Хрватска да се консултује са БиХ

Из Европске комисије јасно је поручено како очекују да се Република Хрватска консултује са Босном и Херцеговином о изградњи Пељешког моста.

Босна и Херцеговина 12.09.2017 | 13:52
Хрватска да се консултује са БиХ
"У припреми и имплементацији пројекта финансираних из ЕУ ослањамо се на повјерење у наше партнере у земљама чланицама да ће провести потребне консултације са својим сусједним земљама", рекао је портпарол Европске комисије Јоханнес Бахрке одговарајући на питање Вечерњег листа.

Он је даље навео да је за њих кључно да Хрватска и БиХ одрже добре сусједске односе и ријеше ово питање конструктивним дијалогом.

"Европска комисија помно прати развој догађаја о том питању. Прије него што је одобрила пројект 7. јуна 2017. године, Комисија је пажљиво анализирала пријаву за европско финансирање пројекта Пељешког моста коју је предала Хрватска, и провјерила је да су сви предуслови и процедурални кораци у складу с прописима кохезијске политике", казао је Бахрке.

Вечерњи лист пише да је на свечаности потписивања Одлуке о суфинансирању Пељешког моста у 85-постотном износу од укупних трошкова у Бриселу европска повјереница Цорина Црету изјавила је како је лично тражила од делегације ЕУ у Сарајеву да "пренесе према властима у БиХ захвалу на њихову конструктивном приступу овој одлуци".

Из Европске комисије сигнализирају да им је и даље кључно да се нико у БиХ не противи градњи Пељешког моста, иако је једнако тако свима јасно да већ донесену одлуку о суфинансирању не могу тако лако поништити.

(Вијести.ба / Клиx.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србо

12.09.2017 12:22

Овај пут дилеме нема (као што је било у случају са оном несретном ревизијом). Важећа одлука, односно став Предсједништва БиХ (који је заузет једногласно) гласи: Босна и Херцеговина се противи изградњи Пељешког моста док се не ријеши питање границе на мору !!

ОДГОВОРИТЕ