Западни Балкан 2025. у ЕУ?

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер најавио је израду статегије за приступање Србије и Црне Горе ЕУ, уз перспективу да она буде примјењена 2025. године.

Регион 14.09.2017 | 17:52
Западни Балкан 2025. у ЕУ?
"Стратегија за успјешно приступање Србије и Црне Горе, као водећих кандидата на Западном Балкану, са посебним тежиштем на владавини права, основним правима, борби против корупције и општој стабилности региона", стоји у Јункеровом Писму о намјерама, које је упутио предсједнику европског парламента и предсједавајућем Европског савјета.

Писмо је данас објављено на сајту Европске комисије. Јункер је у сриједу пред ЕП одржао традиционални јесењи говор „О стању Уније".

Писмо које је Јункер, заједно са првим потпредсједником ЕУ Франсом Тимермансом послао Тајанију и Туску говори о активностима, које Комисија намјерава да предузме кроз законодавну политику и друге иницијативе до краја наредне 2018. године.

Јункер је током јучерашњег говора о Стању Уније рекао да нема проширења до краја мандата комисије у овом саставу, и позвао ЕУ да земљама Западног Балкана пружи кредибилну перспективу чланства.

”Уколико желимо стабилније сусједство морамо понудити кредибилу перспективу проширења замљама Западног Балкана. Током овог мандата Европске комсије и Европског паралмента неће бити новог проширења јер услови за пријем нису испуњени. Али у будућности ЕУ ће имати више од 27 земаља чланица”, поручио је Јунекер пред посланицима Европског парламента у Стразбуру.

Он је додао да је владавина права у случају свих земаља које се налазе у процесу приступања ”приоритет и фокус у приступним преговорима”.

Европски аналитичари сматрају да би и за ЕУ и за политику проширења било добро да што прије дође до уласка једне или више земља Западног Балкан у ЕУ.

До сада су навеће шансе за улазак у ЕУ чланство у сљедећем мандату Европске комисије добијале управо Србија и Црна Гора као земље које су стигле најдаље у процесу приступних преговора са ЕУ, али и које имају највише капацитета да те преговоре заврше у најбржем року.

Сваке године у септембру, предсједник Европске комисије говори „О стању Уније" пред Европским парламентом, узимајући у обзир достигнућа из прошле године и представљање приоритета за наредну годину.

Наводи се да се на овај начин покреће дијалог са Европским парламентом и Савјетом за припрему Програма рада Комисије за наредну годину.

Након тога, предсједник шаље Писмо о намјерама предсједнику Европског парламента и предсједавајућем Савјета ЕУ, а што је посебно предвиђено "Оквирним споразумом о односима између Европског парламента и Европске комисије" из 2010. године.

Извор: Тањуг

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Оце

14.09.2017 15:59

Оце до 2255.Гарант.Љубав нас васа води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ,

14.09.2017 19:30

до 2025е ,европа це распасти седам пута "ја је не требам хвала лепо.

Name

За о година

14.09.2017 16:00

Нек се носе и они и њихова ЕУ проде вијели зивот смецари једни до тад цемо скапати овдје или се побити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јункер

14.09.2017 16:12

Само се ви рокајте мени се незури имам ја времена...

Name

Име

14.09.2017 16:04

Србија це своје ставове усагласили са РС . Неце Србија без РС у ЕУ. Неце два народа дијелити границе ЕУје. Србија це свој брод везати за чамац звана РС. Ако Србија буде хтјела у ЕУ без РС треба одржати референдум у Србији о уласку Србије у ЕУ без РС. Србски народ це масовно гласат против да Србија без РС удје у ЕУ. Све ово се такодје односи и на НАТО. Србија треба да одлуци на референдуму такодје да ли це у НАТО без РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2017 16:25

Свака цаст добра коментар ко га разумје! Ако Србија буду ЕУ прије нас ил нас не поведе за руцицу и ми цемо у НАТО прије њи! Па сад како зеле?

Name

Ре

14.09.2017 17:47

Није то поента: Поента је да це Србија уци И у ЕУ И у НАТО не осврцуци се на вас у РС. Србија неце имати референдум о ни једној тацци о вама. Јер им се јебе за вас. То сто политицари на основу вас купе политицке поене то је паметном познато. Београд вас је унистио . Никакве помоци осим јефтине реторике. А ви сте И даље слијепи ..Не мозе сјеци грану на којој сједис а да не паднес. А себи у БИХ то управо раде.

Name

Миливој

15.09.2017 00:51

Молим? Шта ти причаш? Ти ниси нормалан покојне ми мајке. Каква 2 народа? Између нас Босанаца и Србијанаца је разлика као небо и земља, а РС није држава нити ће икад бити. А ви се наставите само тако понашати и стварати државу у држави. Отето је проклету, запамтимо то!

Name

Зет

14.09.2017 16:04

Јункер планира да удју онда кад он умре и њега висе не буде.. посто су толико компликовани проблеми западног балкана да то нема нигдје на западу. боље да се зовемо западна русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Дуле

14.09.2017 16:13

До 2025 неце висе одавно постојати ЕУ. Каква идиотска изјава "видовитог Дулета".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

15.09.2017 00:49

Неће се европа распасти до2025, већ РС и Србија знатно смањити!!!!

ОДГОВОРИТЕ