Ураган ослабио: Огромне штете

Амерички Национални центар за урагане је саопштио да је "Ирма" ослабила на ниво тропске олује, али да и даље изазива ударе вјетра који скоро имају снагу урагана.

Свијет 11.09.2017 | 18:35
Ураган ослабио: Огромне штете
"Ирма", која је била означена као најснажнији ураган изнад Атлантика, у осам сати ујутру по локалном времену забиљежена је на око 170 километара сјеверозападно од Тампе, у савезној држави Флориди, с најјачим ударима вјетра од 110 километара на час, наводе агенције.

Из тог центра, чије је сједиште у Мајамију, додају да се очекује додатно слабљење олује до уторка послије подне по локалном времену, пренио је Ројтерс.

АП је претходно навео да је "Ирма" спала на олују категорије 1 због слабљења вјетрова на брзину од 135 километара и да се приближава региону залива Тампа на Флориди, након што је изазвао бујице, чупао кровове и изазивао нестанке струје широм ове америчке савезне државе.

Готово 4,5 милиона домаћинстава и радњи широм Флориде остало је без струје док се ураган Ирма кретао преко те савезне државе. Званичници наводе да ће бити потребне недјеље да се свима врати струја.



Гувернер Флориде Рико Скот рекао је данас да има штете широм те државе изазване ураганом Ирма и да је и даље сувише опасно за становнике да изађу напоље или за оне који су се евакуисали да се врате.

Скот је рекао за Фокс њуз да је забринут због поплава у Џексонвилу и због велике штете на острвима Кис на југу Флориде које ће данас обићи.

Локални званичници на Кис острвима упозорили су данас на хуманитарну кризу због јаког вјетра и таласа изазваног олујом.

Скот је позвао грађане Флориде да буду стрпљиви и упозорио да су путеви непроходни и да има срушених електричних водова.

Очекује се да ће тропска олуја Ирма прећи границу између држава Џорџије и Фолориде данас поподне, и мада јој је смањена јачина, и даље је јака и може да направи штету. Вјетрови од те олује већ су донели јаку кишу на обалу Џорџије и метеоролози упозоравају да постоји озбиљна опасност од поплава.

Електро компанија Џорџије је навела да је 125.000 корисника остало без струје у шест приобалних округа.

Центар града Саване у Џорђији је данас под јаком кишом, а ветар и даље довољно јак да отргне мање гране и нанесе их на путеве. Очекује се да се осјете удари олује током целог дана у том диелу САД.



На аеророму у Атланти јутрос је отказао око 800 летова због пријетње од Ирме.

Америчка Национална метеоролошка служба саопштила је да су данас смањене пријетње о могућем плимском таласу дуж 160 километара обале Џорџије, али јака киша би и даље могла да изазове преливање набујалих ријека и потока.

У Сјеверној Каролини евакуација је наложена у највећим острвима код те савезне државе САД а очекују се вјетрови од 95 километара на сат и плимски талас висок до два метара касније данас.

На Флориди Национална гарда евакуисала је данас више од 120 поплављених домова у округу Оринџ док се олуја Ирма кретала преко те државе.

Људе спасавају из поплављених домова у Џексонвилу на Флориди, где је тропска олуја Ирма донијела јаке кише и вјетар. Из поплављених домова јутрос је спасено 46 људи, а још непознат број је заробљен у поплављеним домовима.

Према ријечима начелника за хитне операције, између 400 и 500 домова је тешко оштећено од поплава, али није пријављено да има смртних случајева ни тежих повреда.

Већи дио централне Флориде, укључујући град Орландо, претрпели су знатну штету од урагана Ирме који је протутњао кроз ту америчку државу јуче и јутрос.

Џексонвил је под узбуном за могуће бујичне поплаве до ноћас у поноћ. Источни дио државе Алабаме и приобални дио Јужне Каролине су под упозорењем за тропску олују, како се Ирма креће преко Флориде ка Џорџији, слабећи на свом путу ка сјеверу.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ре

11.09.2017 17:16

Мијењам Жељку за Ирму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

11.09.2017 20:57

Нису они луди од Ирме це се опоравити а ми од Зељкице никад висе хмм полако нестајемо-

Name

В.Ванга

12.09.2017 08:55

ја не верујем, да је САД ударила Ирма... то је све пропаганда ЦНН и америчке подвале....

ОДГОВОРИТЕ