Uragan oslabio: Ogromne štete

Američki Nacionalni centar za uragane je saopštio da je "Irma" oslabila na nivo tropske oluje, ali da i dalje izaziva udare vjetra koji skoro imaju snagu uragana.

Svijet 11.09.2017 | 18:35
Uragan oslabio: Ogromne štete
"Irma", koja je bila označena kao najsnažniji uragan iznad Atlantika, u osam sati ujutru po lokalnom vremenu zabilježena je na oko 170 kilometara sjeverozapadno od Tampe, u saveznoj državi Floridi, s najjačim udarima vjetra od 110 kilometara na čas, navode agencije.

Iz tog centra, čije je sjedište u Majamiju, dodaju da se očekuje dodatno slabljenje oluje do utorka poslije podne po lokalnom vremenu, prenio je Rojters.

AP je prethodno naveo da je "Irma" spala na oluju kategorije 1 zbog slabljenja vjetrova na brzinu od 135 kilometara i da se približava regionu zaliva Tampa na Floridi, nakon što je izazvao bujice, čupao krovove i izazivao nestanke struje širom ove američke savezne države.

Gotovo 4,5 miliona domaćinstava i radnji širom Floride ostalo je bez struje dok se uragan Irma kretao preko te savezne države. Zvaničnici navode da će biti potrebne nedjelje da se svima vrati struja.Guverner Floride Riko Skot rekao je danas da ima štete širom te države izazvane uraganom Irma i da je i dalje suviše opasno za stanovnike da izađu napolje ili za one koji su se evakuisali da se vrate.

Skot je rekao za Foks njuz da je zabrinut zbog poplava u Džeksonvilu i zbog velike štete na ostrvima Kis na jugu Floride koje će danas obići.

Lokalni zvaničnici na Kis ostrvima upozorili su danas na humanitarnu krizu zbog jakog vjetra i talasa izazvanog olujom.

Skot je pozvao građane Floride da budu strpljivi i upozorio da su putevi neprohodni i da ima srušenih električnih vodova.

Očekuje se da će tropska oluja Irma preći granicu između država Džordžije i Foloride danas popodne, i mada joj je smanjena jačina, i dalje je jaka i može da napravi štetu. Vjetrovi od te oluje već su doneli jaku kišu na obalu Džordžije i meteorolozi upozoravaju da postoji ozbiljna opasnost od poplava.

Elektro kompanija Džordžije je navela da je 125.000 korisnika ostalo bez struje u šest priobalnih okruga.

Centar grada Savane u Džorđiji je danas pod jakom kišom, a vetar i dalje dovoljno jak da otrgne manje grane i nanese ih na puteve. Očekuje se da se osjete udari oluje tokom celog dana u tom dielu SAD.Na aeroromu u Atlanti jutros je otkazao oko 800 letova zbog prijetnje od Irme.

Američka Nacionalna meteorološka služba saopštila je da su danas smanjene prijetnje o mogućem plimskom talasu duž 160 kilometara obale Džordžije, ali jaka kiša bi i dalje mogla da izazove prelivanje nabujalih rijeka i potoka.

U Sjevernoj Karolini evakuacija je naložena u najvećim ostrvima kod te savezne države SAD a očekuju se vjetrovi od 95 kilometara na sat i plimski talas visok do dva metara kasnije danas.

Na Floridi Nacionalna garda evakuisala je danas više od 120 poplavljenih domova u okrugu Orindž dok se oluja Irma kretala preko te države.

Ljude spasavaju iz poplavljenih domova u Džeksonvilu na Floridi, gde je tropska oluja Irma donijela jake kiše i vjetar. Iz poplavljenih domova jutros je spaseno 46 ljudi, a još nepoznat broj je zarobljen u poplavljenim domovima.

Prema riječima načelnika za hitne operacije, između 400 i 500 domova je teško oštećeno od poplava, ali nije prijavljeno da ima smrtnih slučajeva ni težih povreda.

Veći dio centralne Floride, uključujući grad Orlando, pretrpeli su znatnu štetu od uragana Irme koji je protutnjao kroz tu američku državu juče i jutros.

Džeksonvil je pod uzbunom za moguće bujične poplave do noćas u ponoć. Istočni dio države Alabame i priobalni dio Južne Karoline su pod upozorenjem za tropsku oluju, kako se Irma kreće preko Floride ka Džordžiji, slabeći na svom putu ka sjeveru.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Re

11.09.2017 19:16

Mijenjam Željku za Irmu

ODGOVORITE
Name

Hahaha

11.09.2017 22:57

Nisu oni ludi od Irme ce se oporaviti a mi od Zeljkice nikad vise hmm polako nestajemo-

Name

V.Vanga

12.09.2017 10:55

ja ne verujem, da je SAD udarila Irma... to je sve propaganda CNN i američke podvale....

ODGOVORITE