OC "Jahorina" pred stečajem

Olimpijski centar “Jahorina” prošlu godinu završio je s akumuliranim gubitkom od čak 21,1 milion KM, što čini 44 odsto kapitala ovog preduzeća, i više nema nikakvu šansu da posluje, stoji u revizorskom izvještaju, prenosi Capital. ba.

Republika Srpska 14.09.2017 | 18:48
OC  "Jahorina" pred stečajem
Iako nisu dali mišljenje s rezervom, revizorska kuća “Poslovni informator – revizija” sa Pala ukazala je na nizak stepen likvidnosti. Kratkoročne obaveze zaključno s prošlom godinom iznosile su 13,7 miliona KM, a vrijednost tekuće imovine bila 1,5 miliona KM. Preduzeće je prihodovalo 3,4 miliona KM, dok su rashodi premašili iznos od devet miliona KM.

“Kratkoročne obaveze premašile su tekuću imovinu za 12,1 milion KM. Obaveze po emitovanim obveznicama izražene u iznosu glavnice i kamate iznose ukupno 8,6, ali se za iznos neplaćene glavnice i kamate obračunala zatezna kamata u iznosu od 2,5 miliona KM, pa ukupna dospjela obaveza po emitovanim obveznicama iznosi 11,2 miliona KM”, stoji u reviziji.

Nakon toga uslijedio je i novi udarac, kada je Investiciono razvojna banka RS, koja je i većinski vlasnik OC “Jahorina”, u ime Fonda za razvoj istočnog dijela RS, 23. marta ove godine aktivirala izvršnu sudsku presudu u vrijednosti 4,7 miliona KM nakon čega su i blokirani računi preduzeća.

Iako obaveze po emitovanim obveznicama, koje se mogu konvertovati u kapital, sa rokom dospijeća preko godinu dana iznose 10,7 miliona KM, a uprava OC “Jahorina” je ranijih godina pokušavala pokrenuti inicijativu za konverziju obveznica u akcije, još ne postoji saglasnost većinskog vlasnika. Dospjele obaveze prema IRB RS iznose 8,6 miliona KM.



Olimpijski centar, prema reviziji, vodi i sedam privrednih sporova, po osnovu dužničko-povjerilačkih odnosa, teških 48.800 KM, i tri po osnovu naknade štete prema fizičkim licima.

“Predmeti u kojima je Društvo tuženo za naknadu materijalne štete, imaju ukupnu vrijednost od 343.000 KM i za sve se predviđa pozitivan ishod spora”, navode revizori.

IRB RS je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica OC „Jahorina“ u iznosu od 15 miliona KM, a s obzirom na to da OC nije izmirivao obaveze, podnijela je tužbu i dobila pravosnažnu presudu.

U nekoliko navrata, na prijedlog Vlade RS, odgađala je blokadu OC „Jahorina“, a nakon što je istekao i posljednji rok koji im je dala, a obaveze nisu plaćene, banka je u martu blokirala račun ovog preduzeća. Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković u maju je izjavio da je Vlada Srpske zaključila da se ide u tri pravca restrukturisanja Olimpijskog centra “Jahorina”.

“Prvi pravac je da u roku od 30 dana bude dostavljen prijedlog kako da se razdvoji ugostiteljstvo od vertikalnog transporta na Jahorini, a drugi je da što prije bude održan sastanak za predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove na kojem će biti riječi o uknjižbi imovine koja pripada Olimpijskom centru i Republici Srpskoj”, rekao je Gluhaković nakon tada održane posebne sjednice Vlade Srpske.

Nakon ovoga, pristupilo bi se trećoj – najvažnijoj fazi, a to je da svi objekti i imovina, čija je vrijednost 20 do 30 miliona KM, budu prodati, a dobijena sredstva uložena u vještačko osnježavanje Jahorine.

Izvor: Agencije

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Zai Jian

14.09.2017 17:12

Nemojte prestati dok sve ne pokradete i uništite, majku vam lopovsku!

ODGOVORITE
Name

Brzi

14.09.2017 17:46

Kad su boanci skijali,treba pravit cevapcince,pecenjare, skijanje zaboravite.

Name

Arab

14.09.2017 18:18

Zainterosavani kupac , cjelokupni kompleks? Cash!!

Name

Pametni

14.09.2017 19:53

Kakvi arapi.Vodi ih kuci.Sebi.Trebaju mladi.Pametni.I posteni.I bice sve OK.Vrlo jednostavno.Gangsteri i lopovi ne mogu voditi nista.A arapi kupuju da preprodaju, a ne da razvijaju.Nisu oni razvili ni sebe.

Name

re.Pametni

15.09.2017 12:20

Neka si ti nesto razvio bijedo. Arapi vlasnici lanaca hotela po cijelom svijetu i ti se nasao da kazes nesto, smijesan si

Name

ATR

14.09.2017 17:25

STECAJ?Ma je li to moguce ljudi je li to moguce TAKO bi rekao Mladen Delic. U prevodu repriza robnih rezervi.Prodat u stecaju nekom Novom biznismenu.

ODGOVORITE
Name

Republika

15.09.2017 18:49

stecajna!

Name

Josninovo

14.09.2017 17:30

Kolaps za kolapsom !

ODGOVORITE
Name

nije

14.09.2017 17:52

doci ce draganovi hdz ovci da skijaju i spase jahorinu.

Name

Mile ispunjava obveze

14.09.2017 17:39

Milorad Dodik se obavezao sa će Jahorinu zadužiti u tri lepe i dovesti je do stečaja a onda će se pojaviti OLX.ba i kupiti je za male pare...vidi se da je Dodik čovjek od riječi... Jahorina je sprena da se prepustiti OLX.ba...bravo Milorade legendo...nije Dodik za zatvora,Dodik je za ustanovu Laza Lazarević...

ODGOVORITE
Name

Semberac

14.09.2017 17:43

Kolilo razvlače lopovluk u OC Jahorina...Bistrica...čije su vile po jahorini...hoteli...šestosjedi...pokradeno sve i unisteno...SNSD je udruženje koje je sve unistilo ,poharalo,devastiralo,sto se jamilo jamilo...dogorilo do nokata ,oni su svi milioneri ....a mi sto primamo plate...socijalnu pomoć,,,,ćutimo i sjedimo,,....dokada

ODGOVORITE
Name

Pukovnik

14.09.2017 20:46

Uništena kao i sve u ovoj državi da bi je za male pare kupio neko iz lokalnog Paljanskog "gradskog" krem društva uglednih privrednika, tačnije lopova, auto-mafijaša i ubica zarad Milorada Dodika i njegovih tajkuna.

ODGOVORITE