Срби преживјели ураган Ирма

Срби су добро прошли у најјачем невремену изнад Атлантика. Током катастрофе били су у својим становима и кажу да је било застрашујуће, али да нико није повређен. Претрпели су мању штету иако је Мајами скоро скроз под водом.

Босна и Херцеговина 12.09.2017 | 13:15
Срби преживјели ураган Ирма
Срби су преживели ураган Ирму! Неколико десетина наших људи који су најјачу олују изнад Атлантика дочекали масовно у својим становима у Мајамију и широм Флориде добро су прошли и безбедни су. Они су за Информер испричали да је било веома страшно, али да нико није повређен и да су им станови и дворишта мало оштећени, за разлику од центра Мајамија, који је потпуно под водом. 

Поплављен јој стан 

Српкиња Георгета Раилић из Холивуда, предграђа Мајамија, јавила се Информеру одмах након што је олуја прошла. 

- Управо смо прошли кроз најгори део! Решили смо да останемо у кући. Двориште нам је у хаосу и материјална штета је велика, али наши животи су важнији. Добро смо се заштитили. Ипак, више од шест милиона људи са Флориде се евакуисало - рекла је Георгета и навела да јој је лакнуло када је катастрофа коначно прошла. 

Њена суграђанка Гордана Матић Симовић имала је мало тежу ситуацију. Она је за наш лист казала да је током катастрофе била на осмом спрату са породицом, а јаки ветрови полупали су јој ролетне на прозорима. Зато је вода ушла у стан и поплавила јој две собе. 

- Било је веома густо. Две собе су се натопиле, али сада их сушимо. Користили смо све могуће ратне технике преживљавања. У стан смо донели решое на гас, а заштитили смо и аутомобиле. Међутим, ветар је ударао брзином од 220 километара на час, а нама је на осмом спрату изгледало као да фијуче брзином од 300 километара - рекла је Гордана. 

Остали сами у згради

Наша зграда је близу океана, па је била у зони високог ризика и требало је да се евакуише. Међутим, комшије Срби и ја смо остали у становима и нисмо погрешили, каже 
Биљана Петронијевић, Мајами Бич



Српкиња је навела да је упркос свему сада добро и да има много посла јер сређује стан.

- Ипак се на крају нисмо евакуисали јер смо проценили да нам је зграда стабилна. Али било је панике. У једном тренутку су на вестима јавили да стиже торнадо, па смо изашли у ходник и седели тамо - рекла је Гордана. 

Најбоље је прошла Биљана Петронијевић, која живи у згради у предграђу Мајамија, Мајами Бичу. Она је невреме дочекала у свом стану у згради са 11 спратова, у којој живи још пет српских породица. 

- Наша зграда налази се близу океана, па је била у зони високог ризика и требало је да се евакуише. Међутим, комшије и ја смо се договориле да останемо у становима и нисмо погрешили. Зграду смо веома добро обезбедили. Улаз смо прекрили дрвеним даскама, а заштитили смо и прозоре како не би попуцали. Купили смо довољно хране и припремили се психички за све - рекла је Биљана. 



Безбедна и српска учитељица са Бахама

Нишлијка Јелена Андрејић (34), која ради као професорка биологије у градићу Насау, престоници Бахама, рекла је за Информер да су она и остали Срби у овој земљи безбедно јер је страшни ураган "Ирма" заобишао острво где они живе.

- Сви Срби у Насау смо добро пошто нас је, хвала Богу, ураган "Ирма" мимоишао. Погодио је само јужна острва, а ми смо овде имали једино јак тропски ветар, који за Бахаме није неуобичајена појава у овом периоду године. Како смо се надали, одлично смо прошли - испричала је за Информер Андрејићева. 

Позитивна атмосфера 

Наша саговорница напомиње да није било струје у згради, али да је упркос свему била позитивна атмосфера. 

- Ми смо неустрашиви. Не може нам "Ирма" ништа - казала је Биљана и навела да се јуче ујутру разведрило. 

Њено искуство дели и Новосађанин Божидар Загорчић, који је све време са друговима био у згради на петом спрату у Мајамију. Он нам је јуче послао селфи на коме се види да се небо разведрило. 

- Део Мајамија у којем сам ја није поплављен. Међутим, чуо сам да има четврти у којима има доста воде. Идем сада напоље да прошетам како бих извидио каква је ситуација - рекао је Загорчић. 

Иначе, Срби су масовно остали у својим становима иако је чак шест милиона Американаца напустило домове. Они су од почетка тврдили да се не плаше олује јер су преживели бомбардовање.



Србин са запада Флориде: Молио сам се Богу и чекао судбину!

Србин Михаило Стојковић из Сент Питерсбурга на западу Флориде казао је да га је прогноза толико успаничила да је одлучио да се моли Богу, али је његов град на крају олуја заобишла. Он је казао да су прогнозе показивале да ће његов град бити само мање захваћен, међутим дан пред олују најаве су биле катаклизматичне. 

- Уместо ка источној обали, "Ирма" је кренула ка нама. И то директно према заливу Тампа. Предвиђали су пустош и пакао и говорили да ће све бити обустављено неколико месеци док се не обнови град. Почео сам да постављам алуминијумске плоче на прозоре. Прогноза је била све гора по нас. У недељу је нестала струја, а у граду је забрањен излазак напоље после пет сати по подне. Обузели су ме брига и очај. Више нисам имао начина да се боље припремим, па сам решио да се помолим Богу и чекам судбину - рекао је Србин.

Међутим, неколико сати пре удара ситуација се променила и олуја је изгубила снагу. На крају су на западу Флориде били само јака киша и ветрови. 

- Олуја нас је ипак заобишла. Поред ветра и кише, ништа више нисам искусио - казао је Стојковић. 

(Информер)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

баја

12.09.2017 11:22

Враћајте са одмах назад у РС са доларима, то је тек упозорење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

италија

12.09.2017 11:28

Сад ће све прибалтичке земље и Италија бити ризичне.

Name

фијук

12.09.2017 12:12

Највећа брига су ми срби у Мајамију. Себе нисам жалио ни секунде у НАТО агресији на РС и СРБИЈУ али овим људима што се пате у Мајамију треба помоћи и апелујем да се српске земље одазову акцији помоћи нашој напаћеној браћи.

Name

В.Ванга

13.09.2017 07:32

ех, драги срби на Флориди, тај ураганчич није ништа.... да сте били 90 дана и више под НАТО бомбама 1999 у Србији....

ОДГОВОРИТЕ