Zaustaviti odvoz sirovine

Gradonačelnik Prijedora i načelnici opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Krupa na Uni i Oštra Luka zatražili su danas od Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da van prijedorske regije ne ide više od 10 odsto šumskih drvnih sortimenata.

Republika Srpska 13.09.2017 | 16:27
Zaustaviti odvoz sirovine
Na sastanku je zatraženo da Vlada obezbijedi striktnu primjenu člana 84 Zakona o šumama.

Današnji sastanak u Prijedoru održan je u vezi sa problemom u snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima, a u nizu usvojenih zaključaka od Vlade Srpske traži se i da obezbijedi prioritetno snabdijevanje preduzeća od strateškog interesa za regiju Prijedor, i to prijedorske "Toplane" i "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice.

"Tražimo od Vlade da obezbijedi prioritetno snabdijevanje ogrevnim drvetom grada Prijedora i pet opština - domova zdravlja, osnovnih i područnih škola sa više od stotinu ovakvih objekata u regiji, srednjih škola, vrtića, policijskih stanica, vatrogasnih društva i drugih ustanova, porodica poginulih boraca, udruženja ratnih vojnih invalida, udruženja penzionera, lokalnih preduzeća i ostalog mnogobrojnog stanovništva prijedorske regije", zaključeno je na današnjem sastanku.

U obrazloženju usvojenih zaključaka navodi se da su razlozi za potpisivanje ovih zahtjeva to što u regiji Prijedora postoji dva puta više prerađivačkih kapaciteta u odnosu na sirovinu kojom raspolaže Šumsko gazdinstvo "Prijedor", te da drvoprerađivači nedostajuću sirovinu nabavljaju iz Hrvatske, Slovenije, te iz šuma Unsko-sanskog kantona i šuma u privatnoj svojini.

"Toplana Prijedor zagrijava cijeli grad i ima godišnje potrebe od 30.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata. Rukovodstvo ovog preduzeća upoznato je sa hroničnim nedostatkom sirovine i, u dogovoru sa gradonačelnikom i direktorom Šumskog gazdinstva `Prijedor`, zadovoljilo se sa samo 14.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenta, dok će razliku od 16.000 metara kubnih realizovati iz drugih izvora", navodi se u saopštenju nakon sastanka.

"Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice je kompletnu proizvodnju bazirao na drvnoj masi i godišnje im treba 7.000 metara kubnih. Znajući da je riječ o strateškom preduzeću koje zapošljava veliki broj radnika i otkupljuje mlijeko od velikog broja poljoprivrednika sa više regija, za ovu godinu za njih je rezervisano 6.000 metara kubnih, a razliku će obezbijediti iz drugih izvora.

"Pošto Šumsko gazdinstvo `Prijedor` strogo poštuje i izvršava naredbe Uprave preduzeća i generalnog direktora, očekujemo da se u što kraćem roku revidira ugovor za Hemijsku industriju `Destilacija` Teslić i stornira ugovor za Toplanu Banjaluka, kako bi Šumsko gazdinstvo `Prijedor` moglo planski do kraja ove kalendarske godine snabdjeti sve potrebne subjekte niže vrijednim šumskim drvnim sortimentima na području naše regije", navodi se u saopštenju.

Ukoliko ne budu ispoštovani predloženi zaključci, drvoprerađivači su najavili da će blokirati puteve i ulice i na taj način spriječiti odvoz drvnih sortimenata iz prijedorske regije.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Srbin

13.09.2017 14:37

Sta ce tek biti kad pocne raditi banjalucka toplana,,kod nas se sve radi bez plana praviti gradske toplane na ogrevno drvo mogu samo budale sad tek dolazi muka kazu ekoloski je grijati se na drvo a da bi dosli do drveta isjece se sve zivo u sumama pitam se kakve ce nas pisledice ekoloske zadesiti tek na osnovu neplanskke sijece

ODGOVORITE
Name

ŠUMAR'S

13.09.2017 18:42

Ovo je tek početak problema, biće isto u svim regijama RS-a, a tandem Mirjanić-Marić umjesto da gradi šumske puteve u izdanačkim šumama i poveća sječu, da ni zadovoljili sve potrebe, troše 6 miliona KM na informacioni sistem. Pritom ni jedan od njih ne zna ni šta će Šume RS dobiti osim što znaju ko će dobiti taj posao i koliko će im para vratiti. Jadno preduzeće i radnici, ni goreg ministra, ni goreg direktora, odkad je preduzeće nastalo.

Name

Goran Zubić

13.09.2017 20:47

Ja jesam pomoćnik ministra, ali je teško ovom prastarom ministru biti pomoćnik, jer on često ne zna da li je došao ili pošao, jedino zna da se ušemi sa Rostom Marićem, da uzmu što više para!

Name

Slobodan P.

13.09.2017 20:53

Idi Stevo Mirjaniću kući, pij kafu sa svojom bakom-suprugom, zaljevajte ruže i zabavljajte unučad, ostavi na miru ljude iz Šuma da rade svoj posao! Kad pođeš povedi i Ristu Marića, onu sramotu od direktora!