Hrvatska da se konsultuje sa BiH

Iz Evropske komisije jasno je poručeno kako očekuju da se Republika Hrvatska konsultuje sa Bosnom i Hercegovinom o izgradnji Pelješkog mosta.

Bosna i Hercegovina 12.09.2017 | 13:52
Hrvatska da se konsultuje sa BiH
"U pripremi i implementaciji projekta finansiranih iz EU oslanjamo se na povjerenje u naše partnere u zemljama članicama da će provesti potrebne konsultacije sa svojim susjednim zemljama", rekao je portparol Evropske komisije Johannes Bahrke odgovarajući na pitanje Večernjeg lista.

On je dalje naveo da je za njih ključno da Hrvatska i BiH održe dobre susjedske odnose i riješe ovo pitanje konstruktivnim dijalogom.

"Evropska komisija pomno prati razvoj događaja o tom pitanju. Prije nego što je odobrila projekt 7. juna 2017. godine, Komisija je pažljivo analizirala prijavu za evropsko finansiranje projekta Pelješkog mosta koju je predala Hrvatska, i provjerila je da su svi preduslovi i proceduralni koraci u skladu s propisima kohezijske politike", kazao je Bahrke.

Večernji list piše da je na svečanosti potpisivanja Odluke o sufinansiranju Pelješkog mosta u 85-postotnom iznosu od ukupnih troškova u Briselu evropska povjerenica Corina Cretu izjavila je kako je lično tražila od delegacije EU u Sarajevu da "prenese prema vlastima u BiH zahvalu na njihovu konstruktivnom pristupu ovoj odluci".

Iz Evropske komisije signaliziraju da im je i dalje ključno da se niko u BiH ne protivi gradnji Pelješkog mosta, iako je jednako tako svima jasno da već donesenu odluku o sufinansiranju ne mogu tako lako poništiti.

(Vijesti.ba / Klix.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srbo

12.09.2017 12:22

Ovaj put dileme nema (kao što je bilo u slučaju sa onom nesretnom revizijom). Važeća odluka, odnosno stav Predsjedništva BiH (koji je zauzet jednoglasno) glasi: Bosna i Hercegovina se protivi izgradnji Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje granice na moru !!

ODGOVORITE