Porodice traže istinu i pravdu

U Bukovcu kod Brčkog danas je služen parastos za mještane postradale u Odbrambeno-otadžbinskom, Prvom i Drugom svjetskom ratu.  

Republika Srpska 11.09.2017 | 22:29
Porodice traže istinu i pravdu
Bukovac su 11. septembra 92. napali, opljačkali i do temelja uništili pripadnici tzv. Armije BiH, a svi stanovnici zatečeni u selu završili su u logorima za Srbe, od Orašja do Tuzle. Od devetnaest ubijenih civila troje je još uvijek na spisku nestalih, među njima i Luka Pekić koji je živ odveden u logor u D.Mahali kod Orašja, kaže njegov brat Veljko Pekić.   

„Tražim brata i dalje, i njega i braću Radić iz našeg sela, ali nada polako gasen jer su sva vrata na koja sam pokucao ostala zatvorena. Malo vjere vraća mi poziv iz Tužilaštva BiH kao svjedoku u suđenju grupi oraških starješina i vojnika, pripadnika HVO koji su, pored ostalog, odgovorni i za torture i ubistva u logoru za Srbe u Donjoj Mahali", kaže Veljko pekić. 

Boračka organizacija je nadležnim institucijama gonjenja u distriktu za zločine nad Srbima dostavila hiljade stranica dokaznog materijala. Optužnice su sporadične a presude uvredljive.

„Pravda je za nas Srbe svuda, a posebno u Brčkom, teško dohvatljiva. Iako za brojne zločine, turture i svirepa ubistva postoje dokazi i izjave preživjelih, Tužilaštvo BiH i distrikta ćuti ili povremeno optuže posljednje u lancu odgovornosti, a kada i donese osuđujuću presudu ona je takva da izaziva pravi revolt kod porodica ubijenih i nestalih. Ne tražimo mi pravdu pravde radi već sa željom da saznamo istinu zbog generacija koje dolaze", rekao je predsjednik Mjesne boračke organizacije RS u Bukovcu, Rado Purić.

Ispred spomen-obilježja u porti mjesne crkve na kome su uklesana imena 27 Bukovčana palih u odbrani RS, četiri u Prvom i 59 u Drugom svjetskom ratu, zapaljene su voštanice i obavljen zajednički pomen, a zatim su položeni vijenci i buketi.  

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

???

11.09.2017 21:12

Jesu li i u drugom svjetskom ratu poginuli kao četnici, ili partizani? Služiti parastos partizanima i tzv VRS na istome mjestu i u isto vrijeme je paradoks!

ODGOVORITE
Name

ТЕШКИ- РЕПУБЛИКА СРБСКА

12.09.2017 06:12

ДОБРО ПИТАЊЕ??? НИСУ СВИ ПАРТИЗАНИ БИЛИ КОМУНИСТИ,АЛИ СУ СВИ КОМУНИСТИ БИЛИ ПАРТИЗАНИ,ЗАТО ПАЛИТ СВИЈЕЋЕ И ОДРЖАТИ ПАРАСТОС КОМУНИСТИМА ЈЕ СТВАРНО ТРАГИКОМИЧНО.МЕЂУ ТИХ 59 АКО ИМА ПАТИЗАНА,НЕМА ПОТРЕБЕ ,ОНИ СУ ВЕЋ ОДСЛУЖИЛИ СВОЈЕ.КО СЕ БОРИО ПРОТИВ ЦРКВЕ И СВЕШТЕНИКА,НЕ ТРЕБА ЊЕМУ ПАРАСТОС И СВИЈЕЋЕ.АЛИ ОПЕТ КАЖЕМ,АКО СУ БИЛИ ПАРТИЗАНИ,ЈЕР НЕ ПИШЕ У ТЕКСТУ ШТА СУ,ДА ЛИ ПАРТИЗАНИ ЛИ ЧЕТНИЦИ-ЈВуО.