Za softver 5,5 miliona KM

„Šume Srpske“ planiraju da izdvoje čak 5,5 miliona KM za nabavku novog informacionog sistema.

Republika Srpska 13.09.2017 | 08:44
Za softver 5,5 miliona KM
Ovim tenderom „Šume“ će samo nastaviti niz nabavki skupih informacionih sistema koji su prije njih započela i druga javna preduzeća i fondovi u RS.

Informaciju da „Šume“ nabavljaju novi informacioni sistem za CAPITAL je danas potvrdio i direktor ovog javnog preduzeća Risto Marić tvrdeći da to čine „jer postojeći informacioni sistem nije uspio da pokrije sve radnje u ovom preduzeću“.

„Postojeći informacioni sistem „Šuma RS“ nije uspio da pokrije sve radnje koje se dešavaju u preduzeću počev od  šumsko – privredne osnove, planova proizvodnje, planova sječe i izvoza, prodaje šumsko – drvnih sortimenata, praćenja prihoda i rashoda, praćenja zapošljavanja. Sve to ovaj sistem ne podržava. Novim informacionim sistemom koji bi trebalo da bude realizovan do kraja godine ćemo pokriti sve propuste koji se dešavaju sa starim informacionim sistemom“, naglasio je Marić i dodao da ovim „Šume“ idu u korak sa ostalim preduzećima u oblasti šumarstva u regionu.

On je potvrdio i da „Šume“ za nabavku novog informacionog sistema planiraju da izdvoje od pet do 5,5 miliona KM.

„Taj iznos je planiran. Međutim, da li će sistem koštati više ili manje biće poznato kada raspišemo tender“, kazao je on.

Sporni uslovi za idejno rješenje?
Tenderu za nabavku novog informacionog sistema prethodi tender za izradu idejnog rješenja integralnog informacionog sistema u šumarstvu za koji će „Šume“ izdvojiti 6.000 KM. U javnosti su se proteklih dana mogle čuti informacije da je ovaj tender uvertira određenim firmama za dobijanje mnogo unosnijeg posla – nabavke novog informacionog sistema.



Stručnjacima u ovoj oblasti sporni su brojni uslovi u ovom tenderu relativno male vrijednosti.

„Tenderom od 6.000 KM za idejno rješenje informacionog sistema od ponuđača se traže da imaju čak 24 sertifikata, što nije zabiljezeno u javnim nabavkama BiH. Takođe, traži se i veliko radno iskustvo radnika i značajan broj radnika koje ponuđač treba da ima“, kažu naši izvori.

Marić kaže da nijedna firma koja bude učestvovala na tenderu za izradu idejnog rješenja, neće moći učestvovati na tenderu za nabavku informacionog sistema, upravo kako ne bi bio favorizovan nijedan ponuđač.

„Onaj ko bude učestvovao u izradi idejnog rješenja i bude konkurisao na tenderu za izradu idejnog rješenja, neće moći učestvovati na tenderu za nabavku informacionog sistema, jer bi to značilo da se favorizuje ona firma čije je idejno rješenje izabrano“, kazao je Marić.

Govoreći o uslovima u tenderu za izradu idejnog rješenja Marić je rekao da svaka firma može konkurisati, jer idejno rješenje nije uslovljeno onim što piše u tenderskoj dokumentaciji.

„Svi koji misle da ne mogu ispuniti uslove za izradu idejnog rješenja grdno se varaju. Svako ko bude napravio neko idejno rješenje ima mogućnost da učestvuje bez obzira na to što piše u tenderu“, naglasio je on.



Na pitanje zbog čega su postavili ekstremno visoki uslovi za posao koji je procijenjeno da vrijedi svega 6.000 KM, Marić je rekao da je to urađeno kako bi se pratili trendovi u ovoj djelatnosti.

„To je sasvim normalno. Ne može diplomirani inženjer elektrotehnike da radi idejne projekte u šumarstvu i obrnuto“, kazao je Marić.

Posao rezervisan?
„Za ovaj posao su jako zainteresovani Prointer, Lanaco i MMS CODE. MMS CODE je nova firma na ovom tržištu, koja je u vlasništvu Slavka Bojića i sinova vlasnika Venera d.o.o. (Savo i Maćo Antonić) koji su u odličnim odnosima sa Miloradom Dodikom“, navodi se u anonimnom pismu koje je stiglo na adresu naše redakcije.

