasti ili opozicije? Za koga mislimo da je pretjerao? Do sada se tvrdilo da je opozicija previše mlaka i mlitava, da trpeći saučestvuje u politici aktuelne vlasti. Sada kada je pokazala zube i odlučila se da se sa režimom obračunava njegovim metodama, ispada da su nestrpljivi za promociju drugačijeg političkog stila i temeljne promjene političke kulture", rekao je Vuković.

Komentarišući optužbe koje vlast i opozicija razmjenjuju ovih dana, Vuković kaže da je to uobičajeni politički folklor, nekad manifestacija nemoći, nekad bahatosti, a uvijek manjka političke tolerancije i demokratskog potencijala.

"Te ekstremne kvalifikacije u kojima se jedni optužuju da ruše parlament a drugi da izvode obojene revolucije takođe nisu ništa novo. Osim što dodatno otežavaju razumijevanje političkih procesa, odvraćaju pažnju javnosti sa provjerljivih činjenica i manipulišu javnim mnjenjem unoseći strah i nepovjerenje, dugoročne posljedice su još veće i opasnije a one pogađaju i vlast i opoziciju, a najviše građane i državu. Ali zbog kratkoročnih efekata niko nije spreman da razmišlja o perspektivama. Poslije se pitamo zašto se ljudi zgražavaju politikom, ne vjeruju nikome i ni u šta, zašto mladi bježe glavom bez obzira i sl", smatra profesor Fakulteta političkih nauka.

Smatra da su reakcije opozicije isprovocirane na postupke vlasti čiji postupci nisu bili demokratski.

"Ako za njih i mogu naći uporišta u nekim aktima i manevrima, svakako nemaju legitimitet i ne koriste javnom interesu. Ovaj put su otišli predaleko i nerealno je očekivati da se politička borba vrati u dosadašnji okvir, ali je važno da ne preraste u fizičko nasilje koje nikome u BiH ne može donijeti ništa dobro, a građanima ponajmanje", zaključuje Vuković.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

NOVO

15.09.2017 06:11

UPLITANJE POLICIJE U RAD NARODNE SKUPŠTINE JE DNO DNA. PREDSJEDNIK SKUPŠTINE I MINISTAR POLICIJE MORAJU PODNIJETI OSTAVKU. U TOME OPOZICIJA MORA ISTRAJATI PO SVAKU CIJENU. AKO U TOME NE ISTRAJU NISU ZASLUŽILI DA POSTANU VLAST. NARAVNO, NAROD IH U TOME TREBA PODRŽATI, RADI BUDUĆNOSTI REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

Jesu

15.09.2017 06:25

Jesu u redu.

Name

nada

15.09.2017 06:32

Ulazak policije u parlament je ne oprostiv čin.

Name

Kako

15.09.2017 06:35

Misliš da ih natjeraš da podnesu ostavke majke ti?Vidiš da neće ni dnevni red da usvoje pa nikom ništa.

Name

Laktaši

15.09.2017 06:35

BRAVO ZA KOMENTAE!!!!!!!

Name

VRS

15.09.2017 07:13

Tacno tako!!! Ukoliko opzicija ne istraje na svojim zahtjevima nikad netrebaju postati vlast!!! Imate polovinu stanovnistva nezadovoljnig pa neka policija udari na one koji zive od istog tog naroda, a ne od pojedinaca koji su sebe stavili iznad naroda. Ovu Republiku i NSRS e niko nesmije privatizovati i nije nicija cacevina i sam ministar je nije stvorio ( kako rece) bez nas koji nemislimo kao on, on ima pravo da kaze da je stvarao, ali ima nas jos mozda i zasluzni od njega, a postali smo bijeda, a on je svoj ucesce u ratu unovcio dobro za ovi par godina. Bice zapamcen kao ministar koji je prvi uveo policiju u NS, pitam ga zbog cega postoji Skupstinsko obezbjedjenje???

Name

SRDJO

15.09.2017 07:20

To uplitanje policije pokazuje da je Opozicija uspela da Mileta pritera uz zid. A ako policija pretera , mogli bi i Ameri i EU da se umesaju sa svojom silom, a Mile je onda gotov.

Name

rezime

15.09.2017 06:12

Sve u svemu brod lagano tone. Voda se vec preliva preko prozorskog okna i napreduje prema gore. Moracemo se pripremiti za naporne runde plivanja zbog prezivljavanja.

ODGOVORITE
Name

Građanin

15.09.2017 06:53

A šta kaže Vučić...

ODGOVORITE
Name

hmmmmm

15.09.2017 07:13

Samo zabraniti direktno emitovanje zasjedanja i izvjestaje sa zasjedanja i miran parlament..Objavi u službenom glasniku zakon i to je to..Ovak iz raznoraznih zabiti Republike Srpdke dodju papci docepaju se mikrofona/Borenovic,Vidakovic,GOVEDArica,Čubrilović/i misle pametni..Nemojte 3 mjeseca izvjestavati,narod će da zaboravi sve te likove..Ko je prije rata znao ko je komandir stanice,niko jer ga nije interesovalo,nije bilo na tv i u novine..To je problem problem..Pogledajte histeriju GOVEDArice sinoc i sve jasno,da nije na tv bio tamo iza kulisa oni sjednu i dogovore se ovako predstava za narod..Znate li koji je skok iz Gacka u BL pa još predsjednik,Borenovic iz Sanskog mosta u BL pa još predsjednik,gube se ti momci lagano,ubija njih provincija iz koje su dosli...Oni iz Gacka i S.mosta nekad ali provincija iz njih nikad...

ODGOVORITE
Name

halo

15.09.2017 07:50

Ne pr*i bogati poltrončino, jeli ovo jednopartiski sistem i jednoumlje, pa ne treba narod da zna.

Name

RE

15.09.2017 07:57

Ne s...!

Name

GANDI

15.09.2017 07:47

Ako hoce podrsku Naroda neka obecaju narodu nesto sto valja.Nekakve zakone da Opozicija nece biti ista kao vlast.Da ce pokradene pare biti vracene u budzet pa vracene narodu.U ovom vremenu svako gleda sebe.Zasto dzaba protestovat kad se nema koristi.Makar da ima Pive,Mesa,grickalica. :)

ODGOVORITE
Name

Mile

15.09.2017 11:14

Pogledah ove komentare i skontah da sam upao u septicku jamu.

ODGOVORITE
Name

miloš

15.09.2017 17:57

Pa pslovniku poslije dvije opomene presjedavajučeg slijedi izbacivanjaTako da je ovo samo teror vlasti koja nema odgovora za ekonomska pitanja i gubi se u porazuBit če još gore idučih mjeseci.

ODGOVORITE