Породице траже истину и правду

У Буковцу код Брчког данас је служен парастос за мјештане пострадале у Одбрамбено-отаџбинском, Првом и Другом свјетском рату.  

Република Српска 11.09.2017 | 22:29
Породице траже истину и правду
Буковац су 11. септембра 92. напали, опљачкали и до темеља уништили припадници тзв. Армије БиХ, а сви становници затечени у селу завршили су у логорима за Србе, од Орашја до Тузле. Од деветнаест убијених цивила троје је још увијек на списку несталих, међу њима и Лука Пекић који је жив одведен у логор у Д.Махали код Орашја, каже његов брат Вељко Пекић.   

„Тражим брата и даље, и њега и браћу Радић из нашег села, али нада полако гасен јер су сва врата на која сам покуцао остала затворена. Мало вјере враћа ми позив из Тужилаштва БиХ као свједоку у суђењу групи орашких старјешина и војника, припадника ХВО који су, поред осталог, одговорни и за тортуре и убиства у логору за Србе у Доњој Махали", каже Вељко пекић. 

Борачка организација је надлежним институцијама гоњења у дистрикту за злочине над Србима доставила хиљаде страница доказног материјала. Оптужнице су спорадичне а пресуде увредљиве.

„Правда је за нас Србе свуда, а посебно у Брчком, тешко дохватљива. Иако за бројне злочине, туртуре и свирепа убиства постоје докази и изјаве преживјелих, Тужилаштво БиХ и дистрикта ћути или повремено оптуже посљедње у ланцу одговорности, а када и донесе осуђујућу пресуду она је таква да изазива прави револт код породица убијених и несталих. Не тражимо ми правду правде ради већ са жељом да сазнамо истину због генерација које долазе", рекао је предсједник Мјесне борачке организације РС у Буковцу, Радо Пурић.

Испред спомен-обиљежја у порти мјесне цркве на коме су уклесана имена 27 Буковчана палих у одбрани РС, четири у Првом и 59 у Другом свјетском рату, запаљене су воштанице и обављен заједнички помен, а затим су положени вијенци и букети.  

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

???

11.09.2017 21:12

Јесу ли и у другом свјетском рату погинули као четници, или партизани? Служити парастос партизанима и тзв ВРС на истоме мјесту и у исто вријеме је парадокс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКИ- РЕПУБЛИКА СРБСКА

12.09.2017 06:12

ДОБРО ПИТАЊЕ??? НИСУ СВИ ПАРТИЗАНИ БИЛИ КОМУНИСТИ,АЛИ СУ СВИ КОМУНИСТИ БИЛИ ПАРТИЗАНИ,ЗАТО ПАЛИТ СВИЈЕЋЕ И ОДРЖАТИ ПАРАСТОС КОМУНИСТИМА ЈЕ СТВАРНО ТРАГИКОМИЧНО.МЕЂУ ТИХ 59 АКО ИМА ПАТИЗАНА,НЕМА ПОТРЕБЕ ,ОНИ СУ ВЕЋ ОДСЛУЖИЛИ СВОЈЕ.КО СЕ БОРИО ПРОТИВ ЦРКВЕ И СВЕШТЕНИКА,НЕ ТРЕБА ЊЕМУ ПАРАСТОС И СВИЈЕЋЕ.АЛИ ОПЕТ КАЖЕМ,АКО СУ БИЛИ ПАРТИЗАНИ,ЈЕР НЕ ПИШЕ У ТЕКСТУ ШТА СУ,ДА ЛИ ПАРТИЗАНИ ЛИ ЧЕТНИЦИ-ЈВуО.