SAD spremaju antiruski desant

Amerika i njeni NATO saveznici spremaju se za žestoku antirusku medijsku ofanzivu u Srbiji, pišu "Večernje novosti".

Srbija 14.09.2017 | 10:22
SAD spremaju antiruski desant
Kako saznaje taj list, deo iznosa od 250 miliona dolara, koje je Kongres SAD za fiskalnu 2018. i 2019. dodelio Fondu za suprotstavljanje ruskom uticaju, naime, uskoro stiže i u Srbiju.

Prema informacijama "Novosti", uveliko su u toku pripreme za lansiranje projekta "Suprotstavljanje ruskoj kampanji dezinformisanja na Balkanu", koji bi trebalo da startuje krajem ove ili početkom naredne godine pokretanjem "regionalnog medijskog centra za pitanja odbrane i bezbednosti" pod radnim nazivom "Balkan sekjuriti netvork" ("Balkanska bezbednosna mreža"). 

Radovima na "suprotstavljanju ruskom informativnom ratu u regionu", što je zapravo pokušaj potpunog američkog ovladavanja ovdašnjim medijskim prostorom, kako pišu "Novosti", rukovode Džon Kapelo, viši saradnik za vojna pitanja u Fondaciji za odbranu demokratije (FDD) i nekadašnji američki vojni ataše u ambasadama SAD u Srbiji i u Izraelu, i Danijel Šunter, direktor nevladine organizacije Evroatlantska inicijativa (EAI) iz Beograda. 

Na projektu su angažovani i NATO sektor za javnu diplomatiju iz Brisela i NATO Kancelarija za vezu u Beogradu, a važnu ulogu ima i Sajmon Ficgibon, ataše za odbranu u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu. 

Finansiranje projekta, prema informacijama "Novosti", ići će preko Atlantskog saveta, Nemačkog Maršalovog fonda, Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) koja je jedan od glavnih finansijera takozvanog nevladinog sektora u Srbiji, kao i preko Američke (vojne) komande za Evropu (USEUCOM). 

Očekuje se da će svoj doprinos dati i diplomatski predstavnici Nemačke, Kanade i Norveške, kao i Slovenije preko pukovnika u penziji Antona Tunje, nekadašnjeg vojnog atašea Slovenije u Srbiji. 

Ovi planovi za diplomatsko-vojno-propagandnu agresiju Zapada na Srbiju, inače, proističu iz Zakona o suprotstavljanju destabilizujućim aktivnostima Irana, koji je u američkom Kongresu usvojen 27. jula. 

Njime je predviđeno i osnivanje pomenutog antiruskog propagandnog fonda od 250 miliona dolara, koji, kako je navedeno u zakonu, osim u Srbiji treba da bude iskorišćen za suzbijanje ruskog uticaja i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Makedoniji, Moldaviji, u tzv. državi Kosovo i u Ukrajini, kao i u NATO i EU članicama koje su "ranjive na uticaj Ruske Federacije".

 (B92)

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Damir

14.09.2017 08:37

hahahaha

ODGOVORITE
Name

Ђубрад

14.09.2017 11:44

Кад човјек ово чита, може само да помисли, да највећи свјетски криминалац, кршиоц свих међународних закона, убица који је пролио хектолиткре крви по свијету, оптужује неког другог за све оно што управо сам чини са србским народом.

Name

Dzoo

14.09.2017 09:10

Ameri rade sto oce.kome nije jasno nije normalan. Mene sto se tice ja bi na referendum da postanemo Americka uprava u najmanju ruku.da se zakoni postuju americki mnogi bi se vjesali nebi mogli naci slobodnih grana koji su u kriminalu

ODGOVORITE
Name

Aco

14.09.2017 09:41

Koje preserav..e

ODGOVORITE
Name

SIJUKS

14.09.2017 11:26

ONI DOVODE I ODVODE. SAMO STA CE U RS, SEM AKO NISU NEKOGA DOVELI PA DOLAZE DA ODVEDU.

ODGOVORITE
Name

Kec

14.09.2017 11:36

250 miliona USD je prava sica,prema najmanje 100 milijardi USD koliku su stetu napravili Srbiji 1999.Kada su je ilegalno,sa stanovnistava medunarodnog prava,bombardovali.Nosi gov... napolje.

ODGOVORITE
Name

S S

14.09.2017 13:27

narode ne nasedajte na americku propagandu njima je u interesu da peave eatove i prodaju oruzje nema veze koga ce ubijati ni koje vere bio oni su ubice