Turska razočarana Evropskom unijom

Turska osjeća da su je lideri Evropske unije izdali rekavši da bi pregovori za pristupanje Evropskoj uniji sa tom zemljom trebalo da budu prekinuti.

Svijet 14.09.2017 | 21:20
Turska razočarana Evropskom unijom
Međutim, Turska se i dalje nada da će se pridružiti bloku, izjavio je danas turski ministar za evropska pitanja Omer Čelik, prenosi Rojters.

Nakon razmjene oštrih riječi koja je mjesecima trajala između njemačke kancelarke Angele Merkel i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, uglavnom zbog ljudskih prava u Turskoj, Merkelova je izjavila ovog mjeseca da je jasno da Turska ne bi trebalo da se pridruži EU i da bi pristupni pregovori trebalo da budu prekinuti.

Kako podsjeća agencija, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je u srijedu da nema prospekta za pridruživanje Turske EU u "doglednoj budućnosti".

Čelik je u intervjuu za britansku agenciju izjavio da je bio veoma iznenađen komentarima koje je Junker iznio i zapitao se šta je on uradio da poboljša odnose.

"Veoma smo bili iznenađeni slušajući izjavu gospodina Junkera. Šta je gospodin Junker učinio, kakve velike korake je napravio kako bi pronašao rješenje za zbližavanje EU i Turske? To je moje pitanje za gospodina Junkera", rekao je Čelik.

EU je postala sve više kritički nastrojena prema članstvu Turske, o kojem se već decenijama pregovara, od kako je Erdogan, nakon neuspjelog vojnog puča 2016, započeo veliko hapšenje u okviru kog su uhapšeni novinari i akademici.

“Zaista smo razočarani Merkelovom i nekim drugima u EU: U jednom od najtežih trenutaka u našoj istoriji, naši prijatelji i saveznici su nas ostavili same", rekao je Čelik.

Upitan da li se Turska osjeća izdanom, on je kratko odgovorio: "Da".

Da bi pregovori sa Turskom za njeno pristupanje u EU zvanično bili prekinuti, potrebna je jednoglasna odluka svih država članica, koja nedostaje, međutim, ukoliko odluči većina, to je dovoljno da pregovori budu suspendovani.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar