Zapadni Balkan 2025. u EU?

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker najavio je izradu stategije za pristupanje Srbije i Crne Gore EU, uz perspektivu da ona bude primjenjena 2025. godine.

Region 14.09.2017 | 17:52
Zapadni Balkan 2025. u EU?
"Strategija za uspješno pristupanje Srbije i Crne Gore, kao vodećih kandidata na Zapadnom Balkanu, sa posebnim težištem na vladavini prava, osnovnim pravima, borbi protiv korupcije i opštoj stabilnosti regiona", stoji u Junkerovom Pismu o namjerama, koje je uputio predsjedniku evropskog parlamenta i predsjedavajućem Evropskog savjeta.

Pismo je danas objavljeno na sajtu Evropske komisije. Junker je u srijedu pred EP održao tradicionalni jesenji govor „O stanju Unije".

Pismo koje je Junker, zajedno sa prvim potpredsjednikom EU Fransom Timermansom poslao Tajaniju i Tusku govori o aktivnostima, koje Komisija namjerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja naredne 2018. godine.

Junker je tokom jučerašnjeg govora o Stanju Unije rekao da nema proširenja do kraja mandata komisije u ovom sastavu, i pozvao EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu perspektivu članstva.

”Ukoliko želimo stabilnije susjedstvo moramo ponuditi kredibilu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog paralmenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica”, poručio je Juneker pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

On je dodao da je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja ”prioritet i fokus u pristupnim pregovorima”.

Evropski analitičari smatraju da bi i za EU i za politiku proširenja bilo dobro da što prije dođe do ulaska jedne ili više zemlja Zapadnog Balkan u EU.

Do sada su naveće šanse za ulazak u EU članstvo u sljedećem mandatu Evropske komisije dobijale upravo Srbija i Crna Gora kao zemlje koje su stigle najdalje u procesu pristupnih pregovora sa EU, ali i koje imaju najviše kapaciteta da te pregovore završe u najbržem roku.

Svake godine u septembru, predsjednik Evropske komisije govori „O stanju Unije" pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Navodi se da se na ovaj način pokreće dijalog sa Evropskim parlamentom i Savjetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu.

Nakon toga, predsjednik šalje Pismo o namjerama predsjedniku Evropskog parlamenta i predsjedavajućem Savjeta EU, a što je posebno predviđeno "Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije" iz 2010. godine.

Izvor: Tanjug

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Oce

14.09.2017 15:59

Oce do 2255.Garant.Ljubav nas vasa vodi.

ODGOVORITE
Name

Re ,

14.09.2017 19:30

do 2025e ,evropa ce raspasti sedam puta "ja je ne trebam hvala lepo.

Name

Za o godina

14.09.2017 16:00

Nek se nose i oni i njihova EU prode vijeli zivot smecari jedni do tad cemo skapati ovdje ili se pobiti

ODGOVORITE
Name

Junker

14.09.2017 16:12

Samo se vi rokajte meni se nezuri imam ja vremena...

Name

Ime

14.09.2017 16:04

Srbija ce svoje stavove usaglasili sa RS . Nece Srbija bez RS u EU. Nece dva naroda dijeliti granice EUje. Srbija ce svoj brod vezati za čamac zvana RS. Ako Srbija bude htjela u EU bez RS treba održati referendum u Srbiji o ulasku Srbije u EU bez RS. Srbski narod ce masovno glasat protiv da Srbija bez RS udje u EU. Sve ovo se takodje odnosi i na NATO. Srbija treba da odluci na referendumu takodje da li ce u NATO bez RS

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2017 16:25

Svaka cast dobra komentar ko ga razumje! Ako Srbija budu EU prije nas il nas ne povede za rucicu i mi cemo u NATO prije nji! Pa sad kako zele?

Name

Re

14.09.2017 17:47

Nije to poenta: Poenta je da ce Srbija uci I u EU I u NATO ne osvrcuci se na vas u RS. Srbija nece imati referendum o ni jednoj tacci o vama. Jer im se jebe za vas. To sto politicari na osnovu vas kupe politicke poene to je pametnom poznato. Beograd vas je unistio . Nikakve pomoci osim jeftine retorike. A vi ste I dalje slijepi ..Ne moze sjeci granu na kojoj sjedis a da ne padnes. A sebi u BIH to upravo rade.

Name

Milivoj

15.09.2017 00:51

Molim? Šta ti pričaš? Ti nisi normalan pokojne mi majke. Kakva 2 naroda? Između nas Bosanaca i Srbijanaca je razlika kao nebo i zemlja, a RS nije država niti će ikad biti. A vi se nastavite samo tako ponašati i stvarati državu u državi. Oteto je prokletu, zapamtimo to!

Name

Zet

14.09.2017 16:04

Junker planira da udju onda kad on umre i njega vise ne bude.. posto su toliko komplikovani problemi zapadnog balkana da to nema nigdje na zapadu. bolje da se zovemo zapadna rusija

ODGOVORITE
Name

Bravo Dule

14.09.2017 16:13

Do 2025 nece vise odavno postojati EU. Kakva idiotska izjava "vidovitog Duleta".

ODGOVORITE
Name

Nikola

15.09.2017 00:49

Neće se evropa raspasti do2025, već RS i Srbija znatno smanjiti!!!!

ODGOVORITE