Харадинај ће жабу да прогута?

Нови косовски премијер Рамуш Харадинај мораће пре свега да прогута велику жабу и призна заједницу српских општина на Косову, која ће, попут Републике Српске у Босни и Херцеговини постати држава у држави, пише данас немачки дневник Тагесцајтунг, а преноси Дојче веле (Деутсће Wелле).

Србија 11.09.2017 | 13:18
Харадинај ће жабу да прогута?
Лист наводи да су пре свега гласови српске мањине на Косову помогли бившем вођи ОВК Харадинају да постане премијер Косова. А како ће се он понашати у тој ситуацији, то није тешко предвидети јер и ЕУ и међународна заједница, баш као и председник Србије Александар Вучић желе да Харадинај испуни неке услове, додаје лист.
 
Лист додаје да заједницу српских општина Брисел сматра предусловом интеграције обе земље у ЕУ.

Харадинај, који се још прошле године - као опозициони политичар - жестоко борио против тог захтева, сада је појео креду и прави се да је "реалан политичар". Његов некадашњи партнер у коалицији, председник Покрета за самоопредељење Аљбин Курти, свим силама жели да спречи оснивање заједнице српских општина на Косову. Куртија већ сада Србија, ЕУ и САД сматрају главном сметњом, мада су млади на његовој страни, додаје лист.

С друге стране, Харадинајева влада је на климавим ногама. А Вучић може мирно да посматра унутрашњополитичке конфликте на Косову: они су добри по њега, пише Тагесцајтунг.

Уз питање "како да српска власт објасни народу да једног ратног злочинца гони преко Интерпола, а с друге стране је гласовима српске мањине на Косову од њега начинила премијера" лист додаје да ће "Вучић то сигурно успети" јер "има последњу реч у својој земљи а штампу чврсто држи у рукама и сада је још ближи циљу да се умеша и у владу Косова".

Дневник подсећа да Србија није признала независност Косова и додаје да то ни у догледној будућности неће морати да учини.

Ханделсблат пише да "српска мањина на Косову намерава да својим учешћем у новој влади спречи формирање армије" и додаје да ће Срби "спречити и друге одлуке албанске већине које су противне њиховим интересима".

"Новоформирана косовска влада зависи од добре воље српских посланика у парламенту. Преко посланика које води Београд Србија је први пут добила директан утицај у Приштини. Косово на којем живе готово још само Албанци, од пре девет година је независно од Србије и сада га признаје 115 држава широм света. ЕУ већ годинама безуспешно покушава да посредује међу завађеним суседима", наводи лист.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

цензура

11.09.2017 11:27

Нецеон.тоникад.признат.тоје.тврдолинијас.тунема.никаквије.подјела.тујествар.рјесена.давно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.цензура

11.09.2017 12:40

Могао би умјесто коментара да мало сједнес у сколу и уцис граматику,посто ти то није јака страна

ОДГОВОРИТЕ
Name

арт

11.09.2017 14:23

НЕЦЕ ОН ПРОГУТАТИ ЗАБУ.ДОБИЛИ СУ ОНИ ВЛАДУ ДРЗАВЕ КОСОВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харадинај

11.09.2017 15:03

Пише Тагесзеитунг, махалске новине које имају тираж цијелих 60.000???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста Ми Није Јасно

11.09.2017 18:03

ста ради овај Харадинај сто се стисо ко петобанка сто се ко Баја не испрси и купи 2 - 3 папка и ето вецине,па има ваљда и тамо неки ДрСтевандиц и слицни,уосталом нек среди с Пецолијем тај це купит и Курту и Куртија

ОДГОВОРИТЕ