Građani više ne vjeruju policiji

Više od polovine građana Zapadnog Balkana nema povjerenja u rad policije, pokazalo je istraživanje Pointpulse mreže koje je provedeno u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Albaniji. U većini država građani smatraju da je policija više u službi politike, nego ljudi, a kao najkorumpiranije izdvajaju saobraćajne policajce.

Bosna i Hercegovina 14.09.2017 | 16:40
Građani više ne vjeruju policiji
Istraživanje "Stavovi građana o policiji" provodi se u Bosni i Hercegovini i zemljama regije već treću godinu, a radi se na uzorku od 1.000 ispitanika u svakoj od šest država. Između ostalog, građani se izjašnjavaju o percepciji policije kao i institucije, korupciji u društvu i policiji, borbi protiv korupcije i povjerenju u druge institucije.

Rezultati istraživanja iz 2017. godine pokazali su znatan pad povjerenja u policiju. Naime, tek 47 posto građana vjeruje u policijske snage BiH. Među njima je i Sarajka Ermina Gakić Kulenović.

"Bila sam u nekoliko situacija kada sam vidjela da po pozivu odmah dođu i urade onoliko koliko mogu u okviru svojih ovlasti. A te optužbe koje često čujemo, da uhvate nekog kriminalca pa ga sutra puste, mislim da to nije na nivou policije, to je ipak više do zakona i pravosuđa. A policija radi svoj posao onoliko koliko je u njihovoj mogućnosti", smatra ova Sarajka.

Emina pripada i skupini građana koji nemaju nemaju povjerenja u rad sudstva i tužilaštava. Upravo te institucije i policiju građani su stavili na treće mjesto korumpiranih, iza inspekcija, zdravstva i parlamenta. Među policajcima građani su saobraćajne i granične izdvojili kao najkorumpiranije.

"Najuočljiviji trend je kod saobraćajne policije, drugi su, odmah iza saobraćajne, granična policija i najbliži saradnici ministra unutrašnjih poslova", objašnjava Armin Kržalić iz Centra za sigurnosne studije.

Preduslov uspješne borbe protiv korupcije je i da građani budu spremni da prijavljuju takve slučajeve. Nažalost, ovu spremnost pokazala je tek polovica ispitanih građana. Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Mirza Smajić kaže da stoga i ne čudi slab napredak na području antikoruptivnog djelovanja:

"Saobraćajna policija je uvijek u najvećem kontaktu sa građanima i naravno da tu dolazi do najveće mogućnosti za negativne pojave. Ali opet, korupcija je obostrana, korist ima i jedna i druga strana. Tako da nije samo do policije, i do građana je", komentariše Smajić.

Zbirno, u zemljama Zapadnog Balkana, 59 posto građana ima povjerenja u policiju, ističe Mirela Hodović iz Centra za sigurnosne studije. Svojoj policiji najviše vjeruju Kosovo i Crna Gora, a najmanje građani Makedonije i BiH.

"Pojedinačno gledano, najviše povjerenja imaju građani Kosova, odnosno njih 69 posto, te građani Crne Gore, njih 66 posto. Najmanje povjerenja u policiju imaju građani Makedonije i Bosne i Hercegovine, dok recimo građani Srbije i Albanije imaju u prosjeku povjerenje oko 58,5 posto", ističe Mirela Hodović.

Projekat istraživanja "Stavovi građana o policiji" provodi mreža Point plus koju je 2015. godine formirao Centar za sigurnosne studije u partnerstvu s još šest organizacija civilnog društva iz regije, s ciljem da se doprinese povećanju povjerenja u policiju na Zapadnom Balkanu, promocijom odgovornog rada i jačanjem integriteta policije.

Izvor: RSE

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Bili

14.09.2017 14:54

MUP R S je partijska kamarila!

ODGOVORITE
Name

Laktaši

14.09.2017 15:19

MUP 100'/, A IMA IH JOŠ I DRUGIH STRUKA I NE STRUKA

Name

Re

14.09.2017 15:25

Mup RS ljut sam i ja na njih juce nisu obavili poso trebalo je bandu izgazit da ih majka nemoze poznat tako radi prava policija

Name

Re re

14.09.2017 16:22

Tako radi partijska policija isprani mozgu

Name

RE re

14.09.2017 16:45

Neka izgaze tvoju najbližu familiju gade jedan SNSD-eovski, stoko jedna nepatvorena.

Name

Banja Luka

14.09.2017 17:12

Nije to MUP RS,već Dodikov

Name

RE

14.09.2017 20:13

To su uniformisani kriminalci zastave vozilo da bih ga reketirali i ogulili bez da napisu kaznu.POSEBNO NA ROMANIJI I FOCANSKOM BRODU

Name

BOBA

14.09.2017 14:57

PA NIJE OVO TITOVO DOBA DA SE VJERUJE POLICIJI. POLICIJA SE SNAŠLA I SNALAZI SVAKI DAN .ONI SU MOŽDA SEBI BITNI NARODU NIKADA .NJIMA VIŠE ODGOVARA OVAJ SISTEM.ZATO ŠTO SE NIŠTA NE POŠTUJE A ONI KORISTE PRILIKU.

ODGOVORITE
Name

Rerere

14.09.2017 17:44

POLICIJA JE TREBALA IZBACITI CAVICA I SVE RUSITELJE SRPSKE.

Name

Drot

14.09.2017 15:04

Kad bi policija bila to što se od nje očekuje a ne partijska udarna pesnica onda bi gradjani bili zadovoljni. Murija se ponasa kao odmetnuta banda, presrece po ulicama i trgovima i iza coskova narocito i pilicari trazeci mogucnost za reket. Saobracajci narocito. Nigdje u civilizovanom svijetu ih nema toliko uocljivih na ulicama kao u RS. Smećare, reketare, love u mutnom, dilaju i pljačkaju. Malo-malo pa neki policajac zavrsi u corki. Ali ubrzo biva pušten. Kriminalci pljackaju a policajci nerijetko strazu cuvaju. Rastjerati sve i opremiti se tehnickim pomagalima koja ce identifikovati krivce i pocinioce. Ali ovi se samo hvale kada zaplijenu par grama narkotika i obavezno sazivaju pres konfeenciju. Ko je mrdnuo preko granice Slovenije a da ne govorim Austrije i EU, moze obici pola drzave a policajca vidjet nece. Neprimjetni. A kad zatreba stvore se u trenutku. Kulturni, obrazovani, uglađeni. A ovi Lukačevi debeli, krezavi, zakrvavljenih pogleda, praznih glava i punih novčanika. Hoce li se naci nekakva vlast da umije policiju i prilagodi je civilizovanom svijetu? Od Gradiske do Banja Luke 5 patrola vire iza žbunja i raskrsnica. Čemu i kome? Da li postoji narod zbog murije ili murija zbog naroda?

ODGOVORITE
Name

Re Drot

14.09.2017 15:21

E svaka ti čast, odlično opisano.

Name

Re

14.09.2017 15:29

Varas SE i zaboravljas sjeti SE policija za vrijeme SDS ni biciklo nisi smio ostavit napolju a auta a Summe a rudnici NAFTA sve pokradose sad ipak mirnije SE spavat budimo iskreni

Name

Donbas

14.09.2017 16:26

Re, neće li te Cigani odnijeti.

Name

Re drot

14.09.2017 20:34

Upravo tako. Skoro identičan tekst sam pisao prije cca mjesec dana. To je istina.

Name

Svedska

17.09.2017 09:37

Tacno tako,cesto vozim na relaciji Kiruna - Stokholm a to je 1400 km,to predjem a da ne vidim nijedne policijske patrole da ustavlja vozila.

Name

Дића

14.09.2017 15:06

коме више да вјерујеш када мистар лукач ради то што ради нека га је срамота

ODGOVORITE
Name

Molim

14.09.2017 17:51

Sta radi? Je li trebao pustiti da se biju?

Name

KAD DRŽAVA BUDE BILA PRAVNA DRŽAVA ONDA ĆE BITI I POVJERENJA U POLICIJU

14.09.2017 15:16

Kako imati povjerenja u policiju, evo primjera. Bivši policajac MUP-a Republike Srpske osuđen na kaznu zatvora zbog podvođenja žena za seksualne usluge. Izdržao kaznu, onda nakon nekog niza godina napravio opet sranje utajom nekakvog proreza državi i dobio uslovnu osudu, na čini mi se godinu dana zatvora. Nije više radnik MUP-a od izdržavanja kazne zartvora, ali održava veze sa kriminlanim krugovima i pojedincima iz MUP-a koji mu po potrebi završavaju neke poslove, daju informacije i slično. Tip je dovoljno hrabar da bane na vrata stana nekog ko mu nije po volji i onda prijeti. Do nekih adresa onih kojima prijeti ,dolazi na način da kontaktira bivše kolege iz MUP-a koji mu na osnovu podataka o građaninu , imena i prezimena daju tačnu adresu stanovanja. Nije li službena tajna odavanje podataka o građanima, adresa, JMBG i slično. I nek mi sad neko kaže da treba vjerovati policiji. Koja je sad razlika između tog bivšeg radnika MUP-a koji je odležao kaznu zatvora i kasnije se bavio prljavim poslovima, što otkrivenim, što ne otkrivenim i policajca ili radnika u MUP-u koji mu odaje kao takvom nečasnom liku podatke o pojedinim građanima? Evo još jedan drastičan primjer od prije nekoliko godina sa jedne druge lokalne zajednice, sumnja na incest srodničke prirode . Centr za socijalni rad dslužbeno obavještava mjesno nadležni MUP, dostavlja listu pojedinaca koji su imali seksualni odnos sa osobom ženskog pola , a koja je pri tome mentalno insufidijentna, kao posljedica javlj se trudnoća. Jedan od osumnjičenih je bliži srodnik, od svih navedenih njega se izostavlja od strane MUP-a u smislu genetskog ispitivanja, a zašto, pa zato što u toj poicijskoj stancii ima bliskog prijatelja koji mu pomaže da se izbavi iz nemile situacije. evo još jedna slučaj, nasilnik bračni partner maltretira porodicu, ženu i djecu, Centar za socijalni rad interveniše prema MUP-u i sugeriše d a mu s e oduzme oružje iz kuće (inače lovac ima regularnu dozvolu za oružje) jer isrtim prijeti. Nasilnik u dobrim vezama sa pojedincima iz MUP.a i stvsr se završava jednim člašjem obilnim ručkom , prasetinom na stolu. Epilog je d a se oružje oduzima privremeno zgob službenog odsustva nasilnika , je r ide u inostranstvo, znači zaobiđena istina. I d ane nabrajam dalje.....

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2017 15:36

Tzv beiha nikad i nece biti drzava mada to neki sanjaju a ja vjerujem policiji moje Republike Srpske a za drugu me I ne zanima.

Name

Jole

14.09.2017 15:42

Kosovo nije drzava i nemojte ga poredit sa drugim drzavama.Problem je sudstvo i tuzilastvo.Policija je nemocna.

ODGOVORITE
Name

Darko

14.09.2017 16:03

Pa nije ni tvorevina drzava niko je nije ni prizno kao drzavu a kosovo je priznalo 130 drzava.

Name

Jole

14.09.2017 17:02

Dosao je Tudman da cisti savjest polako sad ce i Bakir pa Taci itd.

Name

ne

14.09.2017 15:52

Ne vjerujem policiji, RTRS-u, Sudstvi , Tužilaštvu, Predsjedniku, Vladi....

ODGOVORITE
Name

re

14.09.2017 15:52

Podrška MUP-u. Pojedinim poslanicima nije mjesto ni u Republici Srpskoj a kamo li u Narodnoj skupštini. Sramota šta rade iz dana u dan.

ODGOVORITE
Name

RE-EEEEEEEEEEE

14.09.2017 16:10

Botovska stoko bez repa!Da li si zaradio sendvič od salame podriguše za danas? Jeftina salama je kancerogena kao i tvoji komentari.

