Зауставити одвоз сировине

Градоначелник Приједора и начелници општина Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Крупа на Уни и Оштра Лука затражили су данас од Владе Републике Српске и ресорног министарства да ван приједорске регије не иде више од 10 одсто шумских дрвних сортимената.

Република Српска 13.09.2017 | 16:27
Зауставити одвоз сировине
На састанку је затражено да Влада обезбиједи стриктну примјену члана 84 Закона о шумама.

Данашњи састанак у Приједору одржан је у вези са проблемом у снабдијевању шумским дрвним сортиментима, а у низу усвојених закључака од Владе Српске тражи се и да обезбиједи приоритетно снабдијевање предузећа од стратешког интереса за регију Приједор, и то приједорске "Топлане" и "Млијекопродукта" из Козарске Дубице.

"Тражимо од Владе да обезбиједи приоритетно снабдијевање огревним дрветом града Приједора и пет општина - домова здравља, основних и подручних школа са више од стотину оваквих објеката у регији, средњих школа, вртића, полицијских станица, ватрогасних друштва и других установа, породица погинулих бораца, удружења ратних војних инвалида, удружења пензионера, локалних предузећа и осталог многобројног становништва приједорске регије", закључено је на данашњем састанку.

У образложењу усвојених закључака наводи се да су разлози за потписивање ових захтјева то што у регији Приједора постоји два пута више прерађивачких капацитета у односу на сировину којом располаже Шумско газдинство "Приједор", те да дрвопрерађивачи недостајућу сировину набављају из Хрватске, Словеније, те из шума Унско-санског кантона и шума у приватној својини.

"Топлана Приједор загријава цијели град и има годишње потребе од 30.000 метара кубних шумских дрвних сортимената. Руководство овог предузећа упознато је са хроничним недостатком сировине и, у договору са градоначелником и директором Шумског газдинства `Приједор`, задовољило се са само 14.000 метара кубних шумских дрвних сортимента, док ће разлику од 16.000 метара кубних реализовати из других извора", наводи се у саопштењу након састанка.

"Млијекопродукт" из Козарске Дубице је комплетну производњу базирао на дрвној маси и годишње им треба 7.000 метара кубних. Знајући да је ријеч о стратешком предузећу које запошљава велики број радника и откупљује млијеко од великог броја пољопривредника са више регија, за ову годину за њих је резервисано 6.000 метара кубних, а разлику ће обезбиједити из других извора.

"Пошто Шумско газдинство `Приједор` строго поштује и извршава наредбе Управе предузећа и генералног директора, очекујемо да се у што краћем року ревидира уговор за Хемијску индустрију `Дестилација` Теслић и сторнира уговор за Топлану Бањалука, како би Шумско газдинство `Приједор` могло плански до краја ове календарске године снабдјети све потребне субјекте ниже вриједним шумским дрвним сортиментима на подручју наше регије", наводи се у саопштењу.

Уколико не буду испоштовани предложени закључци, дрвопрерађивачи су најавили да ће блокирати путеве и улице и на тај начин спријечити одвоз дрвних сортимената из приједорске регије.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србин

13.09.2017 14:37

Ста це тек бити кад поцне радити бањалуцка топлана,,код нас се све ради без плана правити градске топлане на огревно дрво могу само будале сад тек долази мука казу еколоски је гријати се на дрво а да би досли до дрвета исјеце се све зиво у сумама питам се какве це нас писледице еколоске задесити тек на основу непланскке сијеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШУМАР'С

13.09.2017 18:42

Ово је тек почетак проблема, биће исто у свим регијама РС-а, а тандем Мирјанић-Марић умјесто да гради шумске путеве у изданачким шумама и повећа сјечу, да ни задовољили све потребе, троше 6 милиона КМ на информациони систем. Притом ни један од њих не зна ни шта ће Шуме РС добити осим што знају ко ће добити тај посао и колико ће им пара вратити. Јадно предузеће и радници, ни горег министра, ни горег директора, одкад је предузеће настало.

Name

Горан Зубић

13.09.2017 20:47

Ја јесам помоћник министра, али је тешко овом прастаром министру бити помоћник, јер он често не зна да ли је дошао или пошао, једино зна да се ушеми са Ростом Марићем, да узму што више пара!

Name

Слободан П.

13.09.2017 20:53

Иди Стево Мирјанићу кући, пиј кафу са својом баком-супругом, заљевајте руже и забављајте унучад, остави на миру људе из Шума да раде свој посао! Кад пођеш поведи и Ристу Марића, ону срамоту од директора!