U pismu se dodaje da se o MMMS CODE pisalo prethodnih sedmica zbog posla koji su dobili sa NITES d.o.o. na poslu „Nabavke usluge dorade, održavanja i tehničke podrške sistemu Centralizovanog obračuna plata za korisnike Budžeta RS“.

Smjena direktora koji budu negativno poslovali
Govoreći o poslovanju ovog javnog preduzeća, Marić je rekao da su na kraju avgusta imali pozitivan rezultat, ali da je još rano govoriti o rezultatu za ovu godinu.

Naglasio je da će svi direktori šumskih gazdinstava koji budu imali negativan rezultat biti smijenjeni.

„Trenutna situacija u preduzeću je stabilna. Na kraju godine će sigurno biti određenih problema i trzavica. Direktore koji budu imali stvarni gubitak ja ću smijeniti 25. januara, a mene neka smjenjuju vlasti koje su me dovele na ovu poziciju“, istakao je Marić.

(Capital)

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

o čemu vi

13.09.2017 06:51

Ovu bagru zajedno sa sudstvom i policijom moze skinuti samo kuka i motika pošto očigledno nema niti jedne institucije da se pozabavi ovakvim stvarima a pare se samo prepiraju. Fuj

ODGOVORITE
Name

Mašinsko pranje love

13.09.2017 07:56

IT i infrastrukturni projekti...ne zna se koliko je smuljano love...ova dva sektora su "smrt".

Name

Pljacka

13.09.2017 08:09

Lanaco i Prointer naplacuju covjek/sat od 250KM do 600KM. Sve se moze vidjeti i preracunati na primjeru Elektrokrajine, Elektriprivrede, Fonda Zdravstva, Agencije za lijekove, Poreske uprave RS itd. Poslednji posao (SAP u EPRS - OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA 385-2-2-31-5-36/17 Broj obavještenja o nabavci 385-2-2-31-3-7/17 ) koji je dobio Prointer i Lanaco u Elektroprivedi za SAP, covjek/sat je oko 600KM. To se lako izracuna jer ukupna cifra za taj dio posla tj usluge se podijeli sa ukupnim broje radnih sati u godini (broj radnih dana u godini x 8 radnih sati) i eto cifre. Ako SIPA nije u stanju da podijeli ove brojeve i uporedi ih sa okruzenjem onda smo svi najeb...

Name

Re Pljacka

13.09.2017 09:02

To su te "patriote"...Kokeza, sin Igor, Mile i Alek...to je sve operacija njih 4-orice, drugi potpisuju. Skupo nam dodje Deklaracija...

Name

Slavko Bojic

13.09.2017 10:32

Ta ista firma MMSCode treba da dobije IZIS u FZO… da prodaju trulo rjesenje hrvatskog Ericsson Nikola Tesla, koje ni u HR nakon probijanja svih rokova nije zazivjelo…

Name

Milokrad

13.09.2017 11:11

Kad neko Dodiku pomene pare u njemu se probudi najjace srpstvo.

Name

Karadoz

13.09.2017 06:54

O cemu vi uopste piste, zate li kliko je tesko napraviti program da izbroji svako drvo u PC?

ODGOVORITE
Name

ahahahahaha

13.09.2017 11:12

Samo još Baja i Risto Maric iz kamena cijede novac!!!

Name

Lazako

13.09.2017 07:01

Njima ne treba Softver,nego dobar sumar i dva revizora.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

13.09.2017 07:08

INVENTURA U ŠUMMA REPUBLIKE SRPSKE..HAHAHAHA...

ODGOVORITE
Name

budalastinje

13.09.2017 07:22

znaci imas ekipu koja samo konta na koji nacin da izvuces pare od javnih preduzeca a da bude pokriveno papirima.Sva javna preduzeca su Njegovo vlasnistvo a ostala privatna su ko suvlasnici sa Njim.Sutra ce vazduh da bude Njegov ,voda Njegova ko da ce da zivi ko drakula majku mu,pa neces u grob odnjeti sve to sto si pokro i sto pokradas.Ne treba rat,da bi ljudi koji iole misle otisli iz je...ne bosne nego dovedi takog na vlast i sve ostalo je danasnjica.

ODGOVORITE
Name

Drago

13.09.2017 07:24

bagra...

