САД спремају антируски десант

Америка и њени НАТО савезници спремају се за жестоку антируску медијску офанзиву у Србији, пишу "Вечерње новости".

Србија 14.09.2017 | 10:22
САД спремају антируски десант
Како сазнаје тај лист, део износа од 250 милиона долара, које је Конгрес САД за фискалну 2018. и 2019. доделио Фонду за супротстављање руском утицају, наиме, ускоро стиже и у Србију.

Према информацијама "Новости", увелико су у току припреме за лансирање пројекта "Супротстављање руској кампањи дезинформисања на Балкану", који би требало да стартује крајем ове или почетком наредне године покретањем "регионалног медијског центра за питања одбране и безбедности" под радним називом "Балкан секјурити нетворк" ("Балканска безбедносна мрежа"). 

Радовима на "супротстављању руском информативном рату у региону", што је заправо покушај потпуног америчког овладавања овдашњим медијским простором, како пишу "Новости", руководе Џон Капело, виши сарадник за војна питања у Фондацији за одбрану демократије (ФДД) и некадашњи амерички војни аташе у амбасадама САД у Србији и у Израелу, и Данијел Шунтер, директор невладине организације Евроатлантска иницијатива (ЕАИ) из Београда. 

На пројекту су ангажовани и НАТО сектор за јавну дипломатију из Брисела и НАТО Канцеларија за везу у Београду, а важну улогу има и Сајмон Фицгибон, аташе за одбрану у Амбасади Велике Британије у Београду. 

Финансирање пројекта, према информацијама "Новости", ићи ће преко Атлантског савета, Немачког Маршаловог фонда, Националне задужбине за демократију (НЕД) која је један од главних финансијера такозваног невладиног сектора у Србији, као и преко Америчке (војне) команде за Европу (УСЕУЦОМ). 

Очекује се да ће свој допринос дати и дипломатски представници Немачке, Канаде и Норвешке, као и Словеније преко пуковника у пензији Антона Туње, некадашњег војног аташеа Словеније у Србији. 

Ови планови за дипломатско-војно-пропагандну агресију Запада на Србију, иначе, проистичу из Закона о супротстављању дестабилизујућим активностима Ирана, који је у америчком Конгресу усвојен 27. јула. 

Њиме је предвиђено и оснивање поменутог антируског пропагандног фонда од 250 милиона долара, који, како је наведено у закону, осим у Србији треба да буде искоришћен за сузбијање руског утицаја и у Албанији, Босни и Херцеговини, Грузији, Македонији, Молдавији, у тзв. држави Косово и у Украјини, као и у НАТО и ЕУ чланицама које су "рањиве на утицај Руске Федерације".

 (Б92)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дамир

14.09.2017 08:37

хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђубрад

14.09.2017 11:44

Кад човјек ово чита, може само да помисли, да највећи свјетски криминалац, кршиоц свих међународних закона, убица који је пролио хектолиткре крви по свијету, оптужује неког другог за све оно што управо сам чини са србским народом.

Name

Дзоо

14.09.2017 09:10

Амери раде сто оце.коме није јасно није нормалан. Мене сто се тице ја би на референдум да постанемо Америцка управа у најмању руку.да се закони постују америцки многи би се вјесали неби могли наци слободних грана који су у криминалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

14.09.2017 09:41

Које пресерав..е

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИЈУКС

14.09.2017 11:26

ОНИ ДОВОДЕ И ОДВОДЕ. САМО СТА ЦЕ У РС, СЕМ АКО НИСУ НЕКОГА ДОВЕЛИ ПА ДОЛАЗЕ ДА ОДВЕДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кец

14.09.2017 11:36

250 милиона УСД је права сица,према најмање 100 милијарди УСД колику су стету направили Србији 1999.Када су је илегално,са становнистава медународног права,бомбардовали.Носи гов... напоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С С

14.09.2017 13:27

народе не наседајте на америцку пропаганду њима је у интересу да пеаве еатове и продају орузје нема везе кога це убијати ни које вере био они су убице