Uvozni lobiji u BiH koriste šansu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u intervjuu za magazin Start da se uvoznički lobiji u BiH bave svojim poslom i koriste šansu za sebe koliko im to tržište i propisi BiH dozvoljavaju.

Republika Srpska 12.09.2017 | 14:27
Uvozni lobiji u BiH koriste šansu
- Ako je tržište liberalno i slobodno, a naše jeste, ako nema dovoljno kvalitetnog domaćeg proizvoda ili je on cjenovno nekonkurentan, kompanije koje se bave uvozom će to iskoristiti. Njihove šanse biće manje ako podržavamo domaće, ako podignemo standarde, ako povećamo produktivnost i konkurentnost, ako uredimo granicu, spriječimo prevare i zloupotrebe i slično - rekao je Šarović.
 
Istakao je da je BiH mnogo zavisna od uvoza jer i dalje znatno više uvozimo nego što izvozimo.

- Slikovito rečeno, na 10 uvezenih konvertibilnih maraka roba izvezemo šest. To je malo za ozbiljniji razvoj, pogotovo zbog toga što se manjak u bilansu nadoknađuje zaduženjima i doznakama iz inostranstva - pojasnio je Šarović.

Po njegovim rečima, da bi stanje u privredi u BiH bilo bolje potrebno je mnogo toga, prvenstveno više investicija, i moramo da budemo konkurentniji sa svojim proizvodom na zahtjevnim tržištima.

- Sama riječ konkurentnost izgleda jednostavno, ali da bi se to postiglo određeni proizvod mora biti zanimljiviji od kvalitetnog njemačkog proizvoda i cijenom i kvalitetom i dizajnom i po mnogim drugim karakteristikama, ali to se mora desiti unutar BiH. Neki proizvodi su već sada konkurentni, ali neki još nisu. Drugi aspekt, ukoliko želimo da izvozimo na zahtjevna tržišta, jeste količina i mi to ne možemo postići, ali možemo nuditi manje serije vrlo konkretnih specifičnih proizvoda poput onih organskih - naveo je Šarović.

Upitan zašto BiH ne napravi barijere za zemlje iz kojih dolaze robe, barem one kojih ima dovoljno u BiH, Šarović je odgovorio da to ne čini jer je to nedozvoljeno po standardima koje smo svojevremeno potpisali sa EU i sa zemljama regije.

- Ponavljam, nedozvoljene barijere ne može kreirati država! Ali postoje dozvoljene mjere podrške i zaštite domaćih proizvoda u specijalnim slučajevima koje zajedno kreiraju proizvođači, entitetska i državna ministarstva - podvukao je Šarović.

Naglasio je da je moguće spriječiti da u BiH ulazi roba koja je u zemljama iz kojih dolazi u kategoriji "smeća" usvajanjem propisa o tržišnim standardima.

- Tako nešto odavno predlažemo, ali nisu svi za podizanje tržišnih standarda. U praksi to znači da mi donosimo propise kojim nalažemo visoke standarde kvaliteta robe koja ulazi u BiH, ali to onda znači i da isti propisi moraju da važe i za domaće proizvođače. Svi još nisu spremni za to i zato "smeće" ima šansu da prođe našu granicu - rekao je Šarović za "Start".

(Fena)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Impresioniran sam

12.09.2017 12:44

Ovo je otkriće za pohvalu i za divljenje kakav bistar čova i otovrio nam je oči BRAVO BRAVO ovo nismo znali.

ODGOVORITE
Name

Hm

12.09.2017 13:18

Svi mi to znamo samo je on prvi političar koji je to javno rekao. Drugi političari većinom nisu za to jer su u dilu sa tim uvozničkim lobijima, pogotovo SNSD, DNS i SP likovi u RS.

Name

Risto

12.09.2017 12:49

Ima li sta u ovoj drzavi da ne trpi zbog uskostranackih interesa i lopovluka entitetskih vlasti...Jedimo smece, to smo i zasluzili birajuci lopovski snsd da nas vodi.

ODGOVORITE
Name

Risto

12.09.2017 12:57

Ima li sta u ovoj drzavi da ne trpi zbog uskostranackih interesa i lopovluka entitetskih vlasti...Jedimo smece, to smo i zasluzili birajuci lopovski snsd da nas vodi.

ODGOVORITE
Name

pravnik

12.09.2017 14:01

Jest covjek prica gluposti. ko da zivimo na njivi ko da nema granice da se kontrolise uvoz ko da nema kredita od mmf za razvoj privrede. totalno lupeta jer sebe ogradjuje od lose politike i svih tih problema koje nam politika pravi i taj uvoz iz Kine... i da su nasi politicari naucili da tako uzmu brze pare na velikoj proviziji na jeftinoj robi. do politicara je narod nema nista s uvozom

ODGOVORITE
Name

konkurent

12.09.2017 14:10

da bi bio konkurentan na svom trzistu moras da ogranicis uvoz iz Kine , na svu nekvalitetnu robu bez sertifikata i garancije. po EU standardima jer su nam oni garant kvaliteta. a ne neki standardi Kazahstana il Jermenije... onda se polako razvijaju domaca preduzeca jer nemaju lose jeftine nekvalitetne konkurentne robe. Merkantilna politika za pocetnike ... da se vrate na prvu godinu ekonomije

ODGOVORITE
Name

durrrr

13.09.2017 12:26

Samo nek ogranice uvoz iz Kine, pa ces djeciju igracku placati 50KM, umjesto 10KM, pa ce ti paradajz biti i u sezoni 3KM, jer necemo moci uvesti jeftinije iz drugih zemalja, itd...a plata ce ostati 500KM i za nju nista neces moci kupiti. Subvencionise se psenica, kukuruz po kg, isplacuju se stete zbog suse, a niko ne navodnjava, itd...Nasem narodu treba biti jedno jasno - ako se u necemu ne mozes boriti sa konkurencijom, bavi se necim drugim. Npr. ne mozes zaraditi u poljoprivrede - molim lijepo, idi prekvalifikuj se, pa budi frizer, konobar...ja ne zelim da drzava stiti nekog, a da onda ja to placam iz svog dzepa. I Vi ste sa tim merkantilizmom zaglavili u 17. vijeku, kakav crni merkantilizam...

Name

kupac

12.09.2017 14:41

kupac je zadnja karika u lancu..!!! sto znaci....da ja/ti/vi/mi odlucujemo sta kupujemo....uvoznicki lobiji mogu da uvoze...ali ako mi to ne kupujemo uzalud im sve. I kao sto ministar Sarovic rece....kupujmo domace...podrzimo domacu privredu i proizvodnju....tek onda ce biti svima bolje..... sve dok budemo uvoznicima punili dzepove bicemo evropska bijeda. jedini izlaz i resenje je kupovina domacih proizvoda.

ODGOVORITE
Name

BosnJak

12.09.2017 16:42

Nisi odgovaro za ratne zlocine idgovaraces za zlocine protiv covjecnosti sto potrova ovaj narod ti si glavni medju njima.

ODGOVORITE
Name

Opet vi

12.09.2017 16:56

Opet vi o odgovornosti.O pa jel dosta.