ОЦ "Јахорина" пред стечајем

Олимпијски центар “Јахорина” прошлу годину завршио је с акумулираним губитком од чак 21,1 милион КМ, што чини 44 одсто капитала овог предузећа, и више нема никакву шансу да послује, стоји у ревизорском извјештају, преноси Цапитал. ба.

Република Српска 14.09.2017 | 18:48
ОЦ  "Јахорина" пред стечајем
Иако нису дали мишљење с резервом, ревизорска кућа “Пословни информатор – ревизија” са Пала указала је на низак степен ликвидности. Краткорочне обавезе закључно с прошлом годином износиле су 13,7 милиона КМ, а вриједност текуће имовине била 1,5 милиона КМ. Предузеће је приходовало 3,4 милиона КМ, док су расходи премашили износ од девет милиона КМ.

“Краткорочне обавезе премашиле су текућу имовину за 12,1 милион КМ. Обавезе по емитованим обвезницама изражене у износу главнице и камате износе укупно 8,6, али се за износ неплаћене главнице и камате обрачунала затезна камата у износу од 2,5 милиона КМ, па укупна доспјела обавеза по емитованим обвезницама износи 11,2 милиона КМ”, стоји у ревизији.

Након тога услиједио је и нови ударац, када је Инвестиционо развојна банка РС, која је и већински власник ОЦ “Јахорина”, у име Фонда за развој источног дијела РС, 23. марта ове године активирала извршну судску пресуду у вриједности 4,7 милиона КМ након чега су и блокирани рачуни предузећа.

Иако обавезе по емитованим обвезницама, које се могу конвертовати у капитал, са роком доспијећа преко годину дана износе 10,7 милиона КМ, а управа ОЦ “Јахорина” је ранијих година покушавала покренути иницијативу за конверзију обвезница у акције, још не постоји сагласност већинског власника. Доспјеле обавезе према ИРБ РС износе 8,6 милиона КМ.



Олимпијски центар, према ревизији, води и седам привредних спорова, по основу дужничко-повјерилачких односа, тешких 48.800 КМ, и три по основу накнаде штете према физичким лицима.

“Предмети у којима је Друштво тужено за накнаду материјалне штете, имају укупну вриједност од 343.000 КМ и за све се предвиђа позитиван исход спора”, наводе ревизори.

ИРБ РС је још 2011. године купила комплетну емисију обвезница ОЦ „Јахорина“ у износу од 15 милиона КМ, а с обзиром на то да ОЦ није измиривао обавезе, поднијела је тужбу и добила правоснажну пресуду.

У неколико наврата, на приједлог Владе РС, одгађала је блокаду ОЦ „Јахорина“, а након што је истекао и посљедњи рок који им је дала, а обавезе нису плаћене, банка је у марту блокирала рачун овог предузећа. Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић у мају је изјавио да је Влада Српске закључила да се иде у три правца реструктурисања Олимпијског центра “Јахорина”.

“Први правац је да у року од 30 дана буде достављен приједлог како да се раздвоји угоститељство од вертикалног транспорта на Јахорини, а други је да што прије буде одржан састанак за представницима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове на којем ће бити ријечи о укњижби имовине која припада Олимпијском центру и Републици Српској”, рекао је Глухаковић након тада одржане посебне сједнице Владе Српске.

Након овога, приступило би се трећој – најважнијој фази, а то је да сви објекти и имовина, чија је вриједност 20 до 30 милиона КМ, буду продати, а добијена средства уложена у вјештачко осњежавање Јахорине.

Извор: Агенције

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Заи Јиан

14.09.2017 17:12

Немојте престати док све не покрадете и уништите, мајку вам лоповску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

14.09.2017 17:46

Кад су боанци скијали,треба правит цевапцинце,пецењаре, скијање заборавите.

Name

Араб

14.09.2017 18:18

Заинтеросавани купац , цјелокупни комплекс? Цасх!!

Name

Паметни

14.09.2017 19:53

Какви арапи.Води их куци.Себи.Требају млади.Паметни.И постени.И бице све ОК.Врло једноставно.Гангстери и лопови не могу водити ниста.А арапи купују да препродају, а не да развијају.Нису они развили ни себе.

Name

ре.Паметни

15.09.2017 12:20

Нека си ти несто развио биједо. Арапи власници ланаца хотела по цијелом свијету и ти се насао да казес несто, смијесан си

Name

АТР

14.09.2017 17:25

СТЕЦАЈ?Ма је ли то могуце људи је ли то могуце ТАКО би рекао Младен Делиц. У преводу реприза робних резерви.Продат у стецају неком Новом бизнисмену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република

15.09.2017 18:49

стецајна!

Name

Јосниново

14.09.2017 17:30

Колапс за колапсом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

није

14.09.2017 17:52

доци це драганови хдз овци да скијају и спасе јахорину.

Name

Миле испуњава обвезе

14.09.2017 17:39

Милорад Додик се обавезао са ће Јахорину задужити у три лепе и довести је до стечаја а онда ће се појавити ОЛX.ба и купити је за мале паре...види се да је Додик човјек од ријечи... Јахорина је спрена да се препустити ОЛX.ба...браво Милораде легендо...није Додик за затвора,Додик је за установу Лаза Лазаревић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

14.09.2017 17:43

Колило развлаче лоповлук у ОЦ Јахорина...Бистрица...чије су виле по јахорини...хотели...шестосједи...покрадено све и унистено...СНСД је удружење које је све унистило ,похарало,девастирало,сто се јамило јамило...догорило до ноката ,они су сви милионери ....а ми сто примамо плате...социјалну помоћ,,,,ћутимо и сједимо,,....докада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуковник

14.09.2017 20:46

Уништена као и све у овој држави да би је за мале паре купио неко из локалног Паљанског "градског" крем друштва угледних привредника, тачније лопова, ауто-мафијаша и убица зарад Милорада Додика и његових тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