Канонизација и прослава јубилеја

Архимандрит Стефан Јовановић, некадашњи игуман Манастира Троноша, задужбине Немањића подигнуте прије седам вијекова, кога је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве прогласио светим на овогодишњем мајском засједању у Патријаршији у Београду, биће канонизован 16. септембра у богомољи којој служи, потврђено нам је у Епархији шабачкој Српске православне цркве.

Србија 12.09.2017 | 22:53
Канонизација и прослава јубилеја
Свету архијерејску литургију служиће патријарх српски Иринеј. Приједлог за уписивања архимандрита Стефана у ред светих СПЦ предложио је епископ шабачки Лаврентије, што је једногласно прихватила и комисија која је о томе одлучивала и Сабор српских архијереја.

Протођакон др Љубомир Ранковић, уредник „Гласа Цркве“ у Шапцу, већ је написао тропар и кондак новом српском свецу у част, при крају је писања житија о њему, а управо је у штампи монографија Манастира Троноша, чијих ће 50.000 примјерака бити бесплатно подијељено вјерницима.

Угледни ликовни умјетник из Бијељине Драгољуб Драго - Мирковић, академик СКАНУ, урадио је портрет архимандрита Стефана са ореолом.



“Велика је срећа што у години када обиљежавамо велики јубилеј наше светиње, добијамо и свеца, чему се неизмјерно радујемо”, каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице, који је на челу Одбора за обиљежавање јубилеја Троноше.

До сада смо овим поводом приредили више од двадесет програма у Лозници, Троноши и Тршићу, а значајно мјесто добиће и у свечаностима овогодишњег Вуковог сабора.

Град са црквом спрема велику свечаност и у Манастиру Троноша на сам дан канонизације и прославе јубилеја, када се очекује мноштво гостију из земље и расејања на својеврсно саборовање за незаборав.

(БН/В.М)

Коментари / 0

Оставите коментар