За софтвер 5,5 милиона КМ

„Шуме Српске“ планирају да издвоје чак 5,5 милиона КМ за набавку новог информационог система.

Република Српска 13.09.2017 | 08:44
За софтвер 5,5 милиона КМ
Овим тендером „Шуме“ ће само наставити низ набавки скупих информационих система који су прије њих започела и друга јавна предузећа и фондови у РС.

Информацију да „Шуме“ набављају нови информациони систем за ЦАПИТАЛ је данас потврдио и директор овог јавног предузећа Ристо Марић тврдећи да то чине „јер постојећи информациони систем није успио да покрије све радње у овом предузећу“.

„Постојећи информациони систем „Шума РС“ није успио да покрије све радње које се дешавају у предузећу почев од  шумско – привредне основе, планова производње, планова сјече и извоза, продаје шумско – дрвних сортимената, праћења прихода и расхода, праћења запошљавања. Све то овај систем не подржава. Новим информационим системом који би требало да буде реализован до краја године ћемо покрити све пропусте који се дешавају са старим информационим системом“, нагласио је Марић и додао да овим „Шуме“ иду у корак са осталим предузећима у области шумарства у региону.

Он је потврдио и да „Шуме“ за набавку новог информационог система планирају да издвоје од пет до 5,5 милиона КМ.

„Тај износ је планиран. Међутим, да ли ће систем коштати више или мање биће познато када распишемо тендер“, казао је он.

Спорни услови за идејно рјешење?
Тендеру за набавку новог информационог система претходи тендер за израду идејног рјешења интегралног информационог система у шумарству за који ће „Шуме“ издвојити 6.000 КМ. У јавности су се протеклих дана могле чути информације да је овај тендер увертира одређеним фирмама за добијање много уноснијег посла – набавке новог информационог система.



Стручњацима у овој области спорни су бројни услови у овом тендеру релативно мале вриједности.

„Тендером од 6.000 КМ за идејно рјешење информационог система од понуђача се траже да имају чак 24 сертификата, што није забиљезено у јавним набавкама БиХ. Такође, тражи се и велико радно искуство радника и значајан број радника које понуђач треба да има“, кажу наши извори.

Марић каже да ниједна фирма која буде учествовала на тендеру за израду идејног рјешења, неће моћи учествовати на тендеру за набавку информационог система, управо како не би био фаворизован ниједан понуђач.

„Онај ко буде учествовао у изради идејног рјешења и буде конкурисао на тендеру за израду идејног рјешења, неће моћи учествовати на тендеру за набавку информационог система, јер би то значило да се фаворизује она фирма чије је идејно рјешење изабрано“, казао је Марић.

Говорећи о условима у тендеру за израду идејног рјешења Марић је рекао да свака фирма може конкурисати, јер идејно рјешење није условљено оним што пише у тендерској документацији.

„Сви који мисле да не могу испунити услове за израду идејног рјешења грдно се варају. Свако ко буде направио неко идејно рјешење има могућност да учествује без обзира на то што пише у тендеру“, нагласио је он.



На питање због чега су поставили екстремно високи услови за посао који је процијењено да вриједи свега 6.000 КМ, Марић је рекао да је то урађено како би се пратили трендови у овој дјелатности.

„То је сасвим нормално. Не може дипломирани инжењер електротехнике да ради идејне пројекте у шумарству и обрнуто“, казао је Марић.

Посао резервисан?
„За овај посао су јако заинтересовани Проинтер, Ланацо и ММС ЦОДЕ. ММС ЦОДЕ је нова фирма на овом тржишту, која је у власништву Славка Бојића и синова власника Венера д.о.о. (Саво и Маћо Антонић) који су у одличним односима са Милорадом Додиком“, наводи се у анонимном писму које је стигло на адресу наше редакције.

У писму се додаје да се о МММС ЦОДЕ писало претходних седмица због посла који су добили са НИТЕС д.о.о. на послу „Набавке услуге дораде, одржавања и техничке подршке систему Централизованог обрачуна плата за кориснике Буџета РС“.

Смјена директора који буду негативно пословали
Говорећи о пословању овог јавног предузећа, Марић је рекао да су на крају августа имали позитиван резултат, али да је још рано говорити о резултату за ову годину.

Нагласио је да ће сви директори шумских газдинстава који буду имали негативан резултат бити смијењени.

„Тренутна ситуација у предузећу је стабилна. На крају године ће сигурно бити одређених проблема и трзавица. Директоре који буду имали стварни губитак ја ћу смијенити 25. јануара, а мене нека смјењују власти које су ме довеле на ову позицију“, истакао је Марић.

(Цапитал)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

о чему ви

13.09.2017 06:51

Ову багру заједно са судством и полицијом мозе скинути само кука и мотика пошто очигледно нема нити једне институције да се позабави оваквим стварима а паре се само препирају. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машинско прање лове

13.09.2017 07:56

ИТ и инфраструктурни пројекти...не зна се колико је смуљано лове...ова два сектора су "смрт".

Name

Пљацка

13.09.2017 08:09

Ланацо и Проинтер наплацују цовјек/сат од 250КМ до 600КМ. Све се мозе видјети и прерацунати на примјеру Електрокрајине, Електрипривреде, Фонда Здравства, Агенције за лијекове, Пореске управе РС итд. Последњи посао (САП у ЕПРС - ОБАВЈЕШТЕЊЕ О ДОДЈЕЛИ УГОВОРА 385-2-2-31-5-36/17 Број обавјештења о набавци 385-2-2-31-3-7/17 ) који је добио Проинтер и Ланацо у Електроприведи за САП, цовјек/сат је око 600КМ. То се лако израцуна јер укупна цифра за тај дио посла тј услуге се подијели са укупним броје радних сати у години (број радних дана у години x 8 радних сати) и ето цифре. Ако СИПА није у стању да подијели ове бројеве и упореди их са окрузењем онда смо сви најеб...

Name

Ре Пљацка

13.09.2017 09:02

То су те "патриоте"...Кокеза, син Игор, Миле и Алек...то је све операција њих 4-орице, други потписују. Скупо нам додје Декларација...

Name

Славко Бојиц

13.09.2017 10:32

Та иста фирма ММСЦоде треба да добије ИЗИС у ФЗО… да продају труло рјесење хрватског Ерицссон Никола Тесла, које ни у ХР након пробијања свих рокова није зазивјело…

Name

Милокрад

13.09.2017 11:11

Кад неко Додику помене паре у њему се пробуди најјаце српство.

Name

Карадоз

13.09.2017 06:54

О цему ви уопсте писте, зате ли клико је теско направити програм да изброји свако дрво у ПЦ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахахахахаха

13.09.2017 11:12

Само још Баја и Ристо Мариц из камена циједе новац!!!

Name

Лазако

13.09.2017 07:01

Њима не треба Софтвер,него добар сумар и два ревизора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

13.09.2017 07:08

ИНВЕНТУРА У ШУММА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ..ХАХАХАХА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

будаластиње

13.09.2017 07:22

знаци имас екипу која само конта на који нацин да извуцес паре од јавних предузеца а да буде покривено папирима.Сва јавна предузеца су Његово власниство а остала приватна су ко сувласници са Њим.Сутра це ваздух да буде Његов ,вода Његова ко да це да зиви ко дракула мајку му,па нецес у гроб одњети све то сто си покро и сто покрадас.Не треба рат,да би људи који иоле мисле отисли из је...не босне него доведи таког на власт и све остало је данасњица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

13.09.2017 07:24

багра...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агапе и син Игор

13.09.2017 08:35

Син Игор је као паша или ага, сви му долазе на ноге у Агапе. Како је лијепо гледати кад се смјењују директори, један по један да се поклоне божанству, онако понизно и принесу нови тендер тј посао за Проинтер. Мали је прави цар, свака част, баш је фаца. А и она мала, ћерка од оног доктора му је добра риба, не заостаје за татом Бајом

Name

Ристо Мариц

13.09.2017 07:24

5.5 милиона будзет за програм у сумама рс је био некад, сада це то као и у Пореској управи РС за САП (са 2.2 на 7.1 који је добио Проинтер) или Путевима РС (са 2.1 на 4 милиона који је добио Планетсофт и Проинтер) да оде горе за неколико милиона КМ, или пак цијели посао неце вриједити висе од 1 милион КМ. Погледајте само планове набавки ових предузеца и исправке планова и видјецете како се пљацка народ РС. Добар план су смисли, за 6.000КМ прописати и озваницити пљацку од 5.5 милиона КМ. То само могу поменуте фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Син Игор

13.09.2017 08:16

Проинтер ника ниста није заврсио, па неце ни на даље. Иста ствар је и са Ланацом, а Бојица не треба ни коментарисати. Ко је радио са поменутим гледа да побјегне од њих кад год мозе, али да се паре макну са њима то је истина и зато раде све сто раде. Пљацкаси какве свијет није видио. Па нема нигде у регији толики уговора за исте или слицне пројекте које они раде у РС. Неко семора позабавити овим лоповима, отоврено раде посао. Проинтер се преселио у МТЕЛ зграду за коју знамо ко је власник, као сто знамо и ко стоји иза Проинтера...

Name

Моторка

13.09.2017 07:25

Који ће им клинац софтвер када већину шуме сјеку беаправно и дијеле тал испод стола са приватним пиланама. На Романији дневно посјеку 400 камиона, кроз књиге прође једва 30. Шумари за 200 марака поштембиљају 200 кубика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2017 08:49

Само сјеците ! Кад крену клизишта бит це касно...

Name

Багра

13.09.2017 07:26

Саво Тепиц у Сумама је главни кривац за овај програм. Он се друзи са Бојицем и екипом и договара како и на који нацин да се мазне лова и замазу оци радницима Сума, али и градјаним РС. Саву треба СИПА да стегне, а мозда це некад и полиција РС, јер ипак је он казу ДНС-овац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

13.09.2017 08:10

Е па ако је Саво ДНС-овац онда му РС полиција неће ништа. Ни тужилаштво неће, а ни СИПА није оно што би требала бити. И зато Саво мирно спавај, ради што си наумио, ћерај до краја. Тебе нико ћерати неће.

Name

Луу

13.09.2017 07:27

Као да само ХП производи Стораге Сyстеме. Ово је намјестено 100%. Какве везе има Десигн сyстема са Стораге Сyстемом. Никакве! То је то. Онај тко се имало разумије у Информатику схватит це. Њима не треба Хардwаре него Софтwаре, а они тразе Хардwаре специалисте. То би отприлике било исто када бих ја хтио градити куцу и расписем тендер у којем тразим специајлца за обраду дрвета, иако не знам да ли це то бити зидана куца од цигле или мозда бетонска. О статици да и не говорим, јер у РСу изгледа мозе и обрадјивац дрвета да то одради. Архитекта? Цему то, градит цемо како нама пасе :-). Зао ми је само сто смо слијепи и сто нас музу ко овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Етхицал Хацкер

13.09.2017 07:44

Погледајте ста се јос трази у истом тендеру: Да понуђач има стално запослено или на располагању лице које ће бити ангажовано на пројекту као вођа тима, при чему је потребно да буде ВСС (Четверогодишњи студијски циклус образовања), те минимално 20 год радног искуства на пословима ИТ контроле и ревизије, које посједује сертификат ревизора информационих система (Цертифиед Информатион Сyстемс Аудитор - ЦИСА) издатом од стране ИСАЦА (Информатионс сyстемс аудит анд цонтрол ассоциатион. Да понуђач има стално запослене или на располагању стручњаке за Хардвер (6 особа): 1. Стручњак за пројектовање Стораге рјешења који посједује међународно признати сертификат – ХП Мастер Аццредитед Солутионс Еxперт Стораге Солутионс Арцхитецт В1 (минимално 3 извршиоца) 2. Стручњак за пројектовање Стораге рјешења који посједује међународно признати сертификат – ХП Аццредитед Солутионс Еxперт Сервер Солутионс Арцхитецт В8 (минимално 3 извршиоца) Стручњак за технологије виртуелизације са напредним знањима који посједује међународно признати сертификат – ВЦП6-ДЦВ ВМwаре Цертифиед Профессионал 6.0 – Дата Центар Виртуализатион (минимално 2 извршиоца) Стручњак за технологије виртуелизације са напредним знањима који посједује међународно признати сертификат – ВЦП6 ВМwаре Цертифиед Профессионал 6.0 – Нетwорк Виртуализатион (минимално 1 извршилац) Стручњак за безбједносно тестирање који посједује међународно признати сертификат – Цертифиед Етхицал Хацкер (минимално 2 извршиоца)

Name

Луу

13.09.2017 08:21

@Етхицал Хацкер Све непотребне ствари. Опет је вецина захтјева на погресном мјесту. Као сто сам рекао они развијају Софтwаре ан не Хардwаре. Цему ЦИСА или ЦЕХ?. Они долазе на крају да виде је ли сyстем сигуран а не на поцетку развоја Софтwера. Овдје су прије свега потребни Бусинесс Аналyсти, Програмери и Реqуирементс Енгинеерс. Све остало наведено је небитно. Сyстем мора задовољити потребе онога који га користи, сумар, администрација, контрола, ПДВ итд. На којем Хардwеру сyстем ради је небитно и за сумара није интересантно. Не знам сто сте коментаром хтјели постици, али овај тендер мозете продати мојој баби која не зна ста је мобител, а не некоме тко се разумије у Информатику.

Name

ХАКЕР

13.09.2017 08:25

Пази, тразе се два ХАКЕРА за идејно рјесење информационог система, и то цертификована. Ово није видјено последњих 20 година у софтверском бизнису. Па ови ХП стораге мајстори...па јасно ко дан ста се ваља иза ледја и ко ваља јос једну у низу пљацку. Дали мозе полиција да реагује на ово јер се само једна фирма мозе пријавити на овакве тендерске услове па су они зато и такви. Ристо Мариц, хакер, ахахахахахахахааахахахах

Name

РЕ Луу

13.09.2017 09:19

Сагласан са тобом од ријеци до ријеци.

Name

Куку мајко

13.09.2017 11:09

Тендерски захтјев за идејно рјесење је сраман, поготову за толико предузеце. Па ово пас с маслом не би појео ста је воде написано и набацано. Дали они знају ста је Информациони система, цему слузи, ста це са њим да добију и сл. Ово је прије посао неки сумар а не неко ко има икакве везе са ИТ и ИИС.

Name

Све ИТ стручњаци

13.09.2017 07:29

До јуче држали свиње прасилице као породичну фирму а сада су након познанства са Бајом сви постали ИТ стручњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

13.09.2017 07:57

Браво!

Name

wоwзерс

13.09.2017 08:19

хтједох исто да прокоментарисем али сте ме предухитрили. Потпуно сте у праву али у земљи дембелији све је могуце.

Name

Лана д.о.о.

13.09.2017 07:29

Бојић са ММСЦОДЕ/Процонтрол је најизгледнији за овај посао од 5.5 милиона КМ јер нуди највише пара министру Дјокићу, Ристи Марићу али и директору производње Милану Тепићу. Бојић је познат већ полицији јер је шурово са шефом кабинета покојног председника Јелића и који је признао да је дао 10.000КМ за послове за зградом у којој саа Баја обитава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање?

13.09.2017 08:33

Бојиц има затиту од Чубрија, па сада од Мише Партала....обојица шефови Додиковог обезбјеђења. Ко им је купио БМW-ове? Ко одговори на ово питање добије одоговор на све остало. ПИТАЊЕ ЗА МИЛИОН МАРАКА КОЈЕ ДАЈЕ ОДГОВОРЕ НА СВУ ОВУ ПИСАНИЈУ!!!!

Name

славкан

13.09.2017 11:03

Инфо пултови у Клиницком центру Бања Лука, видео надзор у палати преседника, потплацивање сефа кабинета РС Јелица итд све су мутне радње Славка Бојица, месетара из кафане, тасна и масна фирма. Сад се разумије и у софтвер, интеграције, суме, здравство итд.

Name

Бојиц и цо

13.09.2017 14:59

Радим у овом несретном предузећу које води овај несретни Марић.Можемо се само Богу молити неби ли што прије умро иначе задузице нас преко 100 мил.КМ ако остане још годину дана..запошљава проститутке у предузеће,поставља неспособне кадрове,задузује нас зло да веће бити не може..

Name

Дијагноза

13.09.2017 07:39

Не сумњам у ваше поштење и знам ко ће добити посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бахати пљачкаши

13.09.2017 08:00

Олош покраде све, то није ништа ново! Сад још више, мора се скупљати и за изборе, наредиле странке! Како платити оне силне рекламе а треба мало и подмитити гласаче пред изборе! Слажем се, дефинитивно то неће престати док се не дигне кука и мотика! До тада можемо само да пишемо коментаре... а њих то нешто и не погађа баш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

да се зна

13.09.2017 08:26

јуце је премијерка рекла да су суме у плусу око 10 милиона,а са куповином софтвера за сјецу суме вец данас су у плусу бар 17 или 18,зависи о методологији по којој се рацуна и преводи с енглеског зедног преко воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лева рука десн џеп

13.09.2017 08:27

хаххаахаахаххаааахаххаххаха исисај што је остало и гаси свјетло ТОООО БАЈСОНЕ ЦЕПАЈ ДО БОГОЈАВЉАЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека !

13.09.2017 08:52

Само сјеци РС ! Уздуж , попријеко, у висину...Нек се зна ко је нај СРбин. Само Србин мозе у РС срушит и нико други. Па успјело вам је !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ланацо

13.09.2017 10:39

Уговор Ланаца са РТРС на 3 године, 2015-2018 године, укупна вриједност 378.000КМ или годишње 126.000КМ. На који нацин се може оправдати мјесецна фактура Ланаца према РТРС од 10.000КМ, шта су ефекти кориштења толико скупог програма у јавном сервису, када знамо да ни једна ТВ у БИХ нема ни трецину трошкова за предметни посао. Колико кошта Ланацов сат у овом слуцају је такодје тајна. На који нацин је Ланацо и РТРС склопила посао за програм који се користи, као и модул за обрацун и працење наплате рацуна, такодје је тајна. Предходну софтверску фирму која је радила програм а који сада ради Ланацо је тадашњи директор Рајко Радовановиц покушао да истјера јер су радили јефтино и Ланацо је морао да добије тај посао. Доласком садашњег директора Милиновиц судбина поменуте фирме је била запецацена, па су на крају финансијски били задовољни и Ланацо и директор Милиновиц, али и РТРС јер је добио нови програм који мјесецно кошта 5 пута више него дотадашњи програм. На крају се може реци да је РТРС И добро прошао са Ланацом јер Топлана за слицне програме плаца Ланаку годишње скоро 250.000КМ. Ста казе на све ово Симицка из ревизије Сњеготине, која само прица о Ланацу и како све треба радити са Ланацом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симицка

13.09.2017 15:01

Имаи СИПЕ и нас полицијије или милиције да било ста казе на све ово. Ста Симицка из Сњеготине ревизијије има да казе и дали она указује на било који криминал предходних година или пак само промовисе Ланацо који је плаца. Симицка је неустрасива у запласивању малих мисева по овим дрзваним предузима и институцијама који одма гледају да дају посао Ланацу и на тај нацн скину Симицку са свије грбаце. Ало СИПА, милиција, те се мало распитајте...

ОДГОВОРИТЕ