Увозни лобији у БиХ користе шансу

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је у интервјуу за магазин Старт да се увознички лобији у БиХ баве својим послом и користе шансу за себе колико им то тржиште и прописи БиХ дозвољавају.

Република Српска 12.09.2017 | 14:27
Увозни лобији у БиХ користе шансу
- Ако је тржиште либерално и слободно, а наше јесте, ако нема довољно квалитетног домаћег производа или је он цјеновно неконкурентан, компаније које се баве увозом ће то искористити. Њихове шансе биће мање ако подржавамо домаће, ако подигнемо стандарде, ако повећамо продуктивност и конкурентност, ако уредимо границу, спријечимо преваре и злоупотребе и слично - рекао је Шаровић.
 
Истакао је да је БиХ много зависна од увоза јер и даље знатно више увозимо него што извозимо.

- Сликовито речено, на 10 увезених конвертибилних марака роба извеземо шест. То је мало за озбиљнији развој, поготово због тога што се мањак у билансу надокнађује задужењима и дознакама из иностранства - појаснио је Шаровић.

По његовим речима, да би стање у привреди у БиХ било боље потребно је много тога, првенствено више инвестиција, и морамо да будемо конкурентнији са својим производом на захтјевним тржиштима.

- Сама ријеч конкурентност изгледа једноставно, али да би се то постигло одређени производ мора бити занимљивији од квалитетног њемачког производа и цијеном и квалитетом и дизајном и по многим другим карактеристикама, али то се мора десити унутар БиХ. Неки производи су већ сада конкурентни, али неки још нису. Други аспект, уколико желимо да извозимо на захтјевна тржишта, јесте количина и ми то не можемо постићи, али можемо нудити мање серије врло конкретних специфичних производа попут оних органских - навео је Шаровић.

Упитан зашто БиХ не направи баријере за земље из којих долазе робе, барем оне којих има довољно у БиХ, Шаровић је одговорио да то не чини јер је то недозвољено по стандардима које смо својевремено потписали са ЕУ и са земљама регије.

- Понављам, недозвољене баријере не може креирати држава! Али постоје дозвољене мјере подршке и заштите домаћих производа у специјалним случајевима које заједно креирају произвођачи, ентитетска и државна министарства - подвукао је Шаровић.

Нагласио је да је могуће спријечити да у БиХ улази роба која је у земљама из којих долази у категорији "смећа" усвајањем прописа о тржишним стандардима.

- Тако нешто одавно предлажемо, али нису сви за подизање тржишних стандарда. У пракси то значи да ми доносимо прописе којим налажемо високе стандарде квалитета робе која улази у БиХ, али то онда значи и да исти прописи морају да важе и за домаће произвођаче. Сви још нису спремни за то и зато "смеће" има шансу да прође нашу границу - рекао је Шаровић за "Старт".

(Фена)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Импресиониран сам

12.09.2017 12:44

Ово је откриће за похвалу и за дивљење какав бистар чова и отоврио нам је очи БРАВО БРАВО ово нисмо знали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.09.2017 13:18

Сви ми то знамо само је он први политичар који је то јавно рекао. Други политичари већином нису за то јер су у дилу са тим увозничким лобијима, поготово СНСД, ДНС и СП ликови у РС.

Name

Ристо

12.09.2017 12:49

Има ли ста у овој дрзави да не трпи због ускостранацких интереса и лоповлука ентитетских власти...Једимо смеце, то смо и заслузили бирајуци лоповски снсд да нас води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристо

12.09.2017 12:57

Има ли ста у овој дрзави да не трпи због ускостранацких интереса и лоповлука ентитетских власти...Једимо смеце, то смо и заслузили бирајуци лоповски снсд да нас води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

12.09.2017 14:01

Јест цовјек прица глупости. ко да зивимо на њиви ко да нема границе да се контролисе увоз ко да нема кредита од ммф за развој привреде. тотално лупета јер себе оградјује од лосе политике и свих тих проблема које нам политика прави и тај увоз из Кине... и да су наси политицари науцили да тако узму брзе паре на великој провизији на јефтиној роби. до политицара је народ нема ниста с увозом

ОДГОВОРИТЕ
Name

конкурент

12.09.2017 14:10

да би био конкурентан на свом трзисту морас да ограницис увоз из Кине , на сву неквалитетну робу без сертификата и гаранције. по ЕУ стандардима јер су нам они гарант квалитета. а не неки стандарди Казахстана ил Јерменије... онда се полако развијају домаца предузеца јер немају лосе јефтине неквалитетне конкурентне робе. Меркантилна политика за поцетнике ... да се врате на прву годину економије

ОДГОВОРИТЕ
Name

дурррр

13.09.2017 12:26

Само нек огранице увоз из Кине, па цес дјецију играцку плацати 50КМ, умјесто 10КМ, па це ти парадајз бити и у сезони 3КМ, јер нецемо моци увести јефтиније из других земаља, итд...а плата це остати 500КМ и за њу ниста нецес моци купити. Субвенционисе се псеница, кукуруз по кг, исплацују се стете због сусе, а нико не наводњава, итд...Насем народу треба бити једно јасно - ако се у нецему не мозес борити са конкуренцијом, бави се нецим другим. Нпр. не мозес зарадити у пољопривреде - молим лијепо, иди преквалификуј се, па буди фризер, конобар...ја не зелим да дрзава стити неког, а да онда ја то плацам из свог дзепа. И Ви сте са тим меркантилизмом заглавили у 17. вијеку, какав црни меркантилизам...

Name

купац

12.09.2017 14:41

купац је задња карика у ланцу..!!! сто знаци....да ја/ти/ви/ми одлуцујемо ста купујемо....увозницки лобији могу да увозе...али ако ми то не купујемо узалуд им све. И као сто министар Саровиц реце....купујмо домаце...подрзимо домацу привреду и производњу....тек онда це бити свима боље..... све док будемо увозницима пунили дзепове бицемо европска биједа. једини излаз и ресење је куповина домацих производа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

12.09.2017 16:42

Ниси одговаро за ратне злоцине идговарацес за злоцине против цовјецности сто потрова овај народ ти си главни медју њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет ви

12.09.2017 16:56

Опет ви о одговорности.О па јел доста.