ODGOVORITE
Name

Agape i sin Igor

13.09.2017 08:35

Sin Igor je kao paša ili aga, svi mu dolaze na noge u Agape. Kako je lijepo gledati kad se smjenjuju direktori, jedan po jedan da se poklone božanstvu, onako ponizno i prinesu novi tender tj posao za Prointer. Mali je pravi car, svaka čast, baš je faca. A i ona mala, ćerka od onog doktora mu je dobra riba, ne zaostaje za tatom Bajom

Name

Risto Maric

13.09.2017 07:24

5.5 miliona budzet za program u sumama rs je bio nekad, sada ce to kao i u Poreskoj upravi RS za SAP (sa 2.2 na 7.1 koji je dobio Prointer) ili Putevima RS (sa 2.1 na 4 miliona koji je dobio Planetsoft i Prointer) da ode gore za nekoliko miliona KM, ili pak cijeli posao nece vrijediti vise od 1 milion KM. Pogledajte samo planove nabavki ovih preduzeca i ispravke planova i vidjecete kako se pljacka narod RS. Dobar plan su smisli, za 6.000KM propisati i ozvaniciti pljacku od 5.5 miliona KM. To samo mogu pomenute firme.

ODGOVORITE
Name

Sin Igor

13.09.2017 08:16

Prointer nika nista nije zavrsio, pa nece ni na dalje. Ista stvar je i sa Lanacom, a Bojica ne treba ni komentarisati. Ko je radio sa pomenutim gleda da pobjegne od njih kad god moze, ali da se pare maknu sa njima to je istina i zato rade sve sto rade. Pljackasi kakve svijet nije vidio. Pa nema nigde u regiji toliki ugovora za iste ili slicne projekte koje oni rade u RS. Neko semora pozabaviti ovim lopovima, otovreno rade posao. Prointer se preselio u MTEL zgradu za koju znamo ko je vlasnik, kao sto znamo i ko stoji iza Prointera...

Name

Motorka

13.09.2017 07:25

Koji će im klinac softver kada većinu šume sjeku beapravno i dijele tal ispod stola sa privatnim pilanama. Na Romaniji dnevno posjeku 400 kamiona, kroz knjige prođe jedva 30. Šumari za 200 maraka poštembiljaju 200 kubika...

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2017 08:49

Samo sjecite ! Kad krenu klizišta bit ce kasno...

Name

Bagra

13.09.2017 07:26

Savo Tepic u Sumama je glavni krivac za ovaj program. On se druzi sa Bojicem i ekipom i dogovara kako i na koji nacin da se mazne lova i zamazu oci radnicima Suma, ali i gradjanim RS. Savu treba SIPA da stegne, a mozda ce nekad i policija RS, jer ipak je on kazu DNS-ovac

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

13.09.2017 08:10

E pa ako je Savo DNS-ovac onda mu RS policija neće ništa. Ni tužilaštvo neće, a ni SIPA nije ono što bi trebala biti. I zato Savo mirno spavaj, radi što si naumio, ćeraj do kraja. Tebe niko ćerati neće.

Name

Luu

13.09.2017 07:27

Kao da samo HP proizvodi Storage Systeme. Ovo je namjesteno 100%. Kakve veze ima Design systema sa Storage Systemom. Nikakve! To je to. Onaj tko se imalo razumije u Informatiku shvatit ce. Njima ne treba Hardware nego Software, a oni traze Hardware specialiste. To bi otprilike bilo isto kada bih ja htio graditi kucu i raspisem tender u kojem trazim speciajlca za obradu drveta, iako ne znam da li ce to biti zidana kuca od cigle ili mozda betonska. O statici da i ne govorim, jer u RSu izgleda moze i obradjivac drveta da to odradi. Arhitekta? Cemu to, gradit cemo kako nama pase :-). Zao mi je samo sto smo slijepi i sto nas muzu ko ovce.