Name

cole

14.09.2017 15:58

obijen čovjeku stan i ukradeno 36000 km , umjesto da se traži lopov , a u stvari zna se ko je , policija rekla oštećenom da mora prvo da dokaže odakle mu tolike pare , traže mu porijeklo novca . Eto to je policija . Kad prijaviš pljačku nemože se kotarisati policije i izjava , a lopova nigdje nema , koliko iz....bu čovjeka da je bolje da nije ni prijavljivao .

ODGOVORITE
Name

dijaspora_A

14.09.2017 16:12

Kakva Vlada takva i policija: korupcija, kriminal i rad da se bogu kradu dani!

Name

re cole

14.09.2017 16:32

Znači cole opet krmetina kao pod šatorom.Šta možeš očekivati od ovakve policije?

Name

Neko

14.09.2017 20:38

Policija neće da se zamjeri. Opasno je raditi protiv kriminalaca. Pa što drugi posao ne nađete? A i da hvataju krupne lopove, odmah bi dobili otkaz. Zato diraju onoga koga smiju, svinje.

Name

borac

14.09.2017 16:12

Ko da im vjeruje kad iz njihovi redova imamo pljckase broj jedan koji ce biti minimalno ili nikako kaznjeni oni i njihovi sefovi lice na neku privatnu policiju platis i rade po svacijoj zelji.

ODGOVORITE
Name

MK

14.09.2017 16:12

SVAKI VEĆI KRIMINAL JE POVEZAN SA BAR JEDNIM POLICAJCEM U GRUPI IZVRŠITELJA.SVAKOG POLICAJCA ŠTITI NJEGOVA INSTITUCIJA .PRIJAVE PROTIV POLICAJACA I INSPEKTORA NIKADA NISU DOŽIVJELE OSUDU .PRIVODE I TUKU ISPITANIKE I TAČNO ZNAJU MJESTO NA TIJELU GDJE DA UDARE I NIKADA NISU OPTUŽENI Z A TO.

ODGOVORITE
Name

0987

14.09.2017 17:49

DODIK I NJEGOVA PRIVATNA POLICIJA NECE NAS TUCI.NECE NI POSTOJATI.SVAKA CAST POJEDINCIMA, A LUKACU NIJE OVO KOMUNALNA POLICIJA.BJEDO FUKARO.

Name

M.M.

14.09.2017 17:33

Policija na poslanike. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Pukovnik

14.09.2017 20:59

Kakva država takva policija....policija je još i dobra ko rukovodi sa njom, izdvojite bar jednog Načelnika Policijske uprave od Trebinja do Banja Luke da nije kriminalac i covjek sa više krivičnih prijava........Pu Istočno Sarajevo prednjači u tome, ne postoji ni jedan rukovodilac da iza sebe nema krivičnu prijavu, Kradje auta, Prikrivanje, Odavanje službene tajne, Zloupotrebe službenih položaja, Tjelesne povrede su uobičajene medju rukovodicima....al ko zna, možda oni prema nekom Lukacevom pravilniku uživaju imunitet.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

14.09.2017 22:09

Policija u Zvorniku nijednu tešku krajdu nije rješila a sve ista ekipa radi sto znaci rade sa inspektorima. Svi u gradu znaju ko radi te stvari i oni nemaju dokaza.kad nemogu pohvatati par jajara kako da čuvaju gradjane od ozbiljniji stvari.policiji zvornika svi gradjani se sprdaju jer su stvarno smješni.

Name

Zvornik

14.09.2017 22:12

U Zvorniku policija saradjuje sa izvršiteljima teški kradja.

Name

Q

15.09.2017 17:36

POLICIJA JE BILA INSTITUCIJA,ZAKON I ZASTITNIK GRADANA DO 13.09.2017.god.OD OVOG DANA NE ZELIM SRESTI POLICAJCA, AKO NEKI PREKRSAJ NAPRAVIM NEKA KAZNI,ALI TI LJUDI NEMAJU POSTOVANJE NARODA, NEKA SE STIDE SVOJE RODBINE.SUTRA NEBI POZDRAVIO MILICONERA ZA ZIVOT,ALI DA SE ZNA TI UNIFORMISANI LJUDI DODVORAVAJU SE RAZNIM STRANKAMA