Грађани више не вјерују полицији

Више од половине грађана Западног Балкана нема повјерења у рад полиције, показало је истраживање Поинтпулсе мреже које је проведено у БиХ, Црној Гори, Србији, Косову, Македонији и Албанији. У већини држава грађани сматрају да је полиција више у служби политике, него људи, а као најкорумпираније издвајају саобраћајне полицајце.

Босна и Херцеговина 14.09.2017 | 16:40
Грађани више не вјерују полицији
Истраживање "Ставови грађана о полицији" проводи се у Босни и Херцеговини и земљама регије већ трећу годину, а ради се на узорку од 1.000 испитаника у свакој од шест држава. Између осталог, грађани се изјашњавају о перцепцији полиције као и институције, корупцији у друштву и полицији, борби против корупције и повјерењу у друге институције.

Резултати истраживања из 2017. године показали су знатан пад повјерења у полицију. Наиме, тек 47 посто грађана вјерује у полицијске снаге БиХ. Међу њима је и Сарајка Ермина Гакић Куленовић.

"Била сам у неколико ситуација када сам видјела да по позиву одмах дођу и ураде онолико колико могу у оквиру својих овласти. А те оптужбе које често чујемо, да ухвате неког криминалца па га сутра пусте, мислим да то није на нивоу полиције, то је ипак више до закона и правосуђа. А полиција ради свој посао онолико колико је у њиховој могућности", сматра ова Сарајка.

Емина припада и скупини грађана који немају немају повјерења у рад судства и тужилаштава. Управо те институције и полицију грађани су ставили на треће мјесто корумпираних, иза инспекција, здравства и парламента. Међу полицајцима грађани су саобраћајне и граничне издвојили као најкорумпираније.

"Најуочљивији тренд је код саобраћајне полиције, други су, одмах иза саобраћајне, гранична полиција и најближи сарадници министра унутрашњих послова", објашњава Армин Кржалић из Центра за сигурносне студије.

Предуслов успјешне борбе против корупције је и да грађани буду спремни да пријављују такве случајеве. Нажалост, ову спремност показала је тек половица испитаних грађана. Професор на Факултету политичких наука у Сарајеву Мирза Смајић каже да стога и не чуди слаб напредак на подручју антикоруптивног дјеловања:

"Саобраћајна полиција је увијек у највећем контакту са грађанима и наравно да ту долази до највеће могућности за негативне појаве. Али опет, корупција је обострана, корист има и једна и друга страна. Тако да није само до полиције, и до грађана је", коментарише Смајић.

Збирно, у земљама Западног Балкана, 59 посто грађана има повјерења у полицију, истиче Мирела Ходовић из Центра за сигурносне студије. Својој полицији највише вјерују Косово и Црна Гора, а најмање грађани Македоније и БиХ.

"Појединачно гледано, највише повјерења имају грађани Косова, односно њих 69 посто, те грађани Црне Горе, њих 66 посто. Најмање повјерења у полицију имају грађани Македоније и Босне и Херцеговине, док рецимо грађани Србије и Албаније имају у просјеку повјерење око 58,5 посто", истиче Мирела Ходовић.

Пројекат истраживања "Ставови грађана о полицији" проводи мрежа Поинт плус коју је 2015. године формирао Центар за сигурносне студије у партнерству с још шест организација цивилног друштва из регије, с циљем да се допринесе повећању повјерења у полицију на Западном Балкану, промоцијом одговорног рада и јачањем интегритета полиције.

Извор: РСЕ

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Били

14.09.2017 14:54

МУП Р С је партијска камарила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

14.09.2017 15:19

МУП 100'/, А ИМА ИХ ЈОШ И ДРУГИХ СТРУКА И НЕ СТРУКА

Name

Ре

14.09.2017 15:25

Муп РС љут сам и ја на њих јуце нису обавили посо требало је банду изгазит да их мајка немозе познат тако ради права полиција

Name

Ре ре

14.09.2017 16:22

Тако ради партијска полиција испрани мозгу

Name

РЕ ре

14.09.2017 16:45

Нека изгазе твоју најближу фамилију гаде један СНСД-еовски, стоко једна непатворена.

Name

Бања Лука

14.09.2017 17:12

Није то МУП РС,већ Додиков

Name

РЕ

14.09.2017 20:13

То су униформисани криминалци заставе возило да бих га рекетирали и огулили без да напису казну.ПОСЕБНО НА РОМАНИЈИ И ФОЦАНСКОМ БРОДУ

Name

БОБА

14.09.2017 14:57

ПА НИЈЕ ОВО ТИТОВО ДОБА ДА СЕ ВЈЕРУЈЕ ПОЛИЦИЈИ. ПОЛИЦИЈА СЕ СНАШЛА И СНАЛАЗИ СВАКИ ДАН .ОНИ СУ МОЖДА СЕБИ БИТНИ НАРОДУ НИКАДА .ЊИМА ВИШЕ ОДГОВАРА ОВАЈ СИСТЕМ.ЗАТО ШТО СЕ НИШТА НЕ ПОШТУЈЕ А ОНИ КОРИСТЕ ПРИЛИКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ререре

14.09.2017 17:44

ПОЛИЦИЈА ЈЕ ТРЕБАЛА ИЗБАЦИТИ ЦАВИЦА И СВЕ РУСИТЕЉЕ СРПСКЕ.

Name

Дрот

14.09.2017 15:04

Кад би полиција била то што се од ње очекује а не партијска ударна песница онда би градјани били задовољни. Мурија се понаса као одметнута банда, пресреце по улицама и трговима и иза цоскова нароцито и пилицари тразеци могуцност за рекет. Саобрацајци нароцито. Нигдје у цивилизованом свијету их нема толико уоцљивих на улицама као у РС. Смећаре, рекетаре, лове у мутном, дилају и пљачкају. Мало-мало па неки полицајац заврси у цорки. Али убрзо бива пуштен. Криминалци пљацкају а полицајци неријетко стразу цувају. Растјерати све и опремити се техницким помагалима која це идентификовати кривце и поциниоце. Али ови се само хвале када заплијену пар грама наркотика и обавезно сазивају прес конфеенцију. Ко је мрднуо преко границе Словеније а да не говорим Аустрије и ЕУ, мозе обици пола дрзаве а полицајца видјет неце. Непримјетни. А кад затреба створе се у тренутку. Културни, образовани, углађени. А ови Лукачеви дебели, крезави, закрвављених погледа, празних глава и пуних новчаника. Хоце ли се наци некаква власт да умије полицију и прилагоди је цивилизованом свијету? Од Градиске до Бања Луке 5 патрола вире иза жбуња и раскрсница. Чему и коме? Да ли постоји народ због мурије или мурија због народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дрот

14.09.2017 15:21

Е свака ти част, одлично описано.

Name

Ре

14.09.2017 15:29

Варас СЕ и заборављас сјети СЕ полиција за вријеме СДС ни бицикло ниси смио оставит напољу а аута а Сумме а рудници НАФТА све покрадосе сад ипак мирније СЕ спават будимо искрени

Name

Донбас

14.09.2017 16:26

Ре, неће ли те Цигани однијети.

Name

Ре дрот

14.09.2017 20:34

Управо тако. Скоро идентичан текст сам писао прије цца мјесец дана. То је истина.

Name

Сведска

17.09.2017 09:37

Тацно тако,цесто возим на релацији Кируна - Стокхолм а то је 1400 км,то предјем а да не видим ниједне полицијске патроле да уставља возила.

Name

Дића

14.09.2017 15:06

коме више да вјерујеш када мистар лукач ради то што ради нека га је срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим

14.09.2017 17:51

Ста ради? Је ли требао пустити да се бију?

Name

КАД ДРЖАВА БУДЕ БИЛА ПРАВНА ДРЖАВА ОНДА ЋЕ БИТИ И ПОВЈЕРЕЊА У ПОЛИЦИЈУ

14.09.2017 15:16

Како имати повјерења у полицију, ево примјера. Бивши полицајац МУП-а Републике Српске осуђен на казну затвора због подвођења жена за сексуалне услуге. Издржао казну, онда након неког низа година направио опет срање утајом некаквог прореза држави и добио условну осуду, на чини ми се годину дана затвора. Није више радник МУП-а од издржавања казне зартвора, али одржава везе са криминланим круговима и појединцима из МУП-а који му по потреби завршавају неке послове, дају информације и слично. Тип је довољно храбар да бане на врата стана неког ко му није по вољи и онда пријети. До неких адреса оних којима пријети ,долази на начин да контактира бивше колеге из МУП-а који му на основу података о грађанину , имена и презимена дају тачну адресу становања. Није ли службена тајна одавање података о грађанима, адреса, ЈМБГ и слично. И нек ми сад неко каже да треба вјеровати полицији. Која је сад разлика између тог бившег радника МУП-а који је одлежао казну затвора и касније се бавио прљавим пословима, што откривеним, што не откривеним и полицајца или радника у МУП-у који му одаје као таквом нечасном лику податке о појединим грађанима? Ево још један драстичан примјер од прије неколико година са једне друге локалне заједнице, сумња на инцест сродничке природе . Центр за социјални рад дслужбено обавјештава мјесно надлежни МУП, доставља листу појединаца који су имали сексуални однос са особом женског пола , а која је при томе ментално инсуфидијентна, као посљедица јављ се трудноћа. Један од осумњичених је ближи сродник, од свих наведених њега се изоставља од стране МУП-а у смислу генетског испитивања, а зашто, па зато што у тој поицијској станции има блиског пријатеља који му помаже да се избави из немиле ситуације. ево још једна случај, насилник брачни партнер малтретира породицу, жену и дјецу, Центар за социјални рад интервенише према МУП-у и сугерише д а му с е одузме оружје из куће (иначе ловац има регуларну дозволу за оружје) јер исртим пријети. Насилник у добрим везама са појединцима из МУП.а и ствср се завршава једним члашјем обилним ручком , прасетином на столу. Епилог је д а се оружје одузима привремено згоб службеног одсуства насилника , је р иде у иностранство, значи заобиђена истина. И д ане набрајам даље.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2017 15:36

Тзв беиха никад и неце бити дрзава мада то неки сањају а ја вјерујем полицији моје Републике Српске а за другу ме И не занима.

Name

Јоле

14.09.2017 15:42

Косово није дрзава и немојте га поредит са другим дрзавама.Проблем је судство и тузиластво.Полиција је немоцна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

14.09.2017 16:03

Па није ни творевина дрзава нико је није ни призно као дрзаву а косово је признало 130 дрзава.

Name

Јоле

14.09.2017 17:02

Досао је Тудман да цисти савјест полако сад це и Бакир па Таци итд.

Name

не

14.09.2017 15:52

Не вјерујем полицији, РТРС-у, Судстви , Тужилаштву, Предсједнику, Влади....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.09.2017 15:52

Подршка МУП-у. Појединим посланицима није мјесто ни у Републици Српској а камо ли у Народној скупштини. Срамота шта раде из дана у дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

14.09.2017 16:10

Ботовска стоко без репа!Да ли си зарадио сендвич од саламе подригуше за данас? Јефтина салама је канцерогена као и твоји коментари.

Name

цоле

14.09.2017 15:58

обијен човјеку стан и украдено 36000 км , умјесто да се тражи лопов , а у ствари зна се ко је , полиција рекла оштећеном да мора прво да докаже одакле му толике паре , траже му поријекло новца . Ето то је полиција . Кад пријавиш пљачку неможе се котарисати полиције и изјава , а лопова нигдје нема , колико из....бу човјека да је боље да није ни пријављивао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора_А

14.09.2017 16:12

Каква Влада таква и полиција: корупција, криминал и рад да се богу краду дани!

Name

ре цоле

14.09.2017 16:32

Значи цоле опет крметина као под шатором.Шта можеш очекивати од овакве полиције?

Name

Неко

14.09.2017 20:38

Полиција неће да се замјери. Опасно је радити против криминалаца. Па што други посао не нађете? А и да хватају крупне лопове, одмах би добили отказ. Зато дирају онога кога смију, свиње.

Name

борац

14.09.2017 16:12

Ко да им вјерује кад из њихови редова имамо пљцкасе број један који це бити минимално или никако казњени они и њихови сефови лице на неку приватну полицију платис и раде по свацијој зељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

14.09.2017 16:12

СВАКИ ВЕЋИ КРИМИНАЛ ЈЕ ПОВЕЗАН СА БАР ЈЕДНИМ ПОЛИЦАЈЦЕМ У ГРУПИ ИЗВРШИТЕЉА.СВАКОГ ПОЛИЦАЈЦА ШТИТИ ЊЕГОВА ИНСТИТУЦИЈА .ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ПОЛИЦАЈАЦА И ИНСПЕКТОРА НИКАДА НИСУ ДОЖИВЈЕЛЕ ОСУДУ .ПРИВОДЕ И ТУКУ ИСПИТАНИКЕ И ТАЧНО ЗНАЈУ МЈЕСТО НА ТИЈЕЛУ ГДЈЕ ДА УДАРЕ И НИКАДА НИСУ ОПТУЖЕНИ З А ТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

0987

14.09.2017 17:49

ДОДИК И ЊЕГОВА ПРИВАТНА ПОЛИЦИЈА НЕЦЕ НАС ТУЦИ.НЕЦЕ НИ ПОСТОЈАТИ.СВАКА ЦАСТ ПОЈЕДИНЦИМА, А ЛУКАЦУ НИЈЕ ОВО КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА.БЈЕДО ФУКАРО.

Name

М.М.

14.09.2017 17:33

Полиција на посланике. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуковник

14.09.2017 20:59

Каква држава таква полиција....полиција је још и добра ко руководи са њом, издвојите бар једног Начелника Полицијске управе од Требиња до Бања Луке да није криминалац и цовјек са више кривичних пријава........Пу Источно Сарајево предњачи у томе, не постоји ни један руководилац да иза себе нема кривичну пријаву, Крадје аута, Прикривање, Одавање службене тајне, Злоупотребе службених положаја, Тјелесне повреде су уобичајене медју руководицима....ал ко зна, можда они према неком Лукацевом правилнику уживају имунитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

14.09.2017 22:09

Полиција у Зворнику ниједну тешку крајду није рјешила а све иста екипа ради сто знаци раде са инспекторима. Сви у граду знају ко ради те ствари и они немају доказа.кад немогу похватати пар јајара како да чувају градјане од озбиљнији ствари.полицији зворника сви градјани се спрдају јер су стварно смјешни.

Name

Зворник

14.09.2017 22:12

У Зворнику полиција сарадјује са извршитељима тешки крадја.

Name

Q

15.09.2017 17:36

ПОЛИЦИЈА ЈЕ БИЛА ИНСТИТУЦИЈА,ЗАКОН И ЗАСТИТНИК ГРАДАНА ДО 13.09.2017.год.ОД ОВОГ ДАНА НЕ ЗЕЛИМ СРЕСТИ ПОЛИЦАЈЦА, АКО НЕКИ ПРЕКРСАЈ НАПРАВИМ НЕКА КАЗНИ,АЛИ ТИ ЉУДИ НЕМАЈУ ПОСТОВАЊЕ НАРОДА, НЕКА СЕ СТИДЕ СВОЈЕ РОДБИНЕ.СУТРА НЕБИ ПОЗДРАВИО МИЛИЦОНЕРА ЗА ЗИВОТ,АЛИ ДА СЕ ЗНА ТИ УНИФОРМИСАНИ ЉУДИ ДОДВОРАВАЈУ СЕ РАЗНИМ СТРАНКАМА