ODGOVORITE
Name

Ethical Hacker

13.09.2017 07:44

Pogledajte sta se jos trazi u istom tenderu: Da ponuđač ima stalno zaposleno ili na raspolaganju lice koje će biti angažovano na projektu kao vođa tima, pri čemu je potrebno da bude VSS (Četverogodišnji studijski ciklus obrazovanja), te minimalno 20 god radnog iskustva na poslovima IT kontrole i revizije, koje posjeduje sertifikat revizora informacionih sistema (Certified Information Systems Auditor - CISA) izdatom od strane ISACA (Informations systems audit and control association. Da ponuđač ima stalno zaposlene ili na raspolaganju stručnjake za Hardver (6 osoba): 1. Stručnjak za projektovanje Storage rješenja koji posjeduje međunarodno priznati sertifikat – HP Master Accredited Solutions Expert Storage Solutions Architect V1 (minimalno 3 izvršioca) 2. Stručnjak za projektovanje Storage rješenja koji posjeduje međunarodno priznati sertifikat – HP Accredited Solutions Expert Server Solutions Architect V8 (minimalno 3 izvršioca) Stručnjak za tehnologije virtuelizacije sa naprednim znanjima koji posjeduje međunarodno priznati sertifikat – VCP6-DCV VMware Certified Professional 6.0 – Data Centar Virtualization (minimalno 2 izvršioca) Stručnjak za tehnologije virtuelizacije sa naprednim znanjima koji posjeduje međunarodno priznati sertifikat – VCP6 VMware Certified Professional 6.0 – Network Virtualization (minimalno 1 izvršilac) Stručnjak za bezbjednosno testiranje koji posjeduje međunarodno priznati sertifikat – Certified Ethical Hacker (minimalno 2 izvršioca)

Name

Luu

13.09.2017 08:21

@Ethical Hacker Sve nepotrebne stvari. Opet je vecina zahtjeva na pogresnom mjestu. Kao sto sam rekao oni razvijaju Software an ne Hardware. Cemu CISA ili CEH?. Oni dolaze na kraju da vide je li system siguran a ne na pocetku razvoja Softwera. Ovdje su prije svega potrebni Business Analysti, Programeri i Requirements Engineers. Sve ostalo navedeno je nebitno. System mora zadovoljiti potrebe onoga koji ga koristi, sumar, administracija, kontrola, PDV itd. Na kojem Hardweru system radi je nebitno i za sumara nije interesantno. Ne znam sto ste komentarom htjeli postici, ali ovaj tender mozete prodati mojoj babi koja ne zna sta je mobitel, a ne nekome tko se razumije u Informatiku.

Name

HAKER

13.09.2017 08:25

Pazi, traze se dva HAKERA za idejno rjesenje informacionog sistema, i to certifikovana. Ovo nije vidjeno poslednjih 20 godina u softverskom biznisu. Pa ovi HP storage majstori...pa jasno ko dan sta se valja iza ledja i ko valja jos jednu u nizu pljacku. Dali moze policija da reaguje na ovo jer se samo jedna firma moze prijaviti na ovakve tenderske uslove pa su oni zato i takvi. Risto Maric, haker, ahahahahahahahaaahahahah

Name

RE Luu

13.09.2017 09:19

Saglasan sa tobom od rijeci do rijeci.

Name

Kuku majko

13.09.2017 11:09

Tenderski zahtjev za idejno rjesenje je sraman, pogotovu za toliko preduzece. Pa ovo pas s maslom ne bi pojeo sta je vode napisano i nabacano. Dali oni znaju sta je Informacioni sistema, cemu sluzi, sta ce sa njim da dobiju i sl. Ovo je prije posao neki sumar a ne neko ko ima ikakve veze sa IT i IIS.

Name

Sve IT stručnjaci

13.09.2017 07:29

Do juče držali svinje prasilice kao porodičnu firmu a sada su nakon poznanstva sa Bajom svi postali IT stručnjaci.

ODGOVORITE
Name

Tako je

13.09.2017 07:57

Bravo!

Name

wowzers

13.09.2017 08:19

htjedoh isto da prokomentarisem ali ste me preduhitrili. Potpuno ste u pravu ali u zemlji dembeliji sve je moguce.

Name

Lana d.o.o.

13.09.2017 07:29

Bojić sa MMSCODE/Procontrol je najizgledniji za ovaj posao od 5.5 miliona KM jer nudi najviše para ministru Djokiću, Risti Mariću ali i direktoru proizvodnje Milanu Tepiću. Bojić je poznat već policiji jer je šurovo sa šefom kabineta pokojnog predsednika Jelića i koji je priznao da je dao 10.000KM za poslove za zgradom u kojoj saa Baja obitava.

ODGOVORITE
Name

Pitanje?

13.09.2017 08:33

Bojic ima zatitu od Čubrija, pa sada od Miše Partala....obojica šefovi Dodikovog obezbjeđenja. Ko im je kupio BMW-ove? Ko odgovori na ovo pitanje dobije odogovor na sve ostalo. PITANJE ZA MILION MARAKA KOJE DAJE ODGOVORE NA SVU OVU PISANIJU!!!!

Name

slavkan

13.09.2017 11:03

Info pultovi u Klinickom centru Banja Luka, video nadzor u palati presednika, potplacivanje sefa kabineta RS Jelica itd sve su mutne radnje Slavka Bojica, mesetara iz kafane, tasna i masna firma. Sad se razumije i u softver, integracije, sume, zdravstvo itd.

Name

Bojic i co

13.09.2017 14:59

Radim u ovom nesretnom preduzeću koje vodi ovaj nesretni Marić.Možemo se samo Bogu moliti nebi li što prije umro inače zaduzice nas preko 100 mil.KM ako ostane još godinu dana..zapošljava prostitutke u preduzeće,postavlja nesposobne kadrove,zaduzuje nas zlo da veće biti ne može..

Name

Dijagnoza

13.09.2017 07:39

Ne sumnjam u vaše poštenje i znam ko će dobiti posao.

ODGOVORITE
Name

bahati pljačkaši

13.09.2017 08:00

Ološ pokrade sve, to nije ništa novo! Sad još više, mora se skupljati i za izbore, naredile stranke! Kako platiti one silne reklame a treba malo i podmititi glasače pred izbore! Slažem se, definitivno to neće prestati dok se ne digne kuka i motika! Do tada možemo samo da pišemo komentare... a njih to nešto i ne pogađa baš...

ODGOVORITE
Name

da se zna

13.09.2017 08:26

juce je premijerka rekla da su sume u plusu oko 10 miliona,a sa kupovinom softvera za sjecu sume vec danas su u plusu bar 17 ili 18,zavisi o metodologiji po kojoj se racuna i prevodi s engleskog zednog preko vode.

ODGOVORITE
Name

leva ruka desn džep

13.09.2017 08:27

hahhaahaahahhaaaahahhahhaha isisaj što je ostalo i gasi svjetlo TOOOO BAJSONE CEPAJ DO BOGOJAVLJANJA.

ODGOVORITE
Name

Neka !

13.09.2017 08:52

Samo sjeci RS ! Uzduž , poprijeko, u visinu...Nek se zna ko je naj SRbin. Samo Srbin moze u RS srušit i niko drugi. Pa uspjelo vam je !

ODGOVORITE
Name

Lanaco

13.09.2017 10:39

Ugovor Lanaca sa RTRS na 3 godine, 2015-2018 godine, ukupna vrijednost 378.000KM ili godišnje 126.000KM. Na koji nacin se može opravdati mjesecna faktura Lanaca prema RTRS od 10.000KM, šta su efekti korištenja toliko skupog programa u javnom servisu, kada znamo da ni jedna TV u BIH nema ni trecinu troškova za predmetni posao. Koliko košta Lanacov sat u ovom slucaju je takodje tajna. Na koji nacin je Lanaco i RTRS sklopila posao za program koji se koristi, kao i modul za obracun i pracenje naplate racuna, takodje je tajna. Predhodnu softversku firmu koja je radila program a koji sada radi Lanaco je tadašnji direktor Rajko Radovanovic pokušao da istjera jer su radili jeftino i Lanaco je morao da dobije taj posao. Dolaskom sadašnjeg direktora Milinovic sudbina pomenute firme je bila zapecacena, pa su na kraju finansijski bili zadovoljni i Lanaco i direktor Milinovic, ali i RTRS jer je dobio novi program koji mjesecno košta 5 puta više nego dotadašnji program. Na kraju se može reci da je RTRS I dobro prošao sa Lanacom jer Toplana za slicne programe placa Lanaku godišnje skoro 250.000KM. Sta kaze na sve ovo Simicka iz revizije Snjegotine, koja samo prica o Lanacu i kako sve treba raditi sa Lanacom.

ODGOVORITE
Name

Simicka

13.09.2017 15:01

Imai SIPE i nas policijije ili milicije da bilo sta kaze na sve ovo. Sta Simicka iz Snjegotine revizijije ima da kaze i dali ona ukazuje na bilo koji kriminal predhodnih godina ili pak samo promovise Lanaco koji je placa. Simicka je neustrasiva u zaplasivanju malih miseva po ovim drzvanim preduzima i institucijama koji odma gledaju da daju posao Lanacu i na taj nacn skinu Simicku sa svije grbace. Alo SIPA, milicija, te se malo raspitajte...

ODGOVORITE