Турска разочарана Европском унијом

Турска осјећа да су је лидери Европске уније издали рекавши да би преговори за приступање Европској унији са том земљом требало да буду прекинути.

Свијет 14.09.2017 | 21:20
Турска разочарана Европском унијом
Међутим, Турска се и даље нада да ће се придружити блоку, изјавио је данас турски министар за европска питања Омер Челик, преноси Ројтерс.

Након размјене оштрих ријечи која је мјесецима трајала између њемачке канцеларке Ангеле Меркел и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, углавном због људских права у Турској, Меркелова је изјавила овог мјесеца да је јасно да Турска не би требало да се придружи ЕУ и да би приступни преговори требало да буду прекинути.

Како подсјећа агенција, предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је у сриједу да нема проспекта за придруживање Турске ЕУ у "догледној будућности".

Челик је у интервјуу за британску агенцију изјавио да је био веома изненађен коментарима које је Јункер изнио и запитао се шта је он урадио да побољша односе.

"Веома смо били изненађени слушајући изјаву господина Јункера. Шта је господин Јункер учинио, какве велике кораке је направио како би пронашао рјешење за зближавање ЕУ и Турске? То је моје питање за господина Јункера", рекао је Челик.

ЕУ је постала све више критички настројена према чланству Турске, о којем се већ деценијама преговара, од како је Ердоган, након неуспјелог војног пуча 2016, започео велико хапшење у оквиру ког су ухапшени новинари и академици.

“Заиста смо разочарани Меркеловом и неким другима у ЕУ: У једном од најтежих тренутака у нашој историји, наши пријатељи и савезници су нас оставили саме", рекао је Челик.

Упитан да ли се Турска осјећа изданом, он је кратко одговорио: "Да".

Да би преговори са Турском за њено приступање у ЕУ званично били прекинути, потребна је једногласна одлука свих држава чланица, која недостаје, међутим, уколико одлучи већина, то је довољно да преговори буду суспендовани.